zondag 1 juni 2008

Downloadactie mislukt

Marco Borsato: Wit licht (2)

Een plaatsje winst boekt de voormalige #1, ‘Wit licht’ van Marco Borsato. Met uitzondering van twee dagen (19 en 20 mei), is de fysieke cd-single al sinds 28 april de bestverkochte single in ons land. De download was dat alleen in de eerste week. Mede dankzij de fysieke single bleef ‘Wit licht’ ook een tweede week op #1 staan. De download zakte echter snel weg, via 2, naar 11 en vorige week #10, waardoor ‘Wit licht’ per saldo de eerste plaats verloor. Deze week leken de kansen echter gekeerd, want de download sprintte naar de derde plek, terwijl de fysieke single nog steeds een ruim overwicht heeft, 27% op ‘This is the life’ van Amy MacDonald. Uiteindelijk blijkt haar download sterker te zijn dan die van Marco, en dus moet hij (voorlopig?) genoegen nemen met een tweede plek in de Single Top 100.


Downloadstunt

We schreven al eerder dat de Borsato-fan voor de cd-single gaat, omdat daar een opendisc gedeelte opstaat. Daarmee kun je (te zijner tijd) extraatjes downloaden, en dat wil de fan natuurlijk wel. Een download biedt dat (nog) niet, en dus zakte deze al snel. Maar waar komt deze opleving dan ineens vandaan? Zijn de fans ‘bekeerd’? Biedt de download nu wel de extra’s? Welnee, Thom Visser, de man die vorig jaar massaal ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling downloade, en daarmee zorgde dat het nummer meerdere keren terug naar de eerste plaats steeg, is weer bezig. Met zijn downloadactie wilde Thom aantonen dat GfK Dutch Charts, de samensteller van ondermeer de Single Top 100, geen rekening houdt met mensen die een nummer meerdere keren downloaden; er vindt geen controle plaats van het IP-adres. Wij besteden daar vorig jaar ruim aandacht aan. Naar aanleiding van zijn downloadactie, zegden de hitmeesters in Amstelveen toe, hier wat aan te gaan doen: de downloadplatforms zouden aan hen doorgeven wie wat en hoeveel keer heeft gedownload. Met zijn nieuwe actie wil Thom aantonen, dat dit nog niet overal geregeld is. Thom is dan ook mede verantwoordelijk voor de stijging van ‘Wit licht’ van Marco Borsato.

gratis naar de bioscoop

Zaterdag 24 mei ging de concertreeks ‘Wit licht’ van Marco Borsato in voorverkoop. Er waren vijf concerten gepland, die in no-time waren uitverkocht. Daar zijn drie bijgekomen, waarvan twee (volgens de site van Marco) ook al zijn uitverkocht. Naast 10, 11, 13, 14, 17, 18 en 20 oktober, is daar een achtste concert bijgekomen op 21 oktober in het Gelredome in Arnhem. Wellicht zelfs dat er nog meer concerten bijkomen, maar dat ligt volgens the Entertainment group, aan de wedstrijden die voetbalclub Vitesse moet spelen in het Gelredome. Bezoekers van de concerten kunnen twee maanden later gratis naar de film ‘Wit licht’, want het toegangskaartje tot het concert telt tevens als bioscoopkaartje. Daarmee is de film bij voorbaat al platina, met meer dan 100.000 bezoekers. Van de cd ‘Wit licht’, die in september verschijnt, verwacht Universal 250.000 stuks te verkopen. Het is geen soundtrack maar een gewoon Marco Borsato album, de eerste in vier jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten