vrijdag 10 augustus 2012

Hitflits: eerste Russische zangeres met #1-album; negende #1 voor Nick & Simon

De van oorsprong Russische, maar in Duitsland wonende zangeres Helene Fischer (Krasnoyarsk, 5 augustus 1984) mag onze eigen Jolanda Zoomer wel dankbaar zijn. Zoomer coverde drie van haar nummers, waarmee Nederland kennis maakte met de liedjes van Fischer. Zelf scoorde Fischer in 2010 bescheiden met het album ‘Best of Helene Fischer’ (#100).

Het album ‘Für einen Tag’ van Helene Fischer stond in 2011 een weekje op #51, en ging vorige week op herhaling op #26. Deze week stoot het album door naar de eerste plaats van de Album Top 100, in een week waarin de verkopen meer dan gehalveerd zijn. Het album verkoopt nog geen derde van het verzamelalbum ‘538 Hitzone 62’. Haar #1-notering is wel een mooie opsteker als ze op 10 oktober voor een concert komt naar de IJsselhallen in Zwolle in het kader van haar ‘Für einen Tag’ tour.

Fischer zal het niet langer volhouden dan één week bovenaan. Vandaag verschijnt ‘Vrienden’, het nieuwe album van Jan Smit, dat gisteren al bekroond werd met goud: de handel kocht er op voorhand meer dan 25.000 stuks van in, dus dat betekent dat Jan volgende week zijn zesde #1-album mag bijschrijven. Volgende week meer daarover.

wel Duitstalig

Nog even terug naar de #1-notering van Helene Fischer. Ondanks een Duitstalige titel, ‘Für einen Tag’, zijn niet alle liedjes op haar album in het Duits gezongen. ‘Make you feel my love’, de bonustrack, een duet met Michael Bolton, is het enige niet-Duitstalige nummer op het album. En daarmee blijft Rammstein de enige act die met een volledig Duitstalig album de eerste plaats veroverde. Dat was op 24 oktober 2009 met het album ‘Liebe ist für alle da’. Een Duitse groep met een Duitstalig album, toepasselijker kan het niet.

maar geen Duitser

De enige? Nee, toch niet. Sterker nog, er is één act, en niet uit Duitsland afkomstig, die eerder dan Rammstein met een volledig Duitstalig album de eerste plaats bereikte. Het is een Nederlander die dat flikte, onze eigen Frans Bauer, met zijn album ‘Weil Ich Dich liebe’. Op 11 oktober 1997 steeg het album naar de eerste plaats, gekomen vanaf de 93e plaats. Een sprong naar de eerste plaats die tot op de dag van vandaag nog niet verbeterd is. De enige Duitser die een #1-album op zijn naam heeft staan, is Reinhard Mey, in 1975, met het album ‘Als de dag van toen’, waarop 8 Duitstalige en 4 Nederlandstalige nummers staan.

‘Tits ’n ass’ van the Golden earring, vorige week teruggestegen naar de eerste plaats, zakt naar de vierde plaats. ‘Xander in concert’ van Xander de Buisonjé, twee weken geleden binnen op #1, zakt deze week verder weg, van 17 naar #42. Het zijn slechts 2 van de 26(!) voormalige #1-albums deze week.

Over naar de eersteweeks noteringen van deze week en dat zijn er slechts twee:
#2 Anthony and the Johnsons: Cut the World, derde notering na ‘I am a bird now’ (#58 in 2005) en ‘The crying light’ (#4 in 2009)
#78 die Amigos: Bis ans ende der Zeit, Duits duo bestaande uit de broers Bernd en Karl-Heinz Ulrich. Op het album staan alleen maar Duitstalige liedjes.

In de lijst met goedkopere albums , de Midprice Top 50, is aan de kop niets veranderd. Voor de vijfde week blijft Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meewis’ de bovenste beste. De hoogste van vier eersteweeks noteringen, op #23, is ‘Alle 40 goed’ van Doe maar. Het album met de meeste, 262, weken is ‘Ten’ van Pearl Jam, dat op herhaling gaat op #35.

Singles

Voor het eerst in zeventien weken staat ‘Balada’ van Gusttavo Lima niet meer in de top-3. Na acht weken op de eerste plaats zakt het nummer naar de 5e plaats. Dat betekent dus dat er een nieuwe #1 is in de Single Top 100: Nick en Simon met ‘Alles overwinnen’. Deze week alleen nog op basis van de download, scoort het duo hun negende #1-hit. Vanaf vandaag is er ook een cd-single van ‘Alles overwinnen’ verkrijgbaar, dus daar komt zeker nog een week bij.

Olympische Spelen 2012

Tenzij, de Handsome poets met ‘Sky on fire’ nog sterker zijn. Deze week sprint het nummer van de 25e plaats, waar het vorige week op herhaling ging, door naar de 2e plaats, en verkoopt bijna een kwart minder dan de #1 deze week. Daarmee is het wel gelijk hun grootste hit; tot deze week was dat ‘Dance the war is over’, dat in 2010 niet hoger kwam dan de 13e plaats. De winst van ‘Sky on fire’ is grotendeels te danken aan de Olympische spelen in Londen. Het nummer is elke avond te horen aan het einde van ‘London late night’, de zeer goed bekeken sportshow van Mart Smeets. Zeker nu de ene na de andere medaille door een Nederlandse sporter wordt binnengehaald, die dan dezelfde avond of later bij Smeets aanschuift.

Dankzij de Olympische spelen scoort nog een ander nummer: ‘I’m alive’ van Don Fardon. Het nummer is aan het begin van ‘London late night’ te horen en gaat dan ook op herhaling op #34. Vorig jaar stond het nummer tien weken genoteerd en bereikte in maart 2011 de 12e plaats.

Alvorens we overgaan naar de overige eersteweeks noteringen van deze week, kijken we nog even naar de twee nummers die deze week de top 10 bereiken. De hoogste, op #8 (gestegen vanaf #22), is ‘Vurig verlangen’ van Jeroen van der Boom, die daarmee zijn veertiende top 10-notering scoort. De andere is op #10 (gestegen vanaf #20), ‘Million voices’ van Otto knows. Aan de rand van de top 10, op #11, staat ‘Waait waait weg’ van Wesley Klein.

De overige eersteweeks noteringen:
#21 Doe maar, Kraantje pappie & Postmen: Alles gaat voorbij [NL]
#29 Afrojack: Rock the house [NL]
#78 Lucenzo feat. Sean Paul: Wine it up (radio edit)
#80 Nero: Promises
#82 Brigitte Nijman: De mooiste dag [NL]
#85 Jeanette: Porque te vas
#88 Anthony & the Johnsons: Cut the world
#95 Nils van Zandt feat. Vanessa: Upside down [NL]
#97 Ludovico einadi: Una mattina
#99 Michel Teló: Bara bara

Na het zonnige weekend hebben we alle feitjes over de nieuwe hits weer voor je op een rij gezet in een nieuwe Megaman.

maandag 6 augustus 2012

Megaman bij week 31 – 4 augustus 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Gusttavo Lima de grootste Braziliaanse #1-hit scoort, Jeroen van der Boom weer een nummer uit Zweden haalt, Mark Ronson voor Coca Cola de halve wereld over reisde, zanger van the New shining door een diep dal ging en Emeli Sandé voor haar optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen, £1 kreeg. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

zondag 5 augustus 2012

‘Balada’ nu grootste Braziliaanse #1-hit

Gusttavo Lima: Balada (1) *** achtste week op #1 ***

Tot veler verrassing blijft ‘Balada’ van Gusttavo Lima de Single Top 100 aanvoeren. De afgelopen week waren er diverse bedreigingen voor ‘Balada’. De enige serieuze bedreiging was er van Mike Massé met ‘Let it be’, dat op maandag de voorlopige singlelijst aanvoerde. Daarna zakte het nummer al snel weg en kwamen the Opposites met ‘Slapeloze nachten’ langzaam dichterbij, maar werden niet echt een serieuze bedreiging voor Lima. En dus blijft ‘Balada’ ook deze week #1, nu voor de achtste week.

grootste Braziliaanse #1-hit

Dat is één week meer dan zijn landgenoot Michel Teló, met ‘Ai si eu te pego!’, eerder dit jaar. Daarmee scoort Lima de grootste Braziliaanse #1-hit. Derde staat ‘Lambada’ van Kaoma (met vier weken) en vierde ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca (drie weken). Qua weken scoort Lima dus het meeste, maar van de vier, is ‘Lambada’ van Kaoma, qua verkopen de grootste Brazilaanse #1-hit met meer dan 100.000 verkochte exemplaren in ons land en in 1989 de hit van het jaar. Télo staat op ruim 60.000, Lima volgt met ruim 25.000.

Op 4 oktober komt Gusttavo Lima naar Nederland voor een optreden in ‘The sand’ in Amsterdam. Of ‘Balada’ dan nog #1 zal staan? Wij denken nu echt dat het volgende week gebeurd is met ‘Balada’. Afgelopen vrijdag verscheen de download van ‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon, die nu al ruim bovenaan staat in ondermeer de iTunes Top 100. Volgende week vrijdag verschijnt de fysieke cd-single van ‘Alles overwinnen’, dus voor de komende twee weken zal Lima zijn eerste plaats moeten opgeven.

covers

Het succes van ‘Balada’ van Gusttavo Lima werkt aanstekelijk op anderen. Hier volgt een overzicht van – voor ons bekend zijnde – covers van ‘Balada’. Let daarbij even op de namen van de uitvoerenden, want iedereen wil wel een graantje meepikken van het succes van het nummer! Tche tche (group), the Harmony Group, Josy Nogueira, Gasparo Lino (lijkt veel op Gusttavo Limo, slim dus) en Lima oh! En dan hebben we het niet eens over de vele Nederlandstalige covers!

Jeroen van der Boom haalt zijn hit weer uit Zweden

Jeroen van der Boom: Vurig verlangen (22) *** hoogste eersteweeks ***

Op #80 komt ‘Beloofd is beloofd’, de nieuwe single van Lange Frans binnen. Begin dit jaar scoorden de twee een hit met ‘Nieuwe dag’. Deze week zijn ze dus weer even herenigd, al is het op afstand.

‘Vurig verlangen’ van Jeroen van der Boom is na ‘Kom maar op’ (#5 in mei), de tweede single van zijn nieuwe album dat later dit jaar verschijnt. Voor ‘Vurig verlangen’ ging hij dit keer weer over de grens, naar Zweden. Daar woont Daniel Gibson (samen met zijn vrouw Kim-Lian), die al eerder hits schreef voor Jeroen: ‘Één wereld’ (#1 in 2007) en ‘Alles min één’ (#2 in 2009). Gibson schreef samen met Han Kooreneef ‘Vurig verlangen’, dat geproduceerd werd in Zweden.

sexy nummer

In eerste instantie was Jeroen niet zeker of hij het nummer moest uitbrengen. Jeroen: “Ik heb dit nummer denk ik wel drie, vier keer weggelegd en uiteindelijk weer gepakt. Ik wist niet zeker of het nummer wel echt wat voor mij zou zijn. Maar uiteindelijk haalde Han Korenneef me over. Ik wilde dance-invloeden, ik wilde een happy song en ik wilde een sexy nummer. Ik denk dat het nummer dat allemaal bevat.” Vanaf 7 september kun je het Jeroen zelf horen zingen als hij zijn optredens weer hervat. Want, net terug uit Londen, waar hij optrad in het Holland Heineken Huis, is Jeroen op vakantie gegaan. Op 5 en 6 oktober staat hij twee keer in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Olympische hits

Het EK en WK voetbal leverde al menig hit op. Maar hoe zit dat met de Olympische zomerspelen?

De grootste hit die de Olympische spelen tot nu toe opleverde, was ‘Barcelona’ van Freddie Mercury & Montserrat Caballé. Het nummer kwam in 1987 uit, 5 jaar voor de spelen plaatsvonden in Barcelona en bereikte de 37e plaats. De spelen heeft Mercury niet meer mogen meemaken, want hij overleed in november 1991. In 1992 werd het nummer heruitgebracht en stond twee weken op de 2e plaats. In datzelfde jaar verscheen ook ‘Amigos para siempre (friends for life)’ van José Carreras & Sarah Brightman, dat de 7e plaats bereikte. Dat nummer was ook speciaal voor de zomerspelen geschreven en werd gezongen tijdens de sluitingsceremonie.

Muse: Survival (87)

‘Survival’ van Muse, dit jaar het officiële lied, doet het met een 12e plek dus niet zo slecht. Maar het had niet veel gescheeld of Muse had het nummer niet gemaakt. Deze week maakte zanger Matt Bellamy bekend dat aanvankelijk niet zijn groep Muse, maar Elton John was gevraagd voor de muzikale invulling van de opening- en slotceremonie. Een jaar geleden had Elton John de band gevraagd om samen het themanummer te maken. Vanwege ruzie met de organisatie trok Elton zich terug en bleef Muse met een niet uitgewerkt idee zitten. Uiteindelijk werd de band alsnog benaderd door de organisatie, waarna zij het idee verder uitwerkten tot ‘Survival’.

Handsome poets: Sky on fire (25)

Naast het door de organisatie officiële lied van Muse, zijn er nog een aantal nummers die scoren. De eerste is ‘Sky on fire’ van de Nederlandse groep Handsome poets. Helemaal niets officieels, maar door de NOS verkozen tot het nummer dat dagelijks te horen is aan het einde van 'Studio Sportzomer: London late night'. ‘Sky on fire’ stond in mei en juni al drie weken genoteerd met als hoogste notering #87. Dankzij het gebruik van het nummer in het tv-programma, gaat het deze week op herhaling op #25. En wellicht zit er nog meer in.

Mark Ronson feat. Katy B: Anywhere in the world (84)

Het andere nummer dat deze week binnenkomt en een link heeft met de Olympische Spelen 2012, is ‘Anywhere in the world’ van Mark Ronson feat. Katy B. Ook hier niets officieels, behalve dan dat Coca Cola, hoofdsponsor, heeft bepaald dat het liedje onderdeel uitmaakt van de promotiecampagne ‘Move to the beat’.

Mark Ronson, producer van wijlen Amy Winehouse, over zijn deelname: “Toen ik werd gevraagd, zei ik meteen ja, vooral vanwege het idee om iets te doen dat Londen vertegenwoordigt. Ik kom hier vandaan en Londen heeft een grote muzikale nalatenschap.”

Ronson schreef vervolgens het nummer ‘Around the world’, waarin de geluiden van vijf verschillende Olympische sporten zijn verwerkt van vijf sporten: tafeltennis (door Darius Knight, Brit), 110 meter hordenlopen (David Oliver, Amerikaan), boogschieten (Dayyan, Singapore), 400 meter sprinten (Kseniya Vdovina, Russin) en taekwondo (Maria Espinoza, Mexicaanse). Dat idee was niet van hemzelf afkomstig maar van de sponsor, zij wilden dat hij Olympische atleten bij het nummer zou betrekken, omdat het past bij de promotiecampagne ‘Move to the beat’.

strijdlied

Over het nummer zegt hij: “Ik wilde iets maken dat een wereldwijd strijdlied zou kunnen worden en ben blij met het resultaat. De sporters waren uitzonderlijk gul met hun bijdragen, ook als de hardloper nog een paar rondjes extra moest rennen. Ze gaven me net dat beetje extra voor het perfecte resultaat.” Tijdens de opnames mocht hij niet te dicht in de buurt van de sporters mocht komen, om het risico op blessures te voorkomen. Anders zou hij de verzekeringsmaatschappijen op zijn dak krijgen.
Van ‘Anywhere in the world’ verschijnen diverse versies in diverse talen met verschillende lokale vocalisten. Wij moeten het doen met Katy B (Kathleen Anne Brien, Peckham, 8 mei 1989), de originele zangeres van het nummer. Mark Ronson koos haar, omdat zij met name een specifiek geluid van Londen vertegenwoordigd. Ronson: “Het is een logische keuze. Ze was zo’n beetje de eerste zangeres die een dubstepplaat maakte. Ze is baanbrekend. Als ik haar muziek hoor, dan krijg ik een beeld van de jeugd in Londen.”

Mayaeni roept op zelf te zorgen voor veranderingen

Sander van Doorn & Mayaeni: Nothing inside (56)

‘Grasshopper’(#65) was in 2007 de eerste hit voor Sander van Doorn. In dat jaar scoorde hij nog twee hits en sindsdien heeft hij geen jaar verstek laten gaan. In de jaren 2008 – 2010 scoorde hij elk jaar één notering, met in 2009 de grootste hit ‘Close my eyes’ vs Robbie Williams, goed voor een #7-notering. Vorig jaar leek er het even op dat 2007 zou worden geëvenaard met drie hits, maar het bleven er twee. Met ‘Nothing inside’ staat hij dit jaar op twee noteringen, dus wellicht komt er nog eentje achteraan.

muzikale omgeving

‘Nothing inside’ is geen eigen nummer van Sander, maar geschreven door de 24-jarige Amerikaanse zangeres Mayaeni, die het ook zingt. Mayaeni, uitgesproken als May-Yay-Knee, is afkomstig uit Detroit. Haar moeder komt uit West-Afrika, haar vader, Gary Strauss, heeft een Joodse achtergrond. Hij speelde gitaar met Sylvester, Carl Carlton en Jimmy Ruffin. Daarnaast heeft ze een broer, D. Allie, één van de bekendste MC’s in Detroit. Niet verwonderlijk dus, opgroeien in zo’n muzikale omgeving, dat ze ook zelf muzikant werd.
Nadat ze zichzelf gitaar had leren spelen, belandde ze in London. Op haar 17e vertrok ze naar New York om haar muzikale dromen werkelijkheid te laten worden. Om dat te bekostigen liet ze overdag honden uit van anderen en ’s avonds trad ze op in clubs. Ze maakte demo’s voor diverse artiesten en werkte met een groot aantal producers. In 2007 bracht ze haar eerste titelloze album uit, waarna ze een tour deed in Japan. Met Toby Gadd (producer van Fergie en Beyoncé), schreef ze in 2008 vijf nummers. Het jaar daarop tekende ze een platencontract.

Eurovisie Songfestival

In 2010 schreef ze mee aan het nummer ‘Bee’, dat meedeed aan ‘Unser Star für Oslo’, de Duitse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Uiteindelijk koos het Duitse publiek voor ‘Satellite’ gezongen door Lena, die daarmee ook het Eurovisie Songfestival won. ‘Bee’ bereikte weliswaar de 3e plaats van de Duitse hitparade, maar doordat het nummer ook stond op de maxi-single van ‘Satellite’, dat wel #1 kwam, kreeg Mayaeni daar ook nog inkomsten én bekendheid door. Op ‘You vs. Me’, het debuutalbum van Rochelle (Perts), staat het nummer ‘Boring beautiful’, ook geschreven door Mayaeni Strauss. Binnenkort verschijnt haar tweede album.

emotioneel

Vorig jaar oktober ontstond het nummer ‘Nothing inside’. Mayaeni was in Londen, ze had een beetje teveel witte wijn gedronken en was zeer geëmotioneerd over zaken waarvan ze dacht die niet te kunnen veranderen. De volgende dag had ze een schrijfsessie met Justin Parker (medecomponist van ‘Videogames’ door Lana Del Rey). Het was de eerste ontmoeting en het klikte meteen. Ondanks dat ze weinig geslapen had, ontstond zonder moeite ‘Nothing inside’, dat ze schreef op haar gitaar.

dancenummer

Maanden later belandde het nummer in de handen van Sander van Doorn en hij vroeg Mayaeni of hij er wat mee mocht doen. Dat vond ze oké en vanzelfsprekend maakte hij er een dancenummer van, getiteld ‘Nothing alongside’.
Hij draaide het tijdens het Ultra Music Festival dat werd gehouden van 22 – 24 maart in Miami. Lovende reacties waren het gevolg en op 7 mei werd het nummer uitgebracht. Sinds kort is er ook een zogenaamde radiovriendelijke versie van zo’n 3 minuten van die Nothing inside’ heet.

oproep

Voor Mayaeni heeft de tekst van ‘Nothing inside’ een diepere betekenis. Mayaeni : “Veel mensen klagen over de regering en wijzen naar de Overheid dat zij zaken moet veranderen. Maar het is aan ons zelf om dingen te veranderen. Het nummer gaat dan ook over die groep mensen die klagen maar zelf niets ondernemen. Dag in dag uit leven ze als zombies en alle moeite doen om de ratrace bij te houden, die tot niets leidt.” ‘We’re out of our minds with nothing inside’. Mayaeni doet dan ook een oproep aan iedereen die het nummer hoort: ‘denk na wat jij in je dagelijks leven beter kan doen en doe niet aan verspilling’.

Jan Leliveld is weer toe aan nieuw album

Jan Leliveld: Zonder jou (71)

Een week geleden, op 27 juli, vierde Jan Leliveld zijn 52e verjaardag. Pas drie jaar geleden scoorde hij met ‘Gewoon muziek’ zijn eerste van vier #8-hits. Daarvoor zat hij jaren in de bloemen en plantenwereld, waar hij met zijn vrouw het bedrijf Top boeket service had opgezet. In 2008 verkocht hij het bedrijf, inmiddels de Leliveld Group, aan het Italiaanse Ciccolella Spa. Sindsdien is Jan fulltime met muziek bezig is en heeft sindsdien tien hits, twee albumnoteringen en een live DVD gescoord. ‘Zonder jou’ is zijn elfde notering, en de vijfde single van zijn album ‘ Één voor één’, dat een jaar geleden verscheen. Dus tijd voor nieuw werk Jan!

Leo Rodriguez wil Michel Teló en Gusttavo Lima achterna

Leo Rodriguez: Bara bará bere berê (77)

Wat zijn landgenoten Michel Teló (‘Ai si eu te pego!’) en Gusttavo Lima (‘Balada’) kunnen, kan ik ook, moet Leo Rodriguez gedacht hebben, toen hij het nummer ‘Bara bará bere berê’ schreef, wat volledig in de stijl is van de twee voorgaande nummers.

De eerste kennismaking met muziek had Leo Rodriguez door zijn opa Brasilidio, die gitarist was. Daarnaast nam zijn oom en muziekondernemer, Silvio Rodrigues, hem vaak mee om te kijken naar optredens. Toen zijn oom, inmiddels verhuisd naar Sao Paulo, hem een keer hoorde zingen en gitaar spelen, nodigde die hem uit naar Sao Paulo te komen, om hem voor te bereiden op een muzikale carrière. Het eerste optreden van Leo was op 6 september 2009, een jaar later verscheen zijn eerste album. Met ‘Bara bará bere berê’, mede geschreven door Silvio Rodrigues, inderdaad zijn oom, scoort hij voor het eerst buiten Brazilië.

Lange Frans doet het weer alleen

Lange Frans: Beloofd is beloofd (80)

In januari scoorden Lange Frans & Jeroen van der Boom een hit met ‘Nieuwe dag’ (#29). Toen de twee op 25 januari te gast waren bij Giel Beelen op 3FM om het nummer samen te zingen, deden ze als bonustrack het nummer ‘Beloofd is beloofd’. Dat was een track van ‘Levenslied’ het nieuwe album van Lange Frans, alleen daarop doet hij het alleen. Toen was al duidelijk dat ‘Beloofd is beloofd’ nog op single zou uitkomen.

Maar eerst werd ‘Nergens goed voor’ van Lange Frans & Jah6 & DJ Mass nog uitgebracht, dat in april een weekje op #73 stond. Wellicht dat ‘Beloofd is beloofd’, zijn 21e notering, meer succes heeft. Op het nummer wordt hij vocaal ondersteund door Samira Valkenburg en Michael Bryan. Bryan scoorde twee hits met K-liber. Beide maken deel uit van de band van Lange Frans waarmee hij op tournee is.

Ne-Yo stelt album uit, maar maakt mixtape voor de fans

Ne-Yo: Let me love you (until you learn to love yourself) (85)

‘Let me love you (until you learn to love yourself’ van Ne-Yo is de eerste echte single van zijn vijfde album ‘R.e.d.’, dat staat voor Realizing Every Dream. Het album stond gepland voor 18 september, maar afgelopen vrijdag maakte Ne-Yo bekend dat het album uitgesteld is tot eind december. Om de fans een plezier te doen, maakt hij eerst nog een mixtape getiteld ‘101’. De werktitel van het album was ‘The cracks in Mr. Perfect’.

‘Let me love you (until you learn to love yourself’, zijn twaalfde notering, schreef Ne-Yo, die eigenlijk Shaffer Smith heet, samen met Tor Erik Hermansen en Mikkel S. Eriksen (= producersduo Stargate), Mark Hadfield, Mike Dis Cala en Sia Furler. Stargate schrijft/produceert voor onder andere Rihanna en ‘Sick’, eerste single van Ne-Yo, Mark Hadfield was voorheen van Urban cookie collective, Mike Dis Cala produceerde ‘Da bop’ van WTF! en Sia is zangeres.

Nederlandse dj’s brengen nummer uit op Brits houselabel

Franky Rizardo and Roul and doors: Blackout (91)

Achter Roul and Doors gaat het duo Roel Rats en Stijn Doors schuil. De twee hebben in Utrecht een eigen studio, gevestigd in een schoolgebouw. Sinds 2011 hebben ze een contract bij het Britse houselabel Defected. Daarbij zit ook Franky Rizardo, die ook nog zijn eigen label, Rizardo records, heeft. Rizardo is de vaste dj van club Manhattan in zijn woonplaats Arnhem.

Cash cash is niet uit op geld, maar brengt eerbetoon aan Michael Jackson

Cash cash: Michael Jackson (the beat goes on) (93)

Je zou kunnen denken, dat de formatie Cash cash met het nummer ‘Michael Jackson (the beat goes on)’ even snel geld wil verdienen over de rug van Michael Jackson, die drie jaar geleden overleed. De basis van Cash cash ligt echter in 2002, toen het bandje nog the Consequence heette. In 2007 moest de naam worden veranderd, omdat een Amerikaans hiphopgezelschap met de naam Consequence met juridische stappen dreigde. Als reactie daarop werd de naam the Consequence veranderd in Cash cash, als knipoog dus.

Anno 20120 bestaat Cash cash uit Jean Paul Makhlouf (zanger), Alex Luke Makhlouf (synthesizer, keyboards, achtergrond zang) en Sam Frisch (gitaar, achtergrond zang). Sam en Jean begonnen destijds de band, samen met hun vriend Jeff Sayers, destijds bassist.

‘Michael Jackson (the beat goes on)’, dat ze zelf schreven, is een eerbetoon aan de King of Pop. Ze zingen: ‘Even though the king is gone, the beat goes on and on’. Het nummer bevat dan ook diverse titels van Michael Jackson nummers:
‘Don’t stop till you get enough’
‘Pretty young thing’
‘Dangerous’
‘Black or white’
‘Come together’
‘Workin’ day and night’
‘Get on the floor’
‘Invincible’
‘Unbreakable’
‘Rock with you’
‘Off the wall’

Zanger the New shining ging door diep dal

the New shining: Can’t make up my mind (96)

Bij het uitkomen in mei van het dubbelalbum ‘Stripped/Full circle’ van the New shining, was ‘Can’t make up my mind’ al een grote favoriet. Sindsdien wordt het nummer veel gedraaid op Radio 2 en 3FM. Sinds kort heeft ook Radio 538 het nummer op haar playlist gezet, dus je kunt het nu bijna niet meer ontlopen. Toch heeft het al met al nog lang geduurd eer het nummer binnenkomt op #96, en veel hoger verdient.

De basis voor the New shining wordt in de jaren ’90 gelegd als de broers Xander "Nax" (zang, gitaar) en Vincent "Vince" Stok (drums) en Arjan "R" Nijman (basgitaar, backing vocals) deel uitmaken van verschillende bands. In 2006 besluiten de drie samen verder te gaan als the New shining, naar het boek ‘The shining’ van Stephen King. Shining = communiceren zonder praten, wat muziek ook eigenlijk is.
In 2008 brengt het trio het album ‘Supernatural’ uit (#80) en is Serious Talent op 3FM. Sindsdien is Giel Beelen, dj op 3FM, één van hun grootste fans. Het jaar daarop verschijnt het tweede album ‘Hedges against the night’ (#82). Drie jaar lang doet de band het voorprogramma van the Golden earring.

zelfmoord

Tijdens de opnames in 2010 van een nieuw album, blijkt niemand zich in de nummers te kunnen vinden. Het moet anders, vanuit het hart en met een andere passie. Dat gevoel laat Xander niet los en hij werkt daar verder aan. Daarbij komt hij zichzelf vaker tegen en daarnaast wordt hij geconfronteerd met zijn verleden (een onverwerkte zelfmoordpoging toen hij 17 was, die hij te bovenkwam door muziek te maken). Het leidt er zelfs toe dat hij zijn relatie beëindigd, zijn baan opzegt en bij zijn moeder gaat wonen. In die tijd schrijft hij zo’n 90 akoestische liedjes en daarmee is ‘Stripped’ geboren.

wedergeboorte

Xander Stok: Ïk maak al vijftien jaar muziek. Maar dit is de eerste keer dat ik echt in mijn ziel laat kijken. Ook omdat ik jonge mensen, die met hetzelfde rondlopen hoop wil geven. Zelfmoord plegen is niet de enige optie. Het belangrijkste in het bestaan is liefde en er zijn altijd mensen die van je houden. Ik heb mijn ouders pas een half jaar geleden verteld over mijn gedachtes van toen. Ze waren geschokt. Dit voelt als mijn wedergeboorte.”

‘Full circle’, het andere album, ontstaat pas na ‘Stripped’. De titel is niet zomaar gekozen, Xander wil hiermee de cirkel rond maken: nog meer persoonlijke nummers maar dan met elektrische instrumenten, waarmee het muzikaal het geluid benadert van de twee eerste albums. Begin 2012 heeft zijn broer Vincent de groep verlaten en is Roel van der Sluis de nieuwe drummer.

Nu ‘Can’t make up my mind’ van the New shining langzaam begint door te breken, wordt het tijd dat het ook gaat gebeuren met het nummer ‘Turn me on’ van Zazi, dat ook veel te horen is op Radio 2 en 3FM. Ook een Nederlands product!

Emeli Sandé kreeg £1 voor optreden

Emeli Sandé: My kind of love (97)

Met ‘Heaven’ gaf Emeli Sandé vorig jaar haar visitekaartje af, dat tot #69 kwam. Vervolgens verraste ze ons in februari met haar album ‘Our version of events’ dat bij ons tot #9 kwam. Daarvan werd ‘Next to me’ op single uitgebracht, dat we in mei beloonden met een 4e plek.

Vorige week vrijdag, 27 juli 2012, tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, verraste ze iedereen met haar versie van ‘Abide with me’,. Ze zong het nummer als een eerbetoon aan de slachtoffers van terrorisme, met speciaal in het achterhoofd de slachtoffers van de Londense bomaanslagen op 7 juli 2005, slechts enkele dagen nadat Londen de Spelen van 2012 toegewezen kreeg. Terecht kreeg ze na het optreden een staande ovatie van het 80.000 koppen tellende publiek. Voor dat optreden kreeg Emeli Sandé £1 (= € 1,26), dat ook gold voor Paul McCartney en Dizzee Rascal die vrijdag optraden. Meer over de muziek tijdens de Olympische Spelen, zie onder Olympische hits.