maandag 23 juli 2007

MM29: Di-rect vestigt nieuw dieptepunt


Di-rect: Johnny (51)

Zo gewonnen, zo geronnen… Het ene moment scoren de jongens van Di-rect hun hoogste notering in de Single Top 100, door met ‘Johnny’ binnen te komen op #2, maar het volgende moment zijn ze al weer de lachertjes van de hitlijst, door in hun tweede week maar liefst te zakken naar #51…

Nieuw op 2 en een week later al weggezakt uit de top 50, dat is iets dat werkelijk nog nooit eerder is gebeurd! Di-rect vestigt hier dus een record ‘wegzakken uit de top 50’, een record ‘wegzakken vanaf #2’ én een record ‘wegzakken na binnenkomst in de top 10’, maar de Megaman weet niet of de heren er trots op zijn.

Hun binnenkomst op #2 was vorige week al verrassend hoog. Dezelfde vier redenen die er vorige week voor zorgden dat de single zo hoog debuteerde, zorgen deze week echter voor de vrije val van het plaatje:
- het liedje was een hype op hyves; op de Di-rect-hyves stond het op #1 bij de verkiezing van de nieuwe single; de fans renden dus meteen naar de winkel toen het plaatje eindelijk uitkwam;
- de single was vorige week onderdeel van een speciale actie, waardoor een run op de platenzaken ontstond;
- op de cd-single staan een aantal akoestische nummers die nergens anders te krijgen zijn; een extra reden om zo snel mogelijk het singletje aan te schaffen;
- vanwege de zomervakanties worden er traditiegetrouw maar erg weinig singles verkocht in juli en augustus. Dezelfde groep fans die nu dit singletje koopt, zou in het najaar een veel minder grote invloed op de hitparade hebben gehad, maar de vorige week waren de Di-rect fans dus met z’n allen goed voor een tweede plaats in de verkooplijst.

Maar goed, we zijn een week verder: de hype is over, de echte fans hebben het singletje al gekocht en de invloed van een grote groep fans die tegelijkertijd naar de platenzaak holt, is uit de hitlijst verdwenen. Gevolg: een vrije val voor ‘Johnny’. Wil je weten hoe dramatisch de (wan)prestatie van Di-rect is, kijk dan eens naar de volgende drie overzichten:

Klik hier voor de top 10 van hoogste posities van waar platen uit de top 50 vallen
Klik hier voor de top 10 van hardste zakkers vanaf plaats #2
Klik hier voor de top 10 van platen die in hun tweede week uit de top 10 wegvallen

Het is dit jaar sowieso flink raak met platen die al in hun tweede week uit de top 10 wegzakken. De twaalf platen die na binnenkomst in de top 10 het hardst zakken, stammen allemaal uit de laatste drie jaar. Acht van de twaalf komen zelfs uit de afgelopen drie maanden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten