maandag 30 juli 2007

MM30: Albumsnippers

Album top 3
1. (-2) Gerard*Gordon*René: ‘Toppers in concert 2007’
2. (-1) BZN: ‘Adieu BZN – the last show’
3. NIEUW Prince: ‘Planet earth’

Een-twee-drietje van de Toppers

De toppers trekken hun stijgende lijn door! 'Toppers 2005' bereikte twee jaar terug de derde plek in de Album Top 100, 'Toppers 2006' bleef vorig jaar nog op #2 steken, dus het kon niet uitblijven: 'Toppers 2007' klimt deze week naar #1! Voor Joling is dat al de tweede album-#1 dit jaar, na zijn solo-charttopper met het album 'Maak me gek' in april. Ook in 1985 stond hij al eens op #1 in de Album Top 100, met 'Love is in your eyes'. Maar dat is nog niets vergeleken bij René Froger: die scoort al zijn zesde album-#1! Zijn serie:
26 nov 1994 Walls of emotion (2 weken)
24 jun 1995 Live in concert (1 week)
14 sep 1996 Illegal Romeo part 1 (1 week)
31 jan 1998 Home again (2 weken)
05 jun 2004 The platinum edition (1 week)

Gordon is nog een groentje: deze Toppers-topper is voor hem pas de eerste albumtopper.

Prince niet in Engelse hitlijst

Nadat eerst iedereen over hem heen was gevallen vanwege zijn deal met the Mail on Sunday, waarbij zijn nieuwste cd, ‘Planet earth’, werd weggegeven, is nu de hele wereld enthousiast over dit album. Prince is al lang niet meer geïnteresseerd in de hitlijsten, die hij ‘een kunstmatige constructie van de muziek-industrie’ noemt. “Ik zorg dat mijn nummers terechtkomen bij mensen die er echt om geven,” luidt zijn enige commentaar op de affaire. In de Britse hitparade zul je ‘Planet earth’ tevergeefs zoeken, maar bij ons knalt het album op #3 binnen. De voorlaatste keer dat hij zo hoog stond, was vorig jaar met ‘3121’, vernoemd naar zijn huisnummer en de titel van zijn huidige wereldtournee. ‘Planet earth’ is zijn zeventiende album top 10-notering.

Klik hier voor een overzicht van al zijn top 10 albums.

Ook nieuw

In de tweede week stijgt de single ‘The world is outside’ van Ghosts naar #74 in de Single Top 100. Tegelijkertijd komt hun gelijknamige debuutalbum binnen op #96 in de Mega Album Top 100. De Ghosts komen uit Cranleigh, Surrey, en worden gevormd door Simon Pettigrew (zang/gitaar), Robbie Smith (basgitaar), Mark Treasure (toetsen) en Johnny Harris (drums). De meeste nummers schreven ze in Zweden.

U.N.K.L.E. is het kindje van de Brit James LaValle. Op de eerste twee albums, ‘Psyence fiction’ (1998) en ‘Never never land’ (2003), deed DJ Shadow ook nog mee. ‘War stories’, binnen op #99, maakte James samen met Richard File. De opnamen vonden plaats op Dave Catchings Californische ‘Rancho de la Luna’, waar U2 ooit ‘The Joshua tree’ opnam. Waren op de eerste twee albums nog grootheden als Thom Yorke (Radiohead), Graham Gouldman (10cc) en Richard Ashcroft (the Verve) te horen, op ‘War stories’ doen Josh Homme (Queens of the stone age) en Ian Astbury (the Cult) een duit in het muzikale zakje. James Lavalle zelf is voor het eerst als zanger te horen in ‘Hold my hand’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten