maandag 30 juli 2007

MM30: Bløf komt met bijzondere cd-single

Bløf: Donker hart (14) *** hoogste eersteweeks ***

Op zaterdag 30 juni kreeg Bløf tijdens het optreden van ‘Concert at sea’, op de Brouwersdam tussen Rotterdam en Renesse, drievoudig platina uitgereikt voor de verkoop van meer dan 210.000 exemplaren van ‘Umoja’. Dat zullen er alleen maar meer worden als op 20 september de film ‘Een manier om thuis te komen: Umoja live’ in première gaat. De film laat zien hoe ‘Umoja’ tot stand is gekomen. Op 31 augustus verschijnt al de soundtrack van de film. Voor de film is een aparte website gelanceerd: www.umoja-live.nl.

Voor deze muzikale wereldreis toog de band eind oktober 2005 naar Ierland. Tijdens de oefensessie kort voor de reis waren nog twee nieuwe nummers ontstaan: ‘Vreemde wegen’ en ‘Donker hart’. Daarop besloten ze om beide nummers op te nemen met de Ierse muzikanten Terry Woods (multi-instrumentalist, onder meer bekend van The Pogues), Shane Martin (bhodrun, een soort trommel, en mondharmonica) en Paul Harrigan (Uilleann pipes, een soort Ierse doedelzak, en accordeon) en later te kiezen welk nummer op het album zou komen. Omdat ‘Vreemde wegen’ het meest authentieke Ierse geluid heeft, werd dit nummer de Ierland-track op ‘Umoja’.

In St. Petersburg en Rotterdam

‘Donker hart’ kreeg een andere behandeling. De Belgische arrangeur, producer en muzikant Peter Bauwens (onder meer bekend van de Bløf-cd’s ‘Boven’, ‘Watermakers’ en ‘Blauwe ruis’) maakte er een strijkersarrangement voor. In het Russische Sint Petersburg werd het nummer in november 2005 als dertiende ‘Umoja’-track opgenomen met een Russisch strijkkwintet.

Deze versie staat niet alleen op het album, maar ook op de cd-maxi van ‘Donker hart’, dat binnenkomt op een veertiende plek en hun 27ste notering is. Maar de trekker van de single is de live-versie van ‘Donker hart’, opgenomen in het Nieuwe Luxor in Rotterdam op 9 en 10 juni. Daarnaast staat er ook nog een nooit eerder uitgebrachte remix van de ‘Umoja’-track ‘Een en alleen’ op én krijg je, via het open disc gedeelte, op een speciale website toegang tot de video en de filmtrailer.

Niet alleen de single loopt goed trouwens, maar ook de download: in de Download Top 100 debuteert 'Donker hart' als hoogste nieuwe maar liefst op #10!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten