maandag 30 juli 2007

MM30: Timbaland doet het met anoniem persoon

Timbaland featuring Keri Hilson & D.O.E.: The way I are (28)

Wordt ‘yeah!’ de trend? In ‘SexyBack’ van Justin Timberlake is deze ‘oerkreet’ veelvuldig te horen. Niet dat Justin dit zelf roept, nee het is Timbaland, die zijn album produceerde! Ook op ‘The way I are’, Timbalands achtste notering, komt deze kreet een paar keer langs. Op ‘The way I are’ horen we bovendien twee debutanten: Keri Hilson en D.O.E.

Keri Lynn Hilson (geboren in Atlanta, Georgia op 27 oktober 1982) maakt deel uit schrijverscollectief the Clutch, waarvan ook J. Que (componist van ‘Yeah!’ van Usher), Balewa, Ezekiel ‘Zeke’ Lewis en Fearless deel uitmaken. Sinds 2000 schrijft ze nummers voor anderen, zoals Britney Spears, Xzibit, Toni Braxton, Mary J. Blige, Pussycat dolls (‘Wait a minute’) en Timbaland. Ook is ze vaak als achtergrondzangeres op haar nummers te horen. Op ‘Hey now (mean muggin’) van Xzibit is ze voor het eerst als leadzangeres te horen, en in 2004 doet ze het nummer voor het eerst live tijdens de MTV European Awards. Twee jaar later is ze te zien de videoclip van ‘Promiscuous’ van Nelly Furtado. In datzelfde jaar tekent ze voor ‘Mosley muswic group’, het label van Timbaland. Op vier nummers op diens album ‘Timbaland presents Shock value' is ze te horen. Momenteel werken de twee aan haar eigen album, dat ‘In a perfect world’ gaat heten.

Anoniem persoon

De andere debutant op ‘The way I are’ is rapper D.O.E. Tot voor kort noemde hij zich John Doe, maar dat mocht niet meer van de overheid. In Amerika wordt de term ‘John Doe’ of ‘Jane Doe’ gebruikt om een anoniem persoon te duiden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de verdachte of het slachtoffer in een juridische tekst, om de identiteit van de betreffende persoon te beschermen. Maar het kan ook gebruikt worden als personificatie van ‘een willekeurig persoon’. En dus veranderde de rapper zijn naam in D(ominant) O(ver) E(veryone). Bovendien werd hij vroeger door vrienden al vaak ‘dough-boy’ of ‘dough’ genoemd

Als John Doe had hij enkele albums uitgebracht waarin hij andere rappers persifleerde. ‘The massacre’ van 50 Cent werd ‘The mascarade’, Jay-Z’s ‘The black album’ werd ‘The black ass album’ en van ‘G-unit’, alweer van 50 Cent, maakte hij ‘Me unit’. Sinds zijn samenwerking met Timbaland is hij met serieuzere zaken bezig. D.O.E. is de enige straatrapper op het label Interscope van Timbaland.

En dan tenslotte Timbaland zelf (Timothy Z. Mosley, Norfolk, 10 maart 1971). Hij werd bekend als producer door zijn hits met Destiny’s child en daarna stond iedereen in de rij om door hem geproduceerd te worden: Missy Elliott, Ludacris, Jay-Z, LL Cool J, Nelly Furtado en Justin Timberlake. Wie wil daar niet bijhoren?

Geen paraplu meer

In de Britse hitparade stijgt ‘The way I are’ naar de eerste plaats, en beëindigt daarmee de tien weken durende hegemonie van Rihanna met ‘Umbrella’. Met een verschil van slechts 16 (!) stuks op ‘Foundation’ van Kate Nash, neemt Timbaland featuring Kei Hilson & D.O.E., de eerste plaats in bezit. Van ‘The way I are’ werden in de afgelopen week aan de andere kant van het Kanaal 33.578 stuks verkocht, van ‘Foundation’ 33.562 en van ‘Umbrella’ (op #3) 22.645 stuks. ‘The way I are’ is Timbalands tweede Britse #1-hit, na ‘Give it to me’ in april, waarop ook Justin Timberlake en Nelly Furtado waren te horen. Andersom hielp Timbaland Nelly met ‘Maneater’ en Justin Timberlake met ‘SexyBack’ aan een eerste plaats, door het mee helpen schrijven en produceren.

1 opmerking:

  1. sorry timbaland heeft eerst met missy en aaliyah gewerkt waardoor hij ook bekend is geworden..;)

    BeantwoordenVerwijderen