maandag 27 augustus 2007

Elvis leider in Album Top 100

Album top 3:
1. (11) Elvis Presley: ‘The complete Dutch collection’
2. (-1) Mika: ‘Life in cartoon motion’
3. (--) UB40: ‘The best of – volumes 1&2 – Dutch collection’


In Engeland stond ie al op #1, maar dan met een andere verzamelaar. Wij hebben natuurlijk onze zelfsamengestelde ‘Complete Dutch collection’ en daarmee stijgt de King of rock ‘n’ roll deze week van 11 naar #1, met een ruime voorsprong van 34% op de vorige #1, ‘Life in cartoon motion’ van Mika. Nederland eert hiermee de dertigste overlijdensdag van Elvis Presley, net zoals we dat vijf jaar geleden al deden met zijn vijfentwintigste sterfdag, via het album ’30 #1 hits’, dat toen twee weken lang bovenaan stond. Vijf jaar daarvoor, op zijn twintigste sterfdag, lukte het Elvis net niet; toen bleef ‘Always Elvis’ twee weken op #2 steken; één keer achter de Backstreet boys en één keer achter Oasis.

UB40 hoogste nieuwe

De toevoeging ‘Dutch collection’ blijkt bijzonder lucratief te zijn, want ook de hoogste nieuwkomer bedient zich van dat foefje. Eigenlijk hebben we het over een samenraapsel van twee oude verzamelalbums van UB40, maar wanneer we daar een Nederlandse tintje aan geven komen de oude reggaehits ineens op #3 binnen in de Album Top 100.

Tien nieuwen

Maar liefst twintig platen stonden vorige week nog niet in de Album Top 100. Tien daarvan zijn gloednieuw, de andere tien zagen we al eerder, maar komen deze week terug. Even in sneltreinvaart dan maar:

Belle Perez is, na UB40, de een na hoogste nieuwe met een album dat speciaal voor Nederland is samengsteld; de naam zegt het al: ‘Greatest Latin hits’ (#12).
De Tribute to the Cats band komt op de proppen met een fraaie box, ‘Songs to remember’, met daarin een eigen album met zestien nieuwe nummers, een live-cd met tien covers van hits van the Cats én een live-dvd met opnieuw zeven eigen nummers en negen Cats-covers (#15).

De Amerikaanse bluesrockgitarist Joe Bonamassa scoort zijn debuuthit in de Album Top 100 met ‘Sloe gin’. Het leuke van de Album Top 100 is dat daar nog veel meer variatie in stijlen is dan in de singlelijst en Joe Bonamassa is daar weer een aardig voorbeeld van. Het is overigens al zijn zevende album, dus nieuw in de muziekindustrie is Joe zeker niet (#27).

Nóg zo’n voorbeeld van de diversiteit van de albumlijst: M.I.A. met ‘Kala’. M.I.A. komt uit Sri Lanka en is de dochter van een vooraanstaande Tamil Tiger. Ze nam een dance-album op waarop je invloeden van over de hele wereld hoort langskomen (#44). Zij en nog een veertien tal andere acts spinnen garen bij hun optreden op Lowlands.

Met dank aan Lowlands

Dankzij dat festival verwelkomen we naast het album van M.I.A., ook nog albums van the Pigeon detectives (‘Wait for me’, op #54), Marike Jager (‘The beauty around’, op #70), Kate Nash (‘Made of bricks’, op #74), Goose (‘Bring it on’, op #79) en C-mon & Kypski (‘Where the wild things are’, op #83). En gaan tien acts op herhaling.

Lowlands vond plaats in het weekend van 17-20 augustus in Biddinghuizen. Dankzij de midweekstanden, zeg maar de voorlopige Album Top 100, kunnen we zien wat de invloed van het festival is op de albumverkopen. Deze invloed kan pas gemeten worden na het weekend, dus de eerste verkoopdag is de maandag, die op dinsdag (21/8) zichtbaar wordt. Het volledige verloop van alle Lowlands-acts vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten