maandag 6 augustus 2007

MM31: Albumsnippers

Album top 3:
1. (-2) BZN: ‘Adieu BZN – the last show’
2. (-1) Gerard*Gordon*René: ‘Toppers in concert 2007’
3. (-3) Prince: ‘Planet earth’



BZN lost Toppers af

Drie weken geleden troefde BZN de Toppers al af, door voor hen op #1 binnen te komen. Vervolgens namen deze dat niet, en stoten BZN van de troon. Maar deze week heroveren de Volendammers die weer, door met hun album ‘Adieu BZN – the last show’ terug naar #1 te stijgen. Wellicht dat ze het nu wat langer volhouden!

‘Puur kultuur’, alsof de Duvel er mee speelt

Op 15 november 2006 kondigde de Rotterdamse hiphopgroep DuvelDuvel aan zich uit de muziekindustrie terug te trekken, omdat ‘ze meenden die niet nodig te hebben en omdat ze geen deel meer wilden uitmaken van de hedendaagse hiphop, dat momenteel volgens Duvel meer zou lijken op een modeverschijnsel/kopieercultuur.’

Gelukkig echter voor alle hiphoppers hebben MC Duvel, Supah en DJ Dion zich bedacht, en kwamen ze met het album ‘Puur kultuur’. De titel is een verwijzing naar hoe hiphop volgens DuvelDuvel zou moeten zijn: geen hype, geen modegril, maar een uiting van echte kunst. Stunt? Hoe het ook zij, ze kiezen in ieder geval niet de weg van de minste weerstand, maar geven het goede voorbeeld met het album ’Puur natuur’, dat de hoogste binnenkomer is op #16!

Korn-schreeuwer Jonathan Davis denkt te kunnen zingen

Op #32 komt ‘Unititled’ binnen van KoЯn, de Amerikaanse metalband, die wordt beschouwd als de grondleggers van het nu-metalgenre, van bands als Deftones en Limp bizkit. Het grootste succes ligt al weer jaren achter de band van schreeuwer/zanger Jonathan Davis. In 1998 kwamen ze met ‘Follow the leader’ tot de zevende plek. ‘Untitled’, waarop Jonathan echt zingt (wat echter niet om aan te horen schijnt te zijn), is het achtste album dat een notering krijgt, voorlopig op #32.

Amerikaans succes voor Within temptation

Normaal gesproken besteden we geen aandacht aan albums die zakken. Deze week maken we echter een uitzondering voor ‘The heart of everything’ van Within temptation, dat drie plaatsen zakt en op #55 uitkomt. In de Verenigde Staten hebben ze veel hitlijsten, waaronder de Billboard Album Top 200. Voor acts die nog nooit een notering hebben gehad bij de bovenste 100, is de ‘Heatseeker’ lijst geïntroduceerd. En laat onze eigen Within temptation daarin nu zijn binnen gekomen op #1! In de genoemde Album Top 200 staan ze namelijk op #106, dankzij een verkoopaantal van 7.001 exemplaren, waarbij hun totaal uitkomt op 7.032 stuks. Inderdaad in de eerste week zijn er 31 stuks van ‘The heart of everything’ verkocht, 3629 te weinig voor de #200 …

Kanye West helpt Common een handje

‘Finding forever’ op #58 is het meest succesvolle album van de Amerikaanse hiphopper Lonnie Rashid Lynn, Jr. (Chicago, Illinois, 13 maart 1972), ook wel bekend als Common. Dat wil zeggen in Nederland, want in de Verenigde Staten heeft hij al sinds 2000 succes. ‘Like water for chocolate’, zijn vierde album werd daar goud. In 2004 deed Common mee op ‘The college dropout’, het debuutalbum van Kanye West, en tekende op diens label. Kanye op zijn beurt produceerde het album ‘Be’, waar 800.000 stuks van werden verkocht en vier Grammy nominaties kreeg. ‘Be’ was tot nu toe het enige album dat een notering voor Common in ons land opleverde (#73 in 2005). Ook op ‘Finding forever’ werkte Common samen met Kanye, die voorspeld heeft dat het album de Grammy voor beste rap album zal winnen. In februari 2008 weten we het.

De Nile stroomt niet alleen in Egypte

Dat de Nijl met 6695 km de langste rivier ter wereld is, wist je natuurlijk wel. Maar dat Nile ook een deathmetalband uit South Carolina is, vast niet. De naam Nile ontleent zanger/gitarist/componist Karl Sanders aan de gelijknamige rivier, die hij echter nog nooit heeft gezien. ‘Weet je wat dat kost, een reisje van Amerika naar Egypte?’ De teksten en muziek zijn gebaseerd op de Egyptische mythologie, kunst en verhalen, en er wordt gebruik gemaakt van Oosterse instrumenten. ‘Ithyphallic’, hun eerste notering, is het vijfde album van Karl, Dallas Toler Wade (bas/gitaar/zang) en George Kollias (drums), Ze namen het in 55 dagen op in februari van dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten