maandag 10 september 2007

Foo fighter wordt BBC-dj

Foo fighters: The pretender (94)

Na ‘This is a call’ in 1995 is het nooit meer goed gekomen voor de Foo fighters. In de zin van hitparadesucces dan, want die single kwam tot #32 en daarna is er geen grotere singlehit meer geweest voor de mannen. Van ‘The pretender’, nieuw binnen op #94, verwachten we dan ook niet dat dit beter zal scoren dan ‘This is a call’ of zelfs als ‘Break out’ uit 2000 (#62).

Foo fighters is de voormalige drummer van Nirvana. Na de dood van zanger Kurt Corban viel de groep uiteen. Dave vormde daarop in 1995 zijn eigen band, Foo fighters, met Nate Mendel (bas), William Goldsmith (drums) en Pat Smear (gitaar). Zelf nam hij de zang voor zijn rekening en de gitaar. In datzelfde jaar verscheen het album ‘Foo fighters’, met nummers die hij in zijn Nirvana-tijd had geschreven.

Na twee jaar verlieten Williams en Pat de band en werden ze vervangen door Taylor Hawkins (drums) en Chris Shiflett (gitaar). Van Foo fighters verschenen tot dit jaar vijf albums, waarvan het dubbelalbum ‘In your honour’ de meest succesvolle was (#9 in 2005). Vorig jaar traden ze op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Op maandag 9 juli waren de heren ook in het land, maar dan voor promotie van het album ‘Echoes, silence, patience and grace’, dat 25 september verschijnt. Op 1 november treden de Foo fighters op tijdens de uitreiking van de MTV Europe Awards in de OlympiaHalle in Munchen, die gepresenteerd wordt door Snoop dogg.

Dave Grohl wordt (even) dj

Daarvoor, op dinsdag 18 september, zal Dave Grohl een radioprogramma maken. Op 30 september bestaat de Britse popzender Radio 1 veertig jaar. En ter gelegenheid daarvan zullen naast een aantal voormalige Radio 1-dj’s ook een aantal artiesten achter de microfoon plaats nemen. Het schema ziet er als volgt uit:

Maandag 17: Paul McCartney
Dinsdag 18: Dave Grohl
Woensdag 19: Gwen Stefani
Donderdag 20: Paul Weller
Vrijdag 21: Paul Oakenfold
Maandag 24: Noel Gallagher
Dinsdag 25: Debbie Harry
Woensdag 26: Arctic monkeys
Donderdag 27: Ozzy Osbourne
Vrijdag 28: Norman Cook (alias Fatboy Slim)

De dj’s Tony Blackburn (de eerste deejay die op de zender te horen was), Bruno Brookes en Mark Goodier zijn op zondag 30 september te horen. Je kunt het hier live beluisteren.

Daarnaast zal er een speciaal album worden uitgebracht met nummers door onder andere Amy Winehouse, Kaiser chiefs, Girls aloud en Robbie Williams. Dat worden geen eigen nummers, maar covers uit veertig jaar Radio 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten