maandag 3 september 2007

Real el Canario doet Whitney Houston

Real el Canario feat. Jasmin: Love will save the day (61)

Voor de tweede keer komen we het kanarietje Real tegen in de Single Top 100. Of zou het Real van de Canarische eilanden zijn? Bij zij geboorte heette hij nog Ezequil V Real, ook geen makkelijke naam trouwens. Hij komt inderdaad van de Canarische eilanden, van Tenerife, wat dus zijn alias verklaart. Hij wordt gezien als de spirituele vader van de muziekstijl die we tegenwoordig omschrijven als ‘urban eclectic’. Of is dat gewoon een verhullende term voor het feit dat Real werkelijk alle mogelijke muziek achter elkaar doormixt en allesbehalve stijlvast is?

Real begon op Tenerife te draaien in 1991 en groeide al snel uit tot de populairste dj van het eiland. In 2000 verhuisde hij naar Amsterdam en draaide hij op festivals als Mysteryland, Dance valley en Innercity. Momenteel werkt el Canario met zijn partner Eddy Mendez, ook van Tenerife, aan zijn nieuwe album. El Canario scoorde exact een jaar geleden al een piepklein hitje met ‘U rock’ (#96) en verbetert zichzelf dus deze week.

Bekende zangeres, bekende hit

Ook de zangeres van de single is een oude bekende: Jasmin heet voluit Jasmin Tusjadia. Ze werd geboren op 28 juli 1972, begon een decennium geleden als achtergrondzangeres bij Total touch en zingt nog altijd samen met Trijntje Oosterhuis. In 2003 scoorde Jasmin een solohitje met ‘Always on my mind’, nadat ze het eerst had ingezongen voor een tv-reclame van energiebedrijf Nuon. Daarmee vestigde ze een record: haar versie van ‘Always on my mind’ was al de zesde versie van het nummer die een hit werd (na Willie Nelson (1984), de Pet shop boys (1987), Elvis Presley (1997), DJ Quicksilver presents Base unique (2002) en Glennis Grace (2002)); zoveel verschillende hits voor dezelfde compositie, dat is nog nooit eerder voorgekomen (en later ook niet meer trouwens).

Jasmin scoort deze week opnieuw met een cover, maar die wordt pas voor de tweede keer een hit. ‘Love will save the day’ was oorspronkelijk een hit voor Whitney Houston in de zomer van 1988 en bereikte toen de zesde plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten