maandag 15 oktober 2007

Dikdakkers maken van Piaf-klassieker een hobbelpaard

Dikdakkers: Hobbelpaard (87)

Na ruim tien jaar spelen op feesten en partijen zijn de Dikdakkers (de naam ontstond vanuit het woord dikdakken, wat zoiets betekent als ‘eten, drinken en feestvieren’) uitgeroepen tot Meppelers van het jaar. En wat is er dan mooier voor Anton Geerts uit Dedemsvaart en Hans Voogd (41) uit Meppel, dan ook een hit scoren. Dat gebeurt met de elfde single, ‘Hobbelpaard’, die binnen komt hobbelen op #87.

Voordat ze als de Dikdakkers muziek gingen maken, draaiden de twee in discotheek ‘Tarantula’. In 1996 verscheen de eerste single, ‘Het Wembleyd’ ter gelegenheid van het EK voetbal in Groot-Brittannië. De verrichtingen van het Nederlands elftal lopen dan ook als een rode draad door de optredens van de Dikdakkers. Want elke keer als Oranje speelt, zijn zij van de partij. Vorig jaar nog probeerden ze het met hun WK-lied ‘Schreeuw!!!’

Voor ‘Hobbelpaard’ luisterden ze over de grens, want oorspronkelijk heet het nummer ‘Milord’ geschreven door Georges Moustaki (tekst) en Marguerite Mobnmot (muziek). Georges (25 jaar oud in die tijd) schreef het nummer voor Edith Piaf (44) in 1959, met wie hij korte tijd een verhouding had. Voor Edith werd het nummer in 1960 haar eerste #1-hit in ons land. Drie jaar later overleed ze aan een inwendige bloeding. ‘Milord’ is door tientallen artiesten opgenomen, waaronder een Nederlandstalige versie door Corry Brokken met orkest o.l.v. Jos Cleber. Haar versie veroorzaakte enig rumoer in het Nederland van 1960.

Overigens hebben de heren Dikdakkers hun ‘Hobbelpaard’ niet van de versie van Edith Piaf. Hun inspiratie komt uit 2006 van ‘Das rote Pferd’ van de Mallorca cowboys & Friends. Bram Koning bedacht de Nederlandse tekst van ‘Hobbelpaard’. Er hoort ook nog een grappig bedoeld dansje bij; wil je het leren, kijk dan hier en klik op ‘de dans’.

Klik hier voor de versie van Edith Piaf uit 1959.

Klik hier voor de versie van de Mallorca cowboys & Friends uit 2006.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten