maandag 1 oktober 2007

Geen opsmuk voor I-O-S

I-O-S: Open (75)

Tien jaar geleden maakte Is ook schitterend hun hitparadedebuut met ‘Voltooid verleden tijd’ dat nog steeds hun grootste hit is: #12. In 1996 is deze band ontstaan om mee te kunnen doen aan het festival voor studentenbands, AHC songfestival dat eerder werd gewonnen door Guus Meeuwis. De leden van Is ook schitterend zijn lid van de Groningse studentenvereniging RKSV Albertus Magnus, en winnen dat jaar het festival. Een jaar later tekenen ze een platencontract, nemen het album ‘Hemel en aarde’ op en scoren de hits ‘Voltooid verleden tijd’ (#12) en ‘In m’n armen’ (#73 in 1998). Daarna verscheen het album ‘Dichterbij’, als I.o.s., met daarop de hitsingle ‘Iedereen’ (#71 in 1999).

Daarna volgen een aantal wijzigingen in de bezetting. In 2000 kruipt de groep in het kader van de Malboro Flashback tournee, in de huid van Dire straits. Met een live-cd en een uitverkocht concert in Paradiso gaat het de band weer voor de wind. Het album ‘Zaterdagnacht - zondagmorgen’ levert de hitsingle ‘Zaterdagnacht’ op (#72 in 2000). Dan blijft het angstig stil rond de band.

In 2005 verschijnt bij een nieuwe platenmaatschappij en met een nieuwe manager en producer Gordon Groothedde, het album ‘4’. ‘Hoe het voelt’ wordt een hit (#30), nu als I-O-S. De opvolger, ‘Uit de schaduw’, bereikt in het jubileumjaar (2006) de negentiende plaats. En ook ‘Altijd wel iemand’ scoort goed (#20), alleen ‘Meer van jou’ doet het minder (#92). Het tienjarig bestaan wordt op 9 april gevierd met een uitverkocht concert in Paradiso. Eind dat jaar, op 1 december, wordt het echte feest gevierd in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

‘Open’ is dus hun negende notering en de voorloper van het gelijknamige vijfde album dat op 22 oktober verschijnt. Daarover zegt zanger Joost Marsman (Zwolle, 21 november 1974): “We hebben vooral geprobeerd een oprechte plaat te maken. Het is vooral een onopgesmukt album. Geen omhaal van woorden of eindeloos op elkaar gestapelde gitaarpartijen. Het is een eerlijke plaat, gemaakt door een band die het boven alles om de muziek gaat. Open is I-O-S, en I-O-S is open.” De huidige bezetting van I-O-S bestaat naast Joost uit: Joost Haartsen (alkmaar, 2 maart 1975, toetsen), Matthijs van Dongen (Ede, 17 mei 1976, gitaar), Jasper Bos (Zwolle,14 januari 1975, bas),, Sander Rozeboom (Emmeloord, 1 februari 1973, gitaar) en Pepijn van den Boogaard (Boekel, 15 december 1975, drums).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten