maandag 22 oktober 2007

Zware jongens blijken echte boeven

Zware jongens vs Dj Daroon: Jodeljump (94) *** Hit op herhaling ***

Voor de derde keer krijgt de ‘Jodeljump’ een notering. De eerste keer was op 24 februari toen het nummer een weekje genoteerd stond op #82. Vervolgens werd het nummer in mei omgetoverd in de ‘PSV jump’, waarbij ze muzikale hulp kregen van Dj Daroon, Udenaar Ronald van Grootel. Het nummer werd de grootste hit voor Arie Kuipers en Fokko Dam, alias de Zware jongens (#5). En met het oog op het naderende (après) ski-seizoen en de populariteit van jumpen, werd de versie van februari weer uit de kast gehaald. Kompleet met een alleszeggende clip moet het nummer alsnog dé knaller worden, bijna een jaar na de eerste release.

In alle gevallen ligt de basis van ‘Jodeljump’ in het nummer ‘The lonely goatherd’ uit de Broadway musical ‘The sound of music’ uit 1959, met de muziek van Rodgers & Hammerstein. De film stamt uit 1965. In januari van dit jaar bereikte Gwen Stefanie de zesde plaats met ‘Wind it up’, waarin een sample zat van datzelfde nummer. Horeca-eigenaar Harold van Tiel raakte door het horen van ‘Wind it up’ (waarin volop wordt gejodeld) geïnspireerd om iets met het nummer uit ‘The sound of music’ te gaan doen, waarmee ‘Jodeljump’ was geboren.

Daarnaast hebben de heren nog meer geleend. In ‘Jodeljump’ zingen ze namelijk ‘en van je hoempa hoempa hoempa, tettere’, en dat komt weer van Johnny Hoes. Hij maakte in 1964 een Nederlandse tekst op ‘Humppa humppa humppa tättärää’ van de Finse zanger Esko Olavi ‘Eemeli’ Toivonen. Het nummer, geschreven door de Finse componist Toni Hämmerle, kreeg van Johnny Hoes de titel ‘En van je hoempa’ mee. Op het label van ‘Jodeljump’ wordt echter nergens melding gemaakt van de herkomst van de zin ‘en van je hoempa hoempa hoempa, tettere’. Dus wordt er ook geen geld afgedragen aan de oorspronkelijke tekstschrijvers, waarmee de Zware jongens echte boeven blijken te zijn.

Klik hier voor de beelden uit de film ‘The sound of music’ met het nummer ‘The lonely goatherd’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten