vrijdag 2 november 2007

Hitflits: Jan Smit nieuw op #1, Eagles bovenaan in albumlijst

Deze week zien we een stevige aardverschuiving aan de top van de Single Top 100: de nummers één en twee komen allebei binnen in de lijst. Nieuw op #1 is Jan Smit; met 'Dan volg je haar benen' is hij de glorieuze winnaar. In de Single Top 100 is er een dubbele A-kant aan gekoppeld: ook 'Calipso' krijgt een notering. En dát zorgt dan voor de eerste #1-hit voor John Denver, exact tien jaar na zijn dood, want 'Calypso' is een duet tussen Jan en John. De oorspronkelijke versie van Denver kwam in 1975 tot #2. Voor Jan Smit is het de derde keer dat hij direct op #1 binnenkomt, na 'Als de morgen is gekomen', vorig jaar, en 'Op weg naar geluk', in april van dit jaar.

Achter Jan komt Maaike op #2 binnen. De winnares van 'So you wanna be a popstar' heeft de pech dat alleen de downloads van haar single van afgelopen zaterdag meetellen, maar alle andere downloads pas volgende week. Haar single is nog niet in de winkels, maar louter op downloads van die ene dag staat ze op #1 in de Download Top 50 met 'Don't look for me'; er zijn zelfs zes keer zoveel downloads van verkocht dan van Jan Smit! Toch eindigt 'Don't look for me' slechts op #2 in de Single Top 100, op 40% achterstand van de single van Smit, die wél goed verkoopt in de winkels.

De vorige #1-hit, 'Bedankt mijn vriend' van vader en zoon Hazes, moet terug naar #3. Opvallend is, dat ze deze week bovenaan worden opgevolgd door een ander duet tussen een levende en een dode zanger.

Bij de bovenste acht treffen we maar liefst zeven Nederlandstalige platen aan! Alleen 'Heater' van Samim verstoort het Nederlandstalige feestje. Even verderop treffen we nog een nieuwe aan in de top 10, 'Big girl (you are beautiful)' van Mika. Zou een binnenkomst op #10 een paar jaar terug nog een sensatie zijn geweest, nu is Mika slechts de derde binnenkomer in de rangorde...

Nog meer Nederlandstalig geweld in aantocht: Jannes debuteert op #13 met 'Mijn naam is... Jannes' en Ali B, Yes-R, Gio en Darryl gaan als een raket door de Single Top 100 met 'Groupie girl': ze stijgen van 99 naar #18.

Drie sinterklaasplaten treffen we aan in de Single Top 100: op #34 komt Coole Piet binnen met 'De speelgoeddief', op #86 debuteren de Feestpieten en Pieten boyband Spotlight met 'Sint maakt ons gek' en hekkensluiter is de Jump Piet met 'Sint's jump feestje'.

Tenslotte nog even een opvallende herintreder op #49: daarop komen de 3J's terug in de lijst met 'Één met de bomen'. De re-entry hebben ze echter te danken aan de tweede track, die als dubbele A-kant vermeld wordt: 'De zomer voorbij', door de Votown all stars, ofwel de kameraden uit Volendam: de 3J's, Jan Smit en Nick & Simon. 'De zomer voorbij' is het titelnummer van de achtdelige reissoap over de avonturen van Jan Smit en zijn muzikale vrienden aan de Spaanse kust; vandaar de extra aandacht.

In de Album Top 100 nemen de oudjes het roer over van de nieuwe lichting. Hun eerste studio-album in 28 jaar levert de Eagles een #1-notering op. Hun vorige lijsttopper dateert zelfs van dertig jaar terug: 'Hotel California' stond in de zomer van 1977 voor het laatst bovenaan. Katie Melua weet niet wat haar overkomt: ten tijde van die Eagles-platen was zijn nog niet eens geboren en deze week verkoopt ze ineens nog maar de helft dan deze vier zestigers!

De top 10 van de albumlijst kent maar liefst vier nieuwkomers: na de Eagles komen ook Ilse Delange (met 'Live' op #4), Eros Ramazotti (met 'E2' op #5) en de Backstreet boys (met 'Unbreakable' op #10) hoog binnen. En daarachter houdt het niet op: ook de nieuwe platen van de Club van Sinterklaas (op #12), Britney Spears (op #14) en Jan Keizer (op #21) blijken gewilde Sint Nicolaas- dan wel Kerstkadootjes.

Het uitgebreide nieuws rondom alle nieuwkomers en snelle stijgers in de Single Top 100 en Album Top 100 kun je komende maandag lezen bij de Megaman!

2 opmerkingen:

  1. Hazes op 3 in de megadownload top 50
    Maaike op 1.
    en jan smit op 15.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als Maaike in de winkels had gelegen zoals aangekondigt. Had zeker zij op nummer één gestaan en niet Jan Smit. Komende week zal zij ongetwijfeld op nummer één staan.

    BeantwoordenVerwijderen