maandag 12 november 2007

Peter, Björn en John door Jan en alleman gebruikt

Peter, Bjorn and John featuring Victoria Bergsman: Young folks (84)

‘Young folks’ is een nummer dat voor het eerst werd uitgebracht in augustus 2006. Het nummer ging de hele wereld over, werd in diverse commercials en tv-shows gebruikt, en iedereen vond het prachtig, maar verkopen ho maar. Pas toen het nummer op websites als MySpace en YouTube terecht kwam, werd het opgepikt door (Amerikaanse) radiostations. Sinds september 2007 is het nummer opnieuw uitgebracht en dit keer lijkt het wel te gaan lukken, want ‘Young folks’ komt deze week binnen op #84.

De uitvoerenden zijn gitarist en harmonicaspeler Peter Morén (afkomstig uit Dalarna, 31 jaar), bassist en keyboardspeler Björn Yttling (Västerbotten, 33) en drummer en percussionist John Eriksson (Norrbotten , 33), allen afkomstig uit Noord-Zweden. De zang op ‘Youg folks’ is echter van de Zweedse Victoria Bergsman (4 mei 1977). Zij was van 1995 tot 2006 de zangeres van de band the Creatures en daarna startte ze de groep Taken by trees.

Acht jaar geleden begonnen de drie heren samen muziek te maken en het jaar daarop noemden ze zich Peter, Björn and John. Niet omdat ze geen naam konden bedenken, maar omdat het gewoon goed klonk. In 2002 verscheen het gelijknamige debuutalbum, in 2004 gevolgd door ‘Falling out’. En vorig jaar kwam ‘Writers block’, het derde album uit, opgenomen in Hornstull, Stockholm, in de studio van Björn.

‘Young folks’ is een nummer dat graag opgepikt wordt door meerdere artiesten en andere creatieve mensen, van Nena tot Kanye West. We hebben een aantal versies van het nummer voor je verzameld.

- Kijk hier naar de officiële clip door Peter, Björn & John
- Klik hier voor een bluesgrass versie van ‘Young folks’
- Klik hier voor ‘Ich klann nix dafür’, de Duitstalige versie door Nena, Oliver Pocher en Stephan Remmler uit de film ‘Vollidiot’
- Kanye West gebruikt het nummer voor zijn rap ‘Can’t tell me nothing’. Klik hier voor een optreden van Kanye West waarbij Peter, Björn and John een gastoptreden verzorgen
- En dan tenslotte hier nog de versie met Mickey Mouse in de hoofdrol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten