maandag 17 december 2007

Album Top 100: Paul de Leeuw verbetert Marco Borsato met 'Symphonica'

In de nieuwe Mega Album Top 100 blijft Paul de Leeuw riant aan de leiding, wordt U2 na twintig jaar opgewarmd en blijkt Hans Teeuwen naast cabaretier ook een uitstekend zanger.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso 2007 (1)
Het ziet er naar uit dat Paul de Leeuw kerstfeest kan gaan vieren met een #1-hit op zak. ‘Symphonica in rosso’ blijft staan bovenaan de Album Top 100 met een verkoopvoorsprong van ruim 40% op de nummer twee, ‘Who’ll speak for love’ van Trijntje Oosterhuis. Daarmee doet De Leeuw het meteen al beter dan Marco Borsato, want die stond vorig jaar met zijn ‘Symphonica in rosso’ slechts één weekje op #1. Daarop kwam de plaat op 9 december vorig jaar binnen, maar een week later was het, jawel, Trijntje Oosterhuis (!) die de leiding in de Album Top 100 overnam. De week dáár weer na werd Oosterhuis afgelost door il Divo en dat kan ook dit jaar weer gebeuren, want de vier heren van il Divo komen deze week –bescheiden op #96– binnen met hun kerstalbum ‘The Christmas collection’.

Extince: Toch? (24)
Peter Kops wordt in het dagelijks leven nog steeds vaak herkend en dan krijgt hij te horen: “Jij bent Extince, toch?” Vandaar de titel van zijn nieuwe album, want inderdaad: Kops is Extince. De eerste single is ‘Repper-de-klep’; geen cover van, maar wel een verwijzing naar een hit van Danny boy uit 1980. In september van dit jaar werd Extince’ debuutalbum ‘Binnenlandse funk’ in de Revu door vierentwintig ervaringsdeskundigen tot het beste Nederlandstalige hiphopalbum uitgeroepen.

U2: The joshua tree (20th anniversary) (28)
Twintig jaar oud is ie: U2’s beste en meest succesvolle album, ‘The joshua tree’. De plaat stond twee decennia terug bij ons al een kwart jaar op #1; wereldwijd zijn er ruim 25 miljoen van verkocht. Ter ere van het jubileum is de plaat nu hernieuwd uitgebracht in vier verschillende versies. De armoezaaiers moeten het doen met het geremasterde album, met nieuwe foto’s van Anton Corbijn. Daarnaast is er ook nog een deluxe-editie; een dubbelalbum met als tweede plaat een cd met rarities én een zesendertig pagina’s dik boekje. Nóg uitgebreider is de ‘limited superdeluxe edition’, waar je ook nog eens een live-dvd bij krijgt, met een concert in Parijs, opgenomen op 4 juli 1987 en voorzien van een veertig minuten durende documentaire; het boekje is hier inmiddels al gegroeid naar zesenvijftig bladzijden. Voor de retro’s tenslotte is het album ook nog eens als dubbel-lp uitgebracht. Kiest u maar!

Hans Teeuwen: Zingt (49)
Cabaretier Hans Teeuwen koos een jaar geleden voor een opmerkelijke carrièreswitch: hij schakelde over van grappen vertellen op jazzliedjes zingen. Afgelopen zomer gaf Teeuwen een aantal concerten in de Amsterdamse club Panama. En wat blijkt: het zingen gaat hem verrassend goed af! Tijdens de concerten werd Teeuwen bijgestaan door een begeleidingsband met daarin onder meer saxofonist Benjamin Herman en Jesse van Ruller op gitaar. Teeuwen brengt jazzklassiekers van onder andere Frank Sinatra, Cole Porter en Billie Holiday. Het concert is ook op dvd te koop. Aan zijn Panama-concerten geeft Hans voorlopig geen vervolg meer. Afgelopen zondag speelde hij nog in Paradiso, maar dat was voorlopig het eerste en laatste ingeplande concert.

Colbie Caillat: Coco (62)
Ja, de Megaman komt ook wel eens op MySpace, en hij heeft inmiddels al een paar vrienden om zich heen verzameld, maar zo bont als Colbie Caillat maakt hij het zeker niet… Deze dame heeft op MySpace een vriendenschare van meer dan 100.000 personen, haar profiel is al door 3 miljoen mensen bezocht, de liedjes op haar site zijn al ruim 10 miljoen keer beluisterd en Colbie groeide uit tot de populairste MySpace-muzikant zonder platencontract. Dat contract is er inmiddels wél en haar debuutalbum ook, vernoemd naar haar bijnaam, ‘Coco’. De plaat kwam op 5 december uit in haar vaderland, de Verenigde Staten en is daar inmiddels al bijna 750.000 keer over de toonbank gegaan. Haar MySpace-pagina blijft ondertussen onverminderd populair, met bezoekersaantallen van boven de 50.000 per dag. Dat zijn toch aantallen die de blogspot van de Megaman alleen maar op een hele goeie dag haalt!...

Rufus Wainwright: Rufus does Judy at Carnegie hall (88)
Die Rufus, dat is me d’r ook eentje… Hij bedacht het plan om het volledige concert dat Judy Garland gaf in Carnegie hall in New York op 23 april 1961 (ook wel bekend als ‘the greatest night in show business history’) song voor song na te spelen. En op 14 en 15 juni vorig jaar voerde hij dat plan nog uit ook. Samen met een 36-koppig orkest stond hij vijfenveertig jaar na dato in dezelfde concertzaal en bracht hij dezelfde zesentwintig liedjes. Die zijn nu uit op een dubbel-cd. Hetzelfde concert herhaalde Wainwright nog eens in februari van dit jaar (twee keer in Londen en één keer in Parijs) en in september in Los Angeles. Van het concert op 25 februari in Londen is ook een dvd uitgekomen, onder de titel ‘Rufus! Rufus! Rufus! Does Judy! Judy! Judy!: Live from the London Palladium’.

Wu-tang clan: 8 diagrams (95)
Vorige maand was een van de negen originele leden van de Wu-tang clan, Ol’ dirty bastard, drie jaar dood. In november 2004 overleed hij plotseling aan een hartstilstand. De acht overgebleven Clan-leden komen nu voor het eerst sinds de dood van Ol’ dirty bastard met nieuwe muziek, via het album ‘8 diagrams’; het is hun eerste nieuwe plaat in zes jaar tijd. Ol’ dirty bastard is nog wel op het album te horen, op oude opnamen die nog op de plank lagen. Daarnaast nam de groep een tribute voor hem op, ‘Life changes’. Clan-lid GZA over het verlies van Ol’ dirty bastard: “Het is alsof je een arm of een been moet missen; je voelt je niet compleet. Je kunt nog steeds lopen en andere dingen doen, maar je bent tot op zekere hoogte beperkt.”

il Divo: The Christmas collection (96)
De Drie tenoren bestaan niet meer (want er zijn er, sinds het overlijden van Luciano Pavarotti nog maar twee over), maar hun opvolgers zijn er al! De vier mannen van il Divo brengen, zoals bekend, opera en klassiek in een popjasje en blijken dat bij deze ook te kunnen met kerstliedjes. Tien staan er op ‘The Christmas collection’; of eigenlijk maar zeven, want ‘Over the rainbow’, ‘Ave Maria’ en het Onze Vader zijn niet echt kerstliedjes natuurlijk. De plaat is niet nieuw trouwens, maar is al een jaar oud. Eind vorig jaar stond ie met de kerst ook al in de Album Top 100, met een vierde plek als beste resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten