maandag 10 december 2007

Honderd hits voor Elvis Presley

Elvis Presley: Burning love (60)

De Megaman feliciteert Elvis Presley, de allereerste artiest in de Nederlandse hitparadegeschiedenis die exact honderd hits weet te scoren! Eerder op deze site stonden we daar al uitgebreid bij stil. Vooral dank zij een serie heruitgaven in 2005 en dit jaar wist the King of rock ‘n’ roll zijn score flink op te krikken: de twee box sets (ter gelegenheid van zijn zeventigste geboortedag en dertigste sterfdag) leverden hem samen vijfendertig hits op. ‘Burning love’, de laatste heruitgave uit de tweede box, brengt Elvis’ hitaantal exact op honderd, behaald in exact vijftig jaargangen Nederlandse hitparade.

‘Burning love’ is een nummer dat in 1971 geschreven werd door Dennis Linde en dat als eerste door Arthur Alexander op de plaat werd gezet. Pas een jaar later waagde de King zich eraan; op 27 maart 1972 nam hij het op in de Hollywood studio’s van zijn platenmaatschappij RCA. Op 1 augustus van dat jaar bracht Elvis het ook op single uit.

‘Burning love’ luidde voor Elvis het einde van een tijdperk in. Het was in de Amerikaanse Billboardlijst zijn laatste grote hit: in oktober 1972 stond het een week op de tweede plaats, nota bene achter ´My ding a ling´ van Chuck Berry. Het zou Elvis´ laatste Amerikaanse top 40-hit blijken. Het was ook de laatste echte rocksong die hij opnam; in de laatste vijf jaar van zijn leven legde Elvis zich vooral toe op ballads, en die bereikten alleen nog een notering in de Amerikaanse countrylijst. In Groot-Brittannië bleef het nummer steken op #7 en bij ons kwam het in november 1972 in de toenmalige Nationale Hitparade op de zeventiende plaats terecht.

Elvis was aanvankelijk helemaal niet van plan om ‘Burning love’ op te nemen. Hij vond er niks aan, maar de studiomuzikanten met wie hij aan het opnemen was, kenden de originele uitvoering van Arthur Alexander; ze smeekten hem bijna om het nummer ook op te nemen. Het kwam terecht op zijn album ‘Burning love and hits from his movies volume 2’. Een volkomen misplaatste albumtitel, want alleen ‘Burning love’ was ooit een hit geworden, maar alle filmliedjes van het album niet.

De kreet ‘Hunka hunka burning love’ bleef plakken in het collectieve geheugen en is dan ook nog regelmatig terug te vinden in de media. Zo blijken twee karakters uit de comedyserie ‘Golden girls’, Rose en Blanche, in hun jeugd lid te zijn geweest van de plaatselijke ‘Hunka hunka burnin’ love fanclub’, heet de 273e aflevering van de animatieserie ‘The Simpsons’ ‘A hunka hunka Burns in love’ en komt de kreet voor in de videogames ‘Grand theft auto 2’ en Super Nintendo Clayfighters.

Dat niet iedereen het liedje even leuk vindt, bleek wel in 2005. In Australië werd toen een vrouw, Jenna Dalbin , gearresteerd die haar vriend met een schaar had aangevallen en had gestoken in hoofd, rug, dij en schouder. De reden voor de aanval: “hij speelde het liedje veel te vaak”… De man overleefde de aanval. De vrouw ontliep gevangenisstraf, omdat haar vriend bij de rechter een pleidooi hield voor haar vrijlating. Over ‘Burnin’ love’ gesproken…

Met ‘Burnin’ love’ komt er voorlopig weer een einde aan de heruitgave van Elvis-singles. De fans hebben hun verzamelbox gevuld met achttien singles. Zeventien daarvan bereikten een Single Top 100-positie; eentje kwam wegens leveringsproblemen niet in de hitparade terecht. De laagste notering was voor de eerste heruitgave, ‘Heartbreak hotel’; die kwam met de hakken over de sloot tot #95. De grootste hit was een week later voor ‘Suspicious minds’, dat op #41 terechtkwam. De gemiddelde notering van de zeventien heruitgegeven hits was een 65e plek. Dat is aanzienlijk lager dan de reeks heruitgaven van twee jaar geleden. In het jaar dat hij 70 geworden zou zijn, scoorde hij met achttien heruitgaven van Britse #1-hits; gemiddeld kwam hij toen tot #21; slechts één single kwam toen onder de #25 terecht; dat was ‘It’s now or never’ met een schamele 58e plaats (tellen we die niet mee, dan zou het gemiddelde twee jaar terug zelfs op #19 hebben gelegen).

De Megaman vraagt zich af of er nog meer oud Elvis-materiaal uit te geven valt… We merken het over drie jaar, op de 75e geboortedag van the King!

1 opmerking:

  1. ELVIS heeft na "Burning Love"
    gewoon de ene hit na de andere
    gehad in de BILLBOARD TOP 100 POP
    CHARTS.
    En dus niet alleen nog maar in de
    country charts.
    SEPERATE WAYS , STEAMROLLER BLUES ,
    IF YOU TALK IN YOUR SLEEP , MY
    BOY , PROMISED LAND en posthuum
    WAY DOWN haalden allemaal de Top
    20 in de Amerikaanse charts.
    Dit moest ik even rechtzetten.

    BeantwoordenVerwijderen