zondag 6 januari 2008

Album Top 100

In de Album Top 100 hoeft Paul de Leeuw weinig moeite te doen om bovenaan te blijven; 'Symphonica in rosso' torent nog altijd boven de rest uit. We treffen een rustige albumlijst aan, waarin slechts twee nieuwkomers voor wat opschudding zorgen.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso (1)
Met een verkoop van meer dan 150.000 exemplaren is ‘Symphonica in rosso’ van Paul de Leeuw is het album+dvd hard op weg om het gelijknamige album+dvd van Marco Borsato uit 2006 te gaan evenaren. Sowieso heeft Paul nu al meer cd’s verkocht dan Marco dvd’s. Binnenkort wordt een tweede single van ‘Symphonica in rosso’ uitgebracht, het nummer ‘Dat wat overblijft’, waardoor het album+dvd nog wel een poosje in de belangstelling zal blijven. In totaal staat Paul de Leeuw nu zestien weken bovenaan de albumlijst, verdeeld over vier #1-albums.

Amy Winehouse: Back to black (2)
Bijna een jaar geleden, op 24 februari, bereikte ‘Back to black’ van Amy Winehouse het voorlopige hoogtepunt, een derde plek. Daarna heeft het album zo’n beetje de halve Mega Album Top 100 doorgewandeld, met als dieptepunt #44 op 13 oktober. Vervolgens hernam het album zich weer en belandde vorige week terug in de top 10. Deze week stijgt ‘Back to black’ van de achtste naar de tweede plek en overtreft daarmee de hoogste notering van vorig jaar. De winst boekt het album doordat er een speciale versie van is uitgebracht, compleet met een bonus-cd met acht nummers, waaronder ‘Valerie’, opgenomen voor de Britse popzender Radio 1. In december werd de ‘gewone versie’ van het album al platina in Nederland, met meer dan 70.000 verkochte exemplaren. Het album is genomineerd voor een Grammy award op 10 februari in de categorie ‘beste album’.

Radiohead: In rainbows (8)
Een hele opvallende binnenkomst: ‘In rainbows’ van Radiohead debuteert op #8. En dat terwijl het album al vanaf 10 oktober verkrijgbaar is. De eerste anderhalve maand was de plaat echter alleen maar te koop als download vanaf de eigen site van de band. Opvallend: de koper mocht zijn eigen prijs voor de plaat bepalen! De geruchten gaan dat het album na een paar dagen al ruim een miljoen keer gedownload was, tegen een zelfgekozen prijs van gemiddeld 4 á 5 Britse ponden. De band zelf spreekt deze cijfers overigens tegen.

Begin januari verscheen ‘In rainbows’ ook in de platenzaken. Blijkbaar willen toch nog veel mensen een kant en klaar product kopen, met een mooi hoesje erom en zonder er zelf moeite voor te doen. Dat ze dat wat meer geld kost, maakt hen blijkbaar niet uit. Als eerste single van het album ligt inmiddels ‘Jigsaw falling into place’ in de (digitale) winkels.

John de Bever: Kom eens dicht bij mij (77)
Tsja, mooi figuur is dat toch, die John de Bever. Afkomstig uit het Brabantse Berlicum maakte hij al vanaf 1980 furore onder de naam Johnny en scoorde hij, onder de hoede van Pierre Kartner, een hit met ‘Als ik later eens trouw’ (#28 in 1980). Maar John kon ook erg goed voetballen en moest een paar jaar later kiezen tussen een carrière als artiest of een carrière als profvoetballer. Hij koos voor het laatste en maakte voor FC Den Bosch 22 doelpunten! Vervolgens trok hij naar België en speelde daar bij een aantal profclubs. Nog beter verging het hem als zaalvoetballer; hij werd landskampioen en werd op het WK zaalvoetbal in Brazilië in 1997 zelfs uitgeroepen tot de beste zaalvoetballer ter wereld!

Zijn muzikale carrière was altijd op een laag pitje blijven doorsudderen. Toen Johns voetballoopbaan erop zat, stortte hij zich dus weer vol overgave op de muziek. In 2006 bracht hem dat opnieuw in de Single Top 100, na een afwezigheid van ruim een kwart eeuw. En het begin van 2008 brengt hem een hitalbum, want ‘Kom eens dicht bij mij’ debuteert op #77.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten