maandag 21 januari 2008

Dankzij Polen top 10-hit voor Johan Vlemmix

Vlemmix & Roos: Een bussie vol met Polen (9)

Johan Vlemmix mag maar een paar zinnetjes roepen in ‘Een bussie vol met Polen’, dus het is niet zozeer zijn verdienste dat het nummer een grote hit wordt. In de vijfde week boekt het maar liefst negenenvijftig plaatsen winst en belandt op een negende plek. Het plaatje is grotendeels volgezongen door Nol Roos, die het klappen van de zweep al kent als Bad brother, samen met Frank Hoek. Maar al met al krijgt Johan wel een credit, en scoort hij zijn eerste top 10-hit met ‘Een bussie vol met Polen’. Zijn grootste hit was vorig jaar ‘Vrouwelijke intuïtie’, samen met Mai tai, dat tot #67 kwam. Het idee voor ‘Een bussie vol met Polen’ kreeg tekstschrijver Kees Tel toen hij een busje met Poolse uitzendkrachten met pech langs de weg zag staan. Kees, schrijver van onder andere ‘Maak me gek’ van Gerard Joling, schreef daarop de tekst voor het liedje. Vanwege het succes in Nederland, is er ook al interesse van de Belgen en de Duitsers.

De muzikale basis voor ‘Een bussie vol met Polen’ ligt bij ‘La vie en rose’ van Edith Piaf. Het nummer behaalt nu voor de derde keer een top 10-notering. In 1983 werd het nummer, zes jaar na de eerste opname, alsnog een hit voor Grace Jones (#4). Zeventien jaar later, in 2000, was het Alex die met ‘Een bossie rooie rozen’ tot #8 kwam. En nu zijn het dus Vlemmix & Roos die met hun ‘Een bussie vol met Polen’ nu al op #9 staan. Overigens verpakte Conny Vandenbos in 1978 ‘La vie en rose’ in haar medley ‘Hommage aan Edith Piaf’ en kwam daarmee tot #38.

‘Een bussie vol met Polen’ is de hoogstgenoteerde Nederlandstalige single deze week. Ging het een aantal maanden geleden nog zo goed met het Nederlandstalige lied, vorige week hadden we voor het eerst sinds tijden geen enkele Nederlandstalige plaat in de top 10 staan. Maar ‘gelukkig’ is daar nu ‘Een bussie vol met Polen’...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten