maandag 21 januari 2008

Eric Dikeb leent van Johan Strauss

Eric Dikeb: De kwekwals (79)

Met ‘Wie laat de hond uit?!’ debuteerde Eric Dikeb in de Single Top 100 van 2000. Het nummer hield het twee weken vol met als hoogste notering #74. Vervolgens kwam hij dankzij de Deurzakkers, die meewerkten aan het lied ‘Pizzahaha 2002’, tot de 51ste plek in 2002. Zijn grootste wapenfeit was twee jaar later met ‘Lekker aan ’t werk’ vs 4 joy, goed voor een 30ste plaats. ‘De kwekwals’, nieuw op #79, is zijn achtste notering. De tekst is van platenbaas Adrie van de Berk, maar de muziek heeft Eric van de Oostenrijkse componist Johan Strauss geleend. Strauss componeerde in 1867 de wals ‘An der schönen blauen Donau’.

Eric Dikeb (Den Haag, 16 november 1970) had als kleine jongen twee passies: voetballen en muziek. Voetballen deed hij in het Zuiderpark, en als tienjarige liep hij al mee met de fanfare en speelde trompet en slagwerk. Hij deed aan diverse talentenjachten mee en werd twee keer eerste. In 1997 bracht hij zijn eerste single’ ‘Hou me vast’’ uit. Maar het zou nog tot 2000 duren eer hij zijn eerste hit scoorde met ‘Wie laat de hond uit?!’. Momenteel is Eric druk in de weer met de opnames van zijn tv-programma ‘Clip & klaar’, dat te zien is op een aantal regionale tv-zenders. In dit programma krijg je een kijkje achter de schermen van een producent van muziekclips: Eric en zijn team zorgen ervoor dat een artiest een clip voor zijn of haar nieuwe single op tijd afkrijgt.

De grootste successen boekt Eric niet zelf, maar dat doen anderen met nummers van hem. Zo werd ‘Pizzadans’ in de uitvoering van de Belgische formatie Dynamite een #1-hit in Vlaanderen. Eric kreeg er een gouden plaat voor. In Groot-Brittannië namen de Fast food rockers de ‘Pizzadans’ op als het nummer ‘Fast food song’ en kwamen er mee tot de tweede plek. En in de Duitstalige landen werd zijn Pizzanummer als ‘Burgerdance’ door Dj Ötzi een gigahit. Daarvoor kreeg Eric twee gouden platen. In 2003 en 2004 schreef Eric nummers voor de Nationale finale van het Eurovisie Songfestival. Dat werden geen winnaars, maar wel hits voor Bas en Joël (‘Célèste’) en Bert Heerink (‘Blue skies are for free’, dat hij schreef met Ad van Olm). Kortom Eric komt er wel, al dan niet via anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten