donderdag 3 januari 2008

midweek: de eerste lijsten van 2008!

De eerste hitlijsten van 2008 zijn binnen! Het zijn de voorlopige Single Top 100 en Album Top 100, die een tussenstand geven voor de definitieve weeklijst, die morgenmiddag verschijnt. Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd ten opzichte van het einde van vorig jaar. Bij de singles houdt Rihanna het heft in handen met 'Don't stop the music', bij de albums blijft Paul de Leeuw bovenaan met 'Symphonica in rosso'.

De downloadcijfers van vorige week werken nog door in de Single Top 100 van aanstaande vrijdag. Vandaar dat we de kerstsingles van Wham! en Mariah Carey nog steeds hoog zullen tegenkomen in de lijst. Ook de kerstplaatjes van Bianca Ryan, Bearforce 1 en René Shuman zijn we nog niet kwijt.

Rihanna lijkt het nipt te gaan winnen van Timbaland, die met 'Apologize' tot op minder dan 10% van de koploopster gaat naderen. Waarschijnlijk hebben we morgen een Amerikaanse top 4, waarin ook Mariah Carey en Alicia Keys staan.

De nieuwkomers zijn ver te zoeken. De nieuwe single van kersverse Megaward-winnaar Alain Clark, 'Father and friend', gaat het goed doen; we verwachten hem rond plek #30 binnen. Verderop in de Single Top 100 wachten ons nieuwe singles van Scooter, Mahala Rai Banda en Steve 'n King. Snelle stijgers zijn waarschijnlijk de singles van the Wombats (wellicht top 20 voor 'Let's dance to Joy division') en Hardwell & Greatski (top 30 voor 'Never knew love').

In de Album Top 100 blijft Paul de Leeuw heer en meester. 'Symphonica in rosso' blijft een straatlengte voor op de rest. Het album verkoopt waarschijnlijk nog altijd zo'n 20% meer dan de nummer twee. En dat kán wel eens 'Back to black' zijn van Amy Winehouse. Dat wordt dan de beste positie ooit voor dat album, pas na een notering van ruim een jaar.


Een hele hoge binnenkomst (wellicht top 10) verwachten we voor 'In rainbows' van Radiohead. Dat album is al vanaf half oktober downloadbaar vanaf de eigen site van de band, waarbij de downloader zelf de prijs mag bepalen. De geruchten gaan, dat het album daar al 1 tot 2 miljoen keer gedownload is. Inmiddels ligt 'In rainbows' ook in de platenzaken. De enige andere interssante binnenkomer wordt waarschijnlijk John de Bever met 'Kom eens dicht bij mij'. John is een man met een verhaal, en dát kun je (als John binnenkomt) komende maandag lezen, wanneer we de volledige Megaman in uitgebreide vorm plaatsen. Maar eerst maken we ons op voor de eerste officiële weeklijsten van 2008, morgenmiddag!

6 opmerkingen:

  1. Wat een slecht verslag van de tussenstand. Er gebeurd juist heel veel. Een heel groot aantal snelle stijgers, oude nummers die een opmerkelijke en behoorlijke opleving krijgen en een "nep nummer 1" die van 4 naar 15 zakt !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb Rihanna niet meer gedownloadt, wellicht morgen toch nog de eerste download nummer één in de vorm van miss Carey...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En een hele reeks snelle zakkers. En morgen misschien wel een heel aparte nummer 1.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mariah Carey wordt nummer twee of nummer een. Timbaland vormt geen concurentie voor Rihanna.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geen goeiemoggelrage ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk dat Mariah op 99% uitkomt.

    BeantwoordenVerwijderen