zondag 13 januari 2008

Sugar Lee Hooper met de beentjes van de vloer

Sugar Lee Hooper: French can can (98)

Zestig jaar wordt ze volgende maand, maar ze is nog lang niet uitgezongen. Als Marja van der Toorn wordt ze op 23 februari 1948 in Den Haag geboren. Ze maakt oorspronkelijk carrière als drumster bij the Ladybirds en Vin and the Cardinal queens. Daarna sticht ze een gezin. Toch kiest ze weer voor het drummen; ze kruipt twaalf jaar lang bij the Crazy rockers achter de trommels. Na een val van het podium moet ze echter zeven jaar lang revalideren. Ze besluit niet meer te gaan drummen, maar richt zich op het zingen. Als Sugar Lee Hooper maakt ze al snel naam via haar bulderende stemgeluid, haar kale koppie, haar omvangrijke gestalte en haar voorliefde voor kleurige jurken. De ‘Sugar’ verwijst naar haar voorliefde voor zoetigheden; Lee Hooper is de naam van de manager van jaren 30-blueszangeres Billie Holiday.

In 2001 is Hooper de eerste Nederlandse artiest die een homohuwelijk sluit; ze trouwt met haar vriendin Andrea. In 2006 ondergaat ze een facelift, waarna in 2007 een buikwandcorrectie en een borstoperatie volgen. Blijkbaar zorgt haar strakgetrokken uiterlijk voor nieuw succes, want deze week scoort Sugar Lee haar zesde hit met de ‘French can can’. Dat thema is al bijna honderdvijftig jaar oud: in 1866 werd het gecomponeerd door Jacques Offenbach voor zijn opera ‘La vie Parisienne’. Het is al de vijfde keer dat de compositie een hit wordt in Nederland. In 1964 was het voor het eerst raak voor de Jumping jewels met ‘Jumping can can’ (#17). In 1981 bewerkte Bad manners het tot een skaversie in ‘Can can’ (#14). Daarnaast kwam het nummer ook nog in twee medleys terecht: in de ‘Crazy accordeon’ van de Kermisklanten (#13 in 1981) en in ‘Can can you party?’ van Jive Bunny & the Mastermixers (#51 in 1990).

Sugar Lee Hooper mag dan wel al jarenlang meedraaien in het schnabbelcircuit, het is nog altijd haar zoon die de grootste hit heeft gescoord! Jan van der Toorn scoorde in 1998 twee hits samen met Pappa Bear. Met ‘Cherish’ kwam het tweetal tot #4 en een paar maanden later met ‘When the rain begins to fall’ tot #21. En dat terwijl moeder Marja nooit hoger heeft gestaan dan #11, in 1995 met ‘De wandelclub’.

1 opmerking: