zondag 17 februari 2008

Album Top 100: Amy Winehouse onbedreigd; Benny Neyman postuum met twee albums

In de Album Top 100 heeft Amy Winehouse nog van niemand iets te duchten, valt Michael Jackson van zijn stuk, en boekt Benny Neyman postuum succes met twee albums.

Amy Winehouse: Back to black (1)
In de singlelijst wordt er geknabbeld aan de #1-positie van ‘Valerie’, maar in de Mega Album Top 100 heeft Amy Winehouse nog van niemand iets te duchten. En dus blijft haar album voor de vijfde week op #1 staan. Het is ruim twee jaar geleden dat een Britse act vijf weken of meer op #1 stond in de albumlijst. Dat was eind 2005 Katie Melua die met haar album ‘Piece by piece’ negen weken achtereen bovenaan stond. De laatste Nederlandse zangeres met vijf weken of meer op #1, was Ilse deLange met het album ‘The great escape’, dat in juni en juli 2006, zes weken bovenaan stond. Die zesde week zal Amy ook nog wel redden.

Michael Jackson: Thriller (25th anniversary edition) (2)
Bij het album ‘Thriller (25th anniversary edition)’ zit een bonus DVD met de clips van ‘Thriller’, ‘Beat it’ en ‘Billie Jean’ en een live versie van ‘Billie Jean’ die Michael Jackson deed tijdens een concert ter gelegenheid van het 25 jarige bestaan van Motown in 1983. Daarnaast staan er vier remixen op van ‘P.y.t.(Pretty young thing) 2008 (met Will.i.am)’, ‘Wanna be startin’ somethin’ 2008 (met Akon)’, ‘Beat It 2008 (met Fergie)’ en ‘Billie Jean 2008 (met Kayne West)’ en natuurlijk ‘The girl is mine 2008 (met Will.i.am)’, de hitsingle. Het bleek allemaal niet genoeg om de eerste plaats te bereiken. Sterker nog, ‘Thriller (25th anniversary edition)’, verkoopt nog niet de helft (slechts 41%!) van de absolute #1, ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Zou het dan toch voorbij zijn voor de King of pop? Of wachten de fans op echt nieuw werk?

Benny Neyman: Onverwacht (14)
Benny Neyman: Het allermooiste van Benny Neyman (17)

Het album ‘Onverwacht’ viel op 8 februari, één dag na het overlijden van Benny Neyman op 7 februari, uit de lijst. Het voorlopige resultaat: 82 en #98. Na dat weekend kwam het album in de midweeklijst, de voorlopige Album Top 100, terug op #11. De gehele week bleef het album rond de elfde plaats schommelen en uiteindelijk gaat het op een veertiende plek op herhaling. Tegelijk met ‘Onverwacht’ kwam het driedubbel album ‘Het allermooiste van Benny Neyman’ uit 2007, de midweek binnen op #22, met als uiteindelijk resultaat een zeventiende plek.

Wilhelmus Albertus (Benny) Neyman (Maastricht, 9 juni 1951 – Soesterberg, 7 februari 2008) scoorde 27 singlehits waarvan er twee de top 10 bereikten: ‘Ik weet niet hoe’ (zijn eerste hit, #7 in 1980) en ‘Waarom fluister ik je naam nog’ (twee weken #1 in augustus 1985). Al in 1981 verscheen er een verzamelalbum ‘De beste van Benny Neyman’. Het verzamelalbum ’20 jaar – Gouden regen’, #25 in 1994, komt de Backcatalogus Top 50 binnen op de vierde plek. In deze lijst worden albums opgenomen ouder dan twee jaar na hun binnenkomst in de gewone albumlijst.

Het komt vaker voor dat er na het overlijden van een act, een run op zijn muziekwerken komt. Op 13 december 2006 overleed Robert Long. De week daarop kwamen drie albums van hem de Backcatalogus Top 50 binnen. Op #1 ‘Vroeger of later’, op #9 ‘Liedjes uit de krullentijd’ en op #10 ‘Het allerbeste van’. Een week later kwam het album ‘Goud op zilver’ daar bij en stond Robert Long postuum met vier albums genoteerd.

Mega Mindy: Muziek uit de tv-serie (23)
Twee hitsingles in 2007, ‘Ik ben Mega Mindy’ (#40) en ‘Mega Mindy tijd’ (#94) leverde de door Studio 100 gemaakte tv-serie ‘Mega Mindy’ op. ‘Mega Mindy’ is het alter ego van de Vlaamse actrice Free Souffriau. In Nederland wordt de serie op woensdagmiddag door de TROS uitgezonden. Van de serie, waarvan er drie zijn gemaakt, is nu het album ‘Muziek uit de tv-serie’ uitgebracht. Op 17 december is de eerste ‘Mega Mindy’ film een feit. Dus dan zal er ook wel een soundtrack van verschijnen.

Silkstone: Here in your world (36)
Vijf radiohits en één album in 2002/2003, dat is het staatje tot nu toe van de Nederlandse formatie Silkstone. De band werd in 1998 binnen vijftien minuten opgericht door zanger Niels Geusebroek en gitarist Frans van Essen. Na het voorprogramma te hebben verzorgd voor Kane en een optreden op 3FM in ‘Isabelle’, krijgen ze in 2002 een platencontract. Daarop zijn ze veel te zien op diverse festivals en nemen het album ‘For a reason’ uit, waar zo’n 15.000 stuks van worden verkocht. De start van het album ‘Here in your world’ ligt in mei 2006, als de groep met bandleden Niels Bik (drums), Dave Besse (bas) en Marco Kuypers (toetsen) en de producers John Sonneveld en Oscar Holleman, de studio induikt. Begin 2007 wordt het album in Londen gemixt door de Britse producers Paul Simm en Sam Frank. En na anderhalf jaar is het album, hun derde, er eindelijk. ‘Here in your world’ komt deze week binnen op #36, zeven plaatsen hoger dan ‘For a reason’ in 2003.

Simple plan: Simple plan (43)
Ook het Canadese Simple plan, de band van Pierre Bouvier (leadzang), Chuck Comeau (drums), David Desrosiers (bas/achtergrondzang), Sébastien Lefebvre (gitarist/achtergrondzang) en Jeff Stinco (gitarist), komt na enige tijd weer met een nieuw album, ‘Simple plan’ getiteld. De band, in 1999 voortgekomen uit de band Reset, brak in 2005 door met de hitsingle ‘Shut up!’ dat tot #35 kwam, afkomstig van het album ‘Still not getting any’ dat tot #32 kwam. ‘Simple plan’ binnen op #43, is hun derde album.

Arid: All things come in waves (62)
En tenslotte nog een band, het Belgische Arid, dat na lange tijd weer van zich laten horen. In 2002 verscheen het derde album ‘All is quiet now’ dat twee weken genoteerd stond met als hoogste notering #76. Arid heeft evenals Milow (zie onder #96 in de Single Top 100), deelgenomen aan ‘Rock rally’, de talentenjacht van het Belgische weekblad Humo. Ook zij werden (in 1996) opgemerkt en kregen daarop een platencontract. ‘All things come in waves’ is, inclusief het live album ‘Live’ uit 2003, het vijfde album van Arid, dat bestaat uit Jasper Steverlinck (zang/gitaar), David Du Pré (gitaar), Filip Ros (bas) en Steven Van Havere (drums).

Musical cast Fame: De Nederlandse Fame (68)
‘Fame’ is van alle tijden. Na de film ‘Fame in 1980 en de tv-serie in 1982, werd er in 1995 een Engelstalige musical aangewijd. Na een Engelse cast was er vorig jaar een Nederlandse cast die de musical in de theaters bracht. Sinds 20 januari is daar nu ook een Nederlandse versie van, geproduceerd door Albert Verlinde en Roel Vente. De cast van de Nederlandse versie bestaat uit: Jim Bakkum, Hein Gerrits, William Spaay, Doris Baaten, een zwangere Kim-Lian van der Meij en Daphne Flint. De cd is live opgenomen in ‘Theater de Lampegiet’ in Veenendaal en is geproduceerd door Haro Slok en is inmiddels het dertigste musical album sinds 1993.

Niet iedereen liep in de jaren ’80 weg met de tv-serie ‘Fame’, die destijds in Nederland door de VARA werd uitgezonden. Zangeres en actrice Janet Jackson voelde zich zeer ongemakkelijk in de serie, omdat ze ertoe werd gedwongen door haar vader en acteur. Janet: “Ik wou het niet eens om deze rock en pop serie doen maar ik deed het voor mijn vader. De medespelers zanger en zangeres gingen zo tekeer dat ik me er niet bij thuis voelde. Vervelende dingen als mijn broodje opeten etc. Omdat ik de nieuwe was. Ik was echter zeer stil en niet zo’n opvallend type en dat vonden ze raar.”

Willy & Willeke Alberti: 100 mooiste liedjes van (75)
Tonny Alberti, de broer van Willeke, is zo’n twee jaar bezig geweest met het verzamelen van opnames van zijn vader Willy Alberti. Het materiaal, zo’n 170 minuten, is afkomstig uit de archieven van alle omroepen, en staat op de dubbel dvd ‘Zijn mooiste liedjes’, #8 in de DVD Muziek Top 30. Na de dvd is er ook een 5cd-box verschenen met de ‘100 mooiste liedjes van’ vader Willy en dochter Willeke, dat binnenkomt op #75.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten