maandag 4 februari 2008

Album Top 100:

In de Album Top 100 hoeft blijft Amy Winehouse de #1, keert Joe Jackson terug met een popalbum en doet Guido het zonder Marco.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Voor de derde week blijft ‘Back to black’ van Amy Winehouse de bovenste beste van de Mega Album Top 100. Alleen heeft zich flink moeten inleveren ten opzichte van de #2. Dat is deze week ‘1011001’ van Ayreon (zie ook daar). Toch hoeft ze daar niets van te duchten. Een echte bedreiging zou ‘It’s time for a love revolution’ van Lenny Kravitz kunnen zijn, dat afgelopen weekend verscheen.

Ayreon: 10111001 (2)
Hoogste eersteweeks is ‘10111001’ van Ayreon op #2. Ayreon is het project van Arjen Anthony Lucassen (Hilversum, 3 april 1960). Voor dit project dat in 1998 startte, speelde hij in de rockband Vengeance. In 1998 verscheen het eerste Ayreon project ‘Into the electric castle’, dat in 2000 opgevolgd werd door de twee albums ‘Universal migrator 1 – The dream sequencer’ en ‘Universal migrator 2 – Flight of the migrator’. De doorbraak voor Ayreon kwam in 2004 met het album ‘The human question’ dat tot #7 kwam.

Joe Jackson: Rain (12) Joe Jackson zit deze maand dertig jaar in het vak. In februari 1978 kreeg hij zijn eerste platencontract, en bracht het album ‘Look sharp’ uit met daarop de hitsingle ‘Is she really going out with him?’. Daarna verschenen diverse albums, waarvan ‘Night and day’ uit 1982 wel het hoogtepunt was. Lange tijd leek Joe verloren voor de popmuziek, omdat hij zich in de richting van de jazz bewoog. Maar Joe is weer terug op het popfront met het album ‘Rain’.

Michiel Borstlap: Eldorado (39)
Pianist Michiel Borstlap is van 1966, dus was hij acht jaar oud, toen het album ‘Eldorado’ van ELO verscheen. De kans is dus klein dat hij dit album kent. Op zijn nieuwste album ‘Eldorado’ heeft hij zich sterk laten leiden door het kunst- en vliegwerk van reclamecomponist Reinder van Zalk. Michiel trad en treedt met jazzgrootheden als Herbie Hancock op, maar ook met Trijntje Oosterhuis. Op dit album is Edsilia Rombley te gast. Zijn grote voorbeeld is zijn overleden oom Heppe de Moors. Die wist het allemaal mooi vorm te geven: de combinatie tussen het abstracte leven (kunst/muziek) en de alledaagse dingen.

the Mars volta: The bedlam in Goliath (42) ‘The bedlam in Goliath’ is het vierde studioalbum van de Amerikaanse band the Mars volta. Eind 1999 richtten gitarist Omar Rodriguez Lopez en zanger Cedric Bixler Zavala de band op, met de bedoeling om vernieuwende punk/rock muziek te maken waarbij alles mogelijk zou zijn. Daarvoor zaten beide in de punkband At the drive-in, maar hadden het daar helemaal mee gehad. Keyboardspeler Ikey Owens en drummer Jon Theodore sloten zich bij de twee aan en the Mars volta was een feit. ‘The bedlam in Goliath’ is weer een conceptalbum, waarbij centraal de thema's liefde, moord, een bezeten ‘spirit board’ en een geest genaamd Goliath staan. Op 6 maart ku je in 013 in Tilburg zien hoe ze dit op een podium tot uitdrukking brengen.

Guido’s orchestra: Red passion (44)
Als je naar ‘Symphonica in rosso’ bent geweest, ken je het 40-koppige Guido’s orchestra, want zij begeleidden Marco Borsato. Dirigent is Guido Dieteren (Heerlen, 17 april 1974). Hij wilde al van jongs af aan dirigent worden, Hij heeft het musiceren dan ook niet van een vreemde. Zowel zijn vader, grootvader en overgrootvader waren dirigent. Guido begon in 1998 een eigen muziekproductiebedrijf ‘Grazioso Music Productions’ (het huidige Revi Music). Behalve Marco Borsato trad hij op met Alessandro Safina, Tom Parker, Johnny Logan, Lucie Silvas en Andrea Bocelli.

José James: The dreamer (57) Uit Minnesota komt jazz-zanger José James. ‘The dreamer’ is zijn debuutalbum. Via de radio kwam hij in aanraking met jazzgrootheden als Duke Ellington, John Coltrane en John Davis, en hij was direct om. Hij weet dus van alles van oudere jazz, maar verwerkt ook hiphop in zijn muziek zoals Ice Cube en A tribe called quest.

Marc Broussard: S.O.S.: save our soul (58) Vanuit het zuidelijke Lousiana komt zanger Marc Broussard. Twee weken geleden trad hij op in ‘Mooi! Weer de Leeuw’. ‘S.O.S.: save our soul’ is het derde album van Marc, waarop hij een aantal covers brengt van Marvin Gaye (‘Inner city blues’) en Otis Redding (‘I’ve been loving you too long’). Marc debuteerde vijf jaar geleden met ‘Momentary setback’, wat hem een contract opleverde met Island records, waar ‘Carencro’ verscheen. Het succes bleef echter uit en dus verhuisde hij naar het label Vanguard. Aangezien hij zelf nog niet zoveel eigen nummers heeft, werd gekozen voor dit album met merendeel covers.

Zucchero Fornaciari: All the best (64)
Twaalf jaar geleden verscheen het verzamelalbum ‘The best of Zucchero’, dus het werd wel weer tijd voor een nieuwe verzamelaar. Met dertien Nederlandse hits op zijn conto is dat album er nu: ‘All the best’, met heel veel covers. Onder die achttien nummers zitten drie nieuwe nummers: ‘Wonderful life’, ‘You are so beautiful’ en ‘I won’t let you down’, dat op single is uitgebracht. Op 20 april komt Zucchero ‘sugar’ Fornaciari naar Ahoy in Rotterdam in het kader van zijn tournee ‘All the best’.

Avantasia: The scarecrow (65) Na Ayreon, het project van Arjen Anthony Lucassen op #2, komt er nog een album binnen gekoppeld aan een project. Dat is Avantasia, het project van Tobias Sammet, zanger van de Duitse powermetalband Edguy. Hij maakte een power/symphonic metal opera over de fictieve wereld Avantasia.

Blaxtar: Chronozbaäl (81)
Blaxtar is het alter ego van tekstdichter en rapper Kevin de Randamie uit Zwolle. In 2006 verscheen het debuutalbum ‘Ozmoses’ op zijn eigen label Raen music. Eind 2006 wint Blaxtar de Grote prijs van Nederland in de categorie hiphop/r&b. In 2007 wordt er hard gewerkt aan naamsbekendheid, met optredens op Noorderslag en Lowlands. Tevens wint hij een Essent award. Op ‘Chronozbaäl’ concentreert hij zich naar eigen zeggen op het thema tweestrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten