zondag 10 februari 2008

Amy toch op Grammy awards

Ze was er wel en ook weer niet, afgelopen zondagnacht bij de vijftigste uitreiking van de Grammy awards in Los Angeles. Aanvankelijk was het visum wat Amy Winehouse nodig had om Amerika in te komen, geweigerd wegens een arrestatie in Noorwegen voor drugsbezit. Vrijdag, 8 februari, kwam die toestemming toch, maar toen had ze haar besluit al genomen om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. En dus gaf ze in Londen een kort optreden, dat dankzij een satellietverbinding te zien was in Los Angeles. Zo was ze toch een beetje aanwezig op dit grote muziekfeest.

En feest was het zeker voor haar, want van de zes nominaties, kon ze er uiteindelijk vijf verzilveren, voor beste single en beste plaat van het jaar (‘Rehab’), beste nieuwe artiest, beste vrouwelijke pop en beste popalbum (‘Back to black’). Kanye West was een goede tweede met vier Grammies.

laatste week voor 'Valerie'?

Intussen gaat ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse nog steeds aan kop van de Single Top 100. Het nummer staat nu voor de vierde week bovenaan. Hoewel het nummer nog steeds de bestverkochte download is, zou dat niet voldoende geweest zijn om #1 te blijven. Het nummer wordt dan ook gered door een flinke toename van de verkoop van de cd-single die nu door meerdere cd-zaken geïmporteerd wordt. Een beetje zaak bestelt hem zo voor je, kosten nog geen € 5,--. Op de cd-single staan drie versies van ‘Valerie’ en een live versie van het nummer ‘California’ van Mark Ronson met Alex Greenwald. Overigens zou het wel eens de laatste week op #1 voor ‘Valerie’ kunnen zijn, want afgelopen vrijdag is ‘Donker om je heen’, het duet van Wolter Kroes met André Hazes verschenen. En we weten wat er met die andere Hazes-duetten is gebeurd …

De naam is Winehouse, Amy Winehouse

In april wordt officieel bekend gemaakt wie het themanummer van ‘Quantum of solace’, de nieuwste James Bond film gaat zingen. De enige persoon die daar nog iets aan kan veranderen, is … Amy Winehouse! Als zij tot april van de drugs afblijft, dan mag ze het nummer schrijven en zingen. Aanvankelijk wilden de bazen achter deze film niets te maken hebben met haar, omdat ze te vaak negatief in het nieuws is door haar drugsverslaving. Inmiddels zijn ze van gedachten veranderd nu Amy aan het afkicken is en genomineerd was voor zes Grammy Awards.

De andere kant van Amy Winehouse (2)

Vorige week kwam de download track van ‘Valerie’ door Amy Winehouse alleen binnen op de negende plaats. Deze week verliest de track twee plaatsen en belandt op de elfde plaats. Ook hier zijn op onze blog veel vragen over binnen gekomen. ‘Hoe kan het dat deze track nu pas een aparte notering krijgt en werd de track voorheen gewoon meegeteld met ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse? Wij vroegen het aan Michel Admiraal, chartsmanager bij GfK Mega Charts, samensteller van de Nederlandse hitlijsten.

Michel: “Wij volgen het fysieke en digitale releasebeleid van de maatschappijen, als een release digitaal wordt aangeboden worden de verkopen meegenomen. De single van Amy Winehouse is wat later aangeboden waardoor pas later in de lijst. Het gaat dus om de digitale single die op de platforms te koop is, geen albumtrack derhalve.”

Hier uit blijkt dat GfK Mega Charts de track niet eerder heeft meegeteld, ook al wordt dat beweerd. Zij gaan af op de platenmaatschappijen die het ‘sein’ geven wanneer een track kan worden meegeteld. Je kunt het er niet mee eens zijn dat de samenstellers zo te werk gaan, maar je kunt ze er niet van betichten met twee maten te meten.

1 opmerking: