zondag 24 februari 2008

Kamervragen roept kamervragen op

Lange Frans & Baas B: Kamervragen (54)

Lange Frans & Baas B hebben nu reeds hun doelstelling bereikt: hun nieuwe single ‘Kamervragen’ leidt tot kamervragen. Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft minister-president Jan Peter Balkenende ter verantwoording geroepen. Één van zijn ‘Kamervragen’ luidt: “Herkent u de onvrede die Lange Frans en Baas B verwoorden over een gebrek aan transparantie en verantwoording? Zo ja, wat gaat u er daaraan doen? Zo nee, waarom niet?”

In ‘Kamervragen’, de twaalfde hit voor Lange Frans (Frans Hendriks) en de elfde voor Baas B (Bart Zijlstra), doen ze verschillende complottheorieën uit de doeken. De rappers brengen onder meer de dood van Pim Fortuyn in verband met diens protest tegen de Joint Strike Fighter. Ook zetten ze hun vraagtekens bij de vuurwerkramp in Enschede en het onderzoek naar de bouwfraude. De houding van het kabinet wordt in het rapnummer hevig bekritiseerd. “Het volk schreeuwt naar een dove en corrupte top”, zingt Lange Frans. “Het is tijd dat de Kamer antwoorden gaat geven, ik heb Kamervragen.” Tofik Dibi: “Ik herkende me direct in het gevoel dat zij hierin vertolken. Ook ik stoor me eraan dat dit kabinet weigert verantwoording af te leggen over belangrijke issues. Zo stellen Lange Frans en Baas B de oorlog in Irak aan de kaak. De mensen van de straat begrijpen niet waar dit kabinet mee bezig is. Een ander goed voorbeeld dat de rappers aansnijden is het rookverbod in coffeeshops. Dat is net zo gestoord als een dansverbod in een discotheek.”

Later dit jaar komt het derde album van Lange Frans & Baas B uit. Daarnaast zal Lange Frans het programma ‘De derde kamer’ presenteren bij Veronica, waarin de verhouding tussen burger en politiek centraal staat. Sinds 2006 kunnen Nederlandse burgers een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer laten zetten als er 40.000 handtekeningen worden gezet onder een zogenoemd burgerinitiatief. Lange Frans gaat op zoek naar kwesties die wat hem betreft in aanmerking komen voor zo'n initiatief. “'Maatschappelijke betrokkenheid en politiek klinken stoffig en saai, ik wil kwesties als wildplassen, flitspalen en pro-rookcafe's op de kaart zetten”, aldus Frans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten