zondag 9 maart 2008

Nikki: nieuw idool en nieuw op #1

Nikki: Hello world (1) ***hoogste eerste weeks ***

Ze is de opvolgster van Jamai, Boris en Raffaëla en de winnares van de vierde Idols-serie in Nederland: Nikki Kerkhof uit Sint-Oedenrode. De Brabantse, geboren op 21 december 1983, was duidelijk de beste zangeres in de Idols-afleveringen en won dan ook met maar liefst 62% van de uitgebrachte publieksstemmen in de finale van de geboren Kongolese Nathalie Makoma. Vijf nummers zong Nikki in de finale: ‘River deep mountain high’, de gospel ‘When the spirit of the Lord’ (met haar koor Inside out), ‘Queen of the night’ (met medefinaliste Nathalie), ‘On my own’ (met Nathalie en Trijntje Oosterhuis) en natuurlijk ‘Hello world’, de nieuwe lijstaanvoerder van deze week.

Want ook in de Single Top 100 is Nikki meteen al de winnares: ze verkoopt vijf keer zoveel als de #2 van deze week, Amy Winehouse met ‘Valerie’. De halve jury profiteert al meteen van de winst van Nikki: jurylid John Ewbank componeerde ‘Hello world’ en jurylid Eric van Tijn produceerde het nummer.

81% voorsprong heeft Nikki op haar concurrentie in de Single Top 100. Dat klinkt als heel veel, maar voor een Idols-winnares valt ’t nog best mee. Jamai kwam op 29 maart 2003 op #1 binnen na zijn Idolsoverwinning met ‘Step right up’ en hij had maar liefst 91% voorsprong. Een jaar later, op 15 mei 2004, kwam Idols 2-winnaar Boris met 84% voorsprong bovenaan binnen met ‘When I think of you’. En Raffaëla, winnares van Idols 3, kwam op 25 maart 2006 weliswaar met slechts 5% voorsprong bovenaan binnen met ‘Right here right now’, maar dat kwam omdat haar singletje nog maar net één dagje in de winkels lag; een week later lag ze al 93% voor op de concurrentie.

De Idols-jury heeft geleerd van zijn fouten: Nikki hoeft niet in de komende weken al een plaat op te nemen die zo nietszeggend is, dat het publiek haar nieuwste idool meteen weer afdankt. In plaats daarvan mag Nikki een tijdje haar eigen sound laten rijpen. Dat zal gebeuren door een kleine tournee langs Nederlandse podia en discotheken. Nikki wordt daarbij vergezeld door de nummers 2 en 3 van Idols, Nathalie en Charlene. Gaandeweg moet dan duidelijk worden welke kant Nikki muzikaal op wil gaan. Daar worden nummers bij uitgezocht, en misschien schrijft Nikki zelfs wel wat dingetjes mee. Ergens in het najaar verschijnt dan haar debuutalbum. Ook Nathalie en Charlene worden dus betrokken bij het naproces. Zij maken ook een toer en zullen ook de studio induiken om wat liedjes op te nemen. Onduidelijk is nog of en welk platencontract zij weten te bemachtigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten