woensdag 9 april 2008

Midweek: Stunt kan Radiohead #1-hit opleveren

In november verraste Radiohead iedereen door hun album ‘In rainbows’ voor elke prijs die je er voor wilde betalen, aan te bieden. Deze week halen ze weer een stunt uit, door de single ‘Nude’ in vijf verschillende versies op iTunes aan te bieden: bas, stem, gitaar, effecten en drums. Daarmee kun je dan je eigen remix maken van ‘Nude’ en deze uploaden. Tot 1 mei kan dan iedereen daar een oordeel over vellen. Als je alle tracks download krijg je ook nog toegang tot de programma's Garageband of Logic, waarmee je je eigen muziek en/of podcast kunt maken. En het blijkt dat veel mensen één of meerdere delen van ‘Nude’ hebben gedownload, waardoor het nummer aanstaande vrijdag wel eens de nieuwe #1 kan worden in de Single Top 100.

Dankzij een download kan ook Armin van Buuren rekenen op een top 10-notering voor ‘Going wrong’, dat hij opnam met de Duitse Dj Shah feat. Chris Jones. Daarentegen moeten zowel Carola Smit met ‘With you’, Tokio hotel met ‘Don’t jump’ en Frans Bauer & Laura Lynn met ‘Al duurt de nacht tot morgenvroeg’, het zonder downloadverkopen stellen, waardoor zij met hun fysieke cd-singles (ver) buiten de top 10 dreigen te vallen.

Het Britse collectief H. two O feat. Platnum met ‘What’s it gonna be’ profiteert ook van de download, waardoor het nummer in de buurt van de bovenste dertig komt. Zo’n notering haalt Kraak & smaak (nog) niet met ‘Squeeze’; we verwachten het nummer binnen in de onderste helft van de Single Top 100.

Zo verrassend als de Single Top 100, is de Album Top 100 (nog) niet. Als Jeroen van der Boom met ‘Jij bent zo’ niet nog wat verrassingen in petto heeft, zal Amy Winehouse met ‘Back to black’ zonder moeite een dertiende week ingaan. The greatest rock ’n rollband in the world, the Rolling stones dus, stellen met ‘Shine a light’ teleur; het album haalt net de top 10. Daarentegen is Daniel Lohues met zijn album ‘Allennig II’ wel een verrassing. Zeker als het hem nog lukt om de top 10 binnen te komen.

Drie bands van Nederlandse komaf scoren een albumhit. Het album ‘Plastic people’ van Kraak & smaak zit tegen een top 20-notering en doet het stukken beter dan de single ‘Squeeze’. Reggaeband Beef heeft voor het eerst een album zelf geproduceerd en wordt beloond met een plekje rond de dertig. En tenslotte komt het duo Pete Philley & Perquisite met het album ‘Mystery repeats’ rond de vijftig binnen.

Het lijkt er al met al op dat beide lijsten worden gedomineerd door Britse acts: Radiohead en Amy Winehouse. Zeker weten doen we het vrijdag wanneer je in een nieuwe Hitflits weer helemaal wordt bijgepraat!

3 opmerkingen:

  1. Hoezo moet Carola het zonder downloads stellen???
    Vorige week stond ze nummer 1 in de radio 538 download top 10

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het nummer staat niet in de download top 50, waarin downloadverkopen van diverse platforms (waaronder 538) worden meegenomen. Het kan echter best zo zijn dat het nummer onder de download top 50 staat. Daar hebben wij helaas geen zicht op. Als je echter niet in deze Top 50 voorkomt, heb je voor de Single Top 100 weinig profijt van je download.

    Volgens de site van Carola Smit is de download op 4 april uitgekomen; de download top 50 wordt op 5 april afgesloten. dus een #1 vorige week lijkt ons hoogst onwaarschijnlijk. Tenzij het een dagelijkse download top 10 is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ex - nummer 1 terug op nr.1
    Hoeveel keer is dit al gebeurd , en
    kan je eens een overzichtje geven?
    (vanaf 30Okt '65 tot nu)

    BeantwoordenVerwijderen