maandag 7 april 2008

Utah saints krijgen toestemming van Kate Bush

Utah saints: Something good ’08 (39)

In de Single Top 100 van deze week komen drie acts binnen die een 2008-versie van een ouder nummer hebben gemaakt. Op #45 is dat Gusto met ‘Disco’s revenge’, op #83 Out of office met ‘Break of dawn 2008’ en nu op #39, de Utah saints met ‘Something good 08’. Met uitzondering van Gusto, geldt dat het origineel geen hit opleverde. Nu dus wel succes voor Tim Garbutt (Londen, 6 januari 1969) en Jez Willis (Cumbria, 14 augustus 1968), Utah saints dus, een naam die stamt uit de religie van de Mormonen. ‘Something good’ komt uit 1992, en beschouwen de twee samen met ‘What can you do for me’ en ‘Believe in me’ als hun muzikale sample triologie, met samples van Kate Bush, Gwen Guthrie en Human league.

In ‘Something good’ sampelen de heren
Cloudbusting’ van Kate Bush (#13 in 1985). Ze kregen de officiële rechten voor het gebruik daarvan. Kate Bush zingt daarin
“Ooh, I just know that something good is going to happen.
And I dont know when,
But just saying it could even make it happen.”
Ze heeft zelfs beelden uit haar clip, die ze bedacht met Terry Gilliam (Monty Python) ter beschikking gesteld. In de clip speelt Kate de zoon van Wilhelm Reich (gespeeld door Donald Sutherland), een psycholoog die de cloudbuster uitvond.

Na de albums ‘Utah saints’ (1993) en ‘Two’ (1999) is er weinig meer van Utah saints vernomen. In 2000 maakten ze nog de soundtrack voor het videospel ‘Carmageddon TDR2000’. Wel werken ze onder diverse namen als Beat vandals aan diverse projecten. Anno 2008 zijn ze weer terug, zij het dankzij anderen. Van ‘Something good’ werden diverse remixen gemaakt, onder andere door Ian Carey en Van she. Je vindt ze op de cd-single ‘Something good ‘08’ die binnenkomt op #39.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten