maandag 19 mei 2008

Coldplay op MTV Movie video awards

Coldplay: Violet hill (18)

Wellicht had je ‘Violet hill’ van Coldplay veel hoger verwacht dan een achttiende plek in de Single Top 100. Het verschil met de 3FM Top 50, waar het nummer vorige week op #1 binnenkwam, wordt veroorzaakt door de factor airplay die voor die lijst wel meetelt en niet voor de Single Top 100. En dan alleen airplay op TMF en vooral 3FM, waar het nummer de Megahit was. Met andere woorden 3FM bepaalt nog meer dan voorheen wat er in hun lijst komt. Zelfs een #1-hit hebben ze in de hand. Verkoop is daar niet meer voor nodig, want de download telt pas vanaf deze week mee, en een fysieke single is er nog niet. Terug naar onze eigen hitparade waarin alleen fysieke verkopen en downloads meetellen. 3FM gaat zijn eigen gang maar.

Geen ongeluk

‘Violet hill’ is de dertiende hit voor Coldplay. Zeker geen ongeluksgetal, want het is nu al hun op drie na grootste hit. ‘Talk’ kwam in 2005 tot #1, ‘Clocks’ in 2003 tot #2 en ‘Speed of sound’ in 2005 tot #6. Het nummer is de voorloper van het vierde album ‘Viva la vida or death and all his friends’ dat op 12 juni verschijnt, en geproduceerd is door Brian Eno. Op 1 juni geeft de band een voorproefje tijdens de MTV Movie Awards in Californië. Vanaf 28 juni gaat Coldplay op wereldtournee, die van start gaat in Philadelphia en tot ver in 2009 duurt, en de band zeker ook naar ons land zal brengen. Je kunt zelfs gratis kaarten winnen voor concerten in Londen en New York. Ga maar eens langs bij hun site.

Gratis en voor niets

Dat ‘Violet hill’ nog op een achttiende plek binnenkomt, mag in deze tijd van (illegale) downloads bijzonder worden genoemd. De track was een week lang gratis te downloaden en gelijk de eerste dag, 29 april 2008, is dat 600.000 keer gedaan. In de resterende dagen hebben nog meer dan 2 miljoen mensen de track gedownload. Sinds 6 mei moet er voor betaald worden en dat levert hun die achttiende plek op. In Groot-Brittannië komt de track binnen op een negende plek (15.025 betaalde downloads) en dat is helemaal bijzonder. Want daar werd afgelopen week de cd-single met als tweede track het nummer ‘A spell a rebel yell’, gratis meegegeven bij het muziekweekblad de New Musical Expres. De Britten moeten het daar dan ook meedoen, want behalve de download, komt het nummer daar niet op cd-single uit. Bij ons verschijnt wel een cd-single met als tweede track ‘Lost (alternate version)’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten