maandag 12 mei 2008

Yael Naim zong in het leger

Yael Naim: New soul (12)

Naast de dance van David Guetta en Tristan Garner komt er uit Parijs ook een leuk popliedje van een zangeres: ‘New soul’van Yael Naim. Ze is geboren in Parijs op 1 januari 1978 en heeft ouders van Tunesisch-Joodse afkomst. Op haar vierde verhuisde de familie naar Ramat Hasharon, een plaatsje in de buurt van Tel Aviv in Israël. Haar eerste stappen in de muziek zette Yael met een rol in de musical ‘Les dis commentments’ (de tien geboden). Ze volgde tien jaar klassieke pianoles aan het conservatorium. Daarna verschoof de interesse van klassiek meer naar de popmuziek van onder anderen the Beatles, Aretha Franklin en Joni Mitchell. Zoals iedereen in Israël, moest ook Yael in militaire dienst. Dat werd niet als infanterist in een schuttersputje, maar twee jaar lang als solist van het Israëlische Luchtmacht Orkest, waar ze na een auditie werd aangenomen!

Na haar dienstijd ging ze verder met haar muziek en vormde haar eigen band. In 2001 verscheen haar eerste album ‘In a man’s womb’, opgenomen in Los Angeles. In die tijd trad ze veel op als Yaël, dus zonder haar achternaam Naim. In 2004 ontmoette ze percussionist David Donatien, met wie ze in twee jaar tijd in haar studiootje in Parijs, de dertien nummers opnam van het album ‘Yael Naim’. De nummers zijn in het Engels, Frans en in het Hebreeuws zoals het nummer ‘Paris’. Op het album staat ook een cover van ‘Toxic’ van Britney Spears, wat ze voor de grap had opgenomen, en niet omdat ze Britney zo bewondert.

Applebaas kiest voor ‘New soul’

Eind 2007 werd ze benaderd door het elektronicabedrijf Apple, dat ‘New soul’ wilde gebruiken voor de campagne voor de lancering van de ‘Macbook Air’. Het nummer was de persoonlijke keuze van de baas daar Steve Jobs. Yael was blij verrast en ook wel nieuwsgierig hoe het er uit zou komen te zien. In januari 2008 was de eerste ‘spot
te zien, waardoor ‘New soul’ ook bij een groter publiek bekend werd. Het gevolg: een #7-hit in de Amerikaanse Billboardlijst. Na Sara Bareilles met ‘Love song’ is Yael Naim de tweede zangeres die haar doorbraak min of meer dankt aan Apple. ‘Love song’ van Sara Bareilles was in juni 2007 ‘song of the day’ op iTunes, dat onder Apple valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten