zondag 29 juni 2008

Het EK is voorbij, maar Wolter blijft nog even #1

Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK versie) (1)

Ondanks de uitschakeling van Nederland in de kwartfinales, staat ‘Viva Hollandia (EK-versie)’ toch nog op de eerste plaats. De reden is simpel: deze Single Top 100 geeft de verkoop weer van downloads tot en met de zaterdag van de uitschakeling (21/6) en die van fysieke cd-singles tot en met afgelopen donderdag (26/6). Alleen de meeste cd-singles worden nog altijd in het weekend verkocht. Inderdaad de vrijdag en de zaterdag vóór de uitschakeling. En dus zitten we nog steeds met een oranje top 3, en staan er nog zo’n zestien voetbal gerelateerde nummers in de Single Top 100, waaronder de #1 van Wolter Kroes. We beloven het hierbij: volgende week ziet de lijst er heel anders uit!

tijdelijke opmars cd-single

Toch mogen we het EK 2008, waar Spanje terecht winnaar is geworden, wel een beetje dankbaar zijn. Hierdoor zijn er namelijk meer cd-singles verkocht dan lange tijd het geval was. Vorige week lag de verhouding download – cd-single zelfs op 50:50! Deze week is die verhouding teruggevallen tot 70:30.

Nog even een correctie op een eerdere Megaman, waarin we meldden dat ‘Viva Hollandia (EK-versie)’ de vierde voetbal #1-hit is, na ‘Nederland, die heeft de bal’ van André van Duin & het Nederlands Elftal (1980), ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes & het Nederlands Elftal (1988) en ‘As Dick me hullep nodig heb’ van Johan en de Groothandel (1994). Rudy van Vliet vroeg zich af of we daarbij ‘Er zal er altijd eentje winnen’ van Hans Kraay Jr. & Supporter united uit mei 1997, over het hoofd hebben gezien. Nee, Rudy, want we doelden uitsluitend op EK/WK-hits. Het nummer van Hans Kraay Jr. was opgenomen naar aanleiding van dodelijk geweld rond een voetbalwedstrijd. De opbrengst kwam ten goede aan het Ronald McDonald kinderfonds. Het nummer werd een grote hit omdat verzekeringsmaatschappij AMEV, de sponsor van FC Utrecht, in één klap enkele duizenden exemplaren voor de leden van de supportersvereniging had opgekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten