zondag 8 juni 2008

Wolter Kroes maakt Duitse hit oranje

Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK versie) (7)

Elf weken had ie ervoor nodig om de top 10 te bereiken, maar dankzij de EK-versie staat ie daar dan toch eindelijk: ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes. Het is al weer de vierde top 10 hit voor Wolter in drie jaar tijd; in de tien jaar daarvoor scoorde hij veertien hits, maar daarvan bereikte er geen enkele de bovenste tien.

‘Viva Hollandia’ wordt nu al in de derde versie en bij de derde kampioenschappen een voetbalhit. Oorspronkelijk heet het nummer ‘Viva Colonia’ en was het, in Keuls dialect, in 2004 een hit in Duitsland voor die Höhner. Het lied is in Duitsland vooral tijdens de carnaval populair, maar wordt ook elke week gespeeld in het stadion wanneer de topclub 1. FC Köln moet voetballen. In 2006 vertaalde de groep Santa Rosa het geheel naar het Nederlands en werd het ‘Viva Hollandia’. Santa Rosa dacht er tijdens de Wereldkampioenschappen Voetbal een grote hit mee te kunnen scoren, maar dat viel tegen: Nederland bleef steken in de achtste finale en Santa Rosa bleef steken op #59

Voorafgaand aan de Europese Kampioenschappen voetbal heeft Kroes dus al een top 10-hit te pakken. Santa Rosa zag de bui al hangen en probeerde een paar maanden geleden al uit alle macht om de single van Wolter tegen te houden. Maar Wolter zette door en zijn nieuwe versie zet de oorspronkelijke Nederlandstalige uitvoering volledig in de schaduw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten