zondag 1 juni 2008

Wolter Kroes: twee verschillende singles op één notering

Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK versie) (12)

We hoeven zeker niet meer te vertellen dat de Europese Kampioenschappen voetbal eraan komen? Nou eeh, die komen eraan dus. Wolter Kroes weet dat ook. Vandaar dat hij zijn single ‘Viva Hollandia’ (die natuurlijk al behoorlijk oranjegetint was) heeft herschreven tot een EK-versie. En met succes: de single gaat zijn tiende week in en bereikt met deze twaalfde plek zijn hoogste notering. Op 5 april stond Wolter al op #19 met zijn single, maar daarna zette het verval zich in, tot hij twee weken geleden op #50 was beland. Vorige week kwam de EK-versie uit, en meteen zette het herstel zich in: Wolter steeg terug naar #26. Toen stond de EK-versie echter nog niet officieel genoteerd in de Single Top 100. Deze week is die versie wel vermeld door GfK Dutch Charts en mogen wij hem ook vermelden.

De EK-versie van ‘Viva Hollandia’ is los te koop, naast de ‘normale’ versie. In feite staan nu dus twee verschillende singles van Wolter Kroes samengeteld genoteerd op dezelfde positie. Zo’n dubbelnotering is al vaker voorgekomen; we zagen dat bijvoorbeeld ook al bij:

Timi Yuro: Hurt (oorspronkelijke en heropname) (#2 in 1981)
Alexander Curly: Hollanders (gewone en voetbalversie) (#4 in 1981)
Raymond van het Groenewoud: Chachacha (Nederlandse en Vlaamse versie) (#5 in 1981)
Nicole: Een beetje vrede/ Ein bißchen Frieden (#1 in 1982)
Nicole: Papillon (Nederlands- en Duitstalig) (#25 in 1982)
Mike Anthony: Why can’t we live together (gesamplede en opnieuw ingespeelde versie) (#8 in 1882)
Carola: Je ogen hebben geen geheimen/ Love isn’t love (#4 in 1983)
Climie Fisher: Rise to the occasion (ballad en hiphopversie) (#1 in 1988)
Pearl jam: Dissident 2/ Dissident 3 (#2 in 1994)
Charly Lownoise and Mental Theo: Wonderfull days (gesamplede en opnieuw ingezongen versie) (#2 in 1995)
Freek de Jonge en Stips: Leven na de dood/ Meer leven na de dood (#2 in 1997)
Ricky Martin: La copa de la vida/ The cup of life (#7 in 1998)

Als je het bovenstaande rijtje goed hebt gelezen, dan heb je gezien dat het niet voor het eerst is dat een zanger een hit omturnt tot voetbalhit. Alexander Curly deed dat in 1982 ook al (in de aanloop naar de wereldkampioenschappen voetbal in Spanje, die door Nederland trouwens helemaal niet bereikt worden, omdat Oranje in de kwalificatiereeks achter Frankrijk eindigt). Ook André van Duin presteerde het al eens: eind 1993 kwam hij op #1 met het ‘Pizza lied’ en in mei 1994 vormde hij het om tot ‘Doelpunt!’ (#6, ter gelegenheid van de wereldkampioenschappen voetbal in de Verenigde Staten, waarin Nederland strandt in de kwatfinale, na een 3-2 nederlaag tegen de latere wereldkampioen Brazilië).

‘Viva Hollandia’ is een Nederlandstalige bewerking van het nummer ‘Viva Colonia’, van de Duitse popgroep die Höhner. Twee jaar geleden al nam de groep Santa Rosa onder de naam ‘Viva Hollandia’ een cover op van het nummer; zij beschuldigden Wolter onlangs nog van plagiaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten