maandag 28 juli 2008

Album Top 100: Coldplay ook op vinyl verkrijgbaar

In de Album Top 100 blijkt Coldplay populair te zijn op lp en doen CSNY net of ze een live album hebben uitgebracht.

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1) *** vijfde week ***
In Frankrijk werd ‘Viva la vida or death and all his friends’ van Coldplay van de eerste plaats verdreven door ‘Comme si de rien n’était’ van Carla Bruni. In Vlaanderen door ‘Forever’ van Milk inc. In Italië door Giusy Ferreri met ‘Non ti scordar mai di me’. In Portugal door Mariza met ‘Terra’. In Spanje door Amaral met ‘Gato negro, drágon rojo’. Wat hebben deze landen allemaal gemeen? Dat in al deze landen een locale act Coldplay verdreef van de eerste plaats. En eerlijk is eerlijk, bij ons was dat Anouk met ‘Live at Gelredome’. Alleen heeft Coldplay bij ons wel weer de eerste plaats weten te veroveren, maar in de andere landen niet. ‘Viva la vida or death and all his friends’ staat voor de vijfde week bovenaan en daarmee evenaart de groep ‘X&Y’ uit 2005.


Redding voor de muziekwereld?

‘Viva la vida or death and all his friends’ is niet alleen op cd uitgebracht, maar ook op een langspeelplaat (lp), het aloude vinyl. Dankzij de platenspeler met usb-aansluiting, waardoor jezelf een digitale kopie kunt maken van een lp, is deze geluidsdrager een succes. En het geldt dan niet alleen heruitgaven, maar ook nieuwe albums van ondermeer the Eagles en Coldplay. Vooral in de Verenigde Staten is de lp een succes, waar in de eerste helft van dit jaar al 803.000 lp’s zijn verkocht. Daarmee wordt het aantal van heel 2007, 990.000 stuks, ver overschreden. Zo’n drie jaar geleden zijn EMI, Sony BMG, Universal en Warner Bros, de vier grootste platenmaatschappijen, weer lp’s gaan persen. En het levert ze geen windeieren op.

EMI zal de komende maanden twee oudere Coldplay- albums, vier titels van Radiohead en ‘The best of’ van Steve Miller op vinyl uitbrengen. Warner mikt op dertig uitgaven uit de catalogus en tien tot twaalf nieuwe releases. En Universal brengt deze zomer zo’n veertig titels uit: heruitgaven van Nirvana, Bob Marley en Nick Drake.

Ook in ons is de lp sinds kort weer verkrijgbaar. Zo kom je ze tegen in de winkelketens Media Markt en Correct. De kleinere platenmaatschappijen zijn echter nooit gestopt met vinyl.

CSNY: Déjà vu live (48)
‘Déjà vu’ is een album dat David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young opnamen in 1970. De opnamen van slechts tien nummers duurden zo’n 800 uur! Het album stond destijds wereldwijd op de eerste plaats. In 1988 namen de vier opnieuw een album samen op: ‘American dream’. Dat haalde het echter niet bij het succes van ‘Déjà vu’ uit 1970.

Eerder dit jaar verscheen de documentaire ‘Déjà vu’, gemaakt door Neil Young, en te zien op verscheidene filmfestivals. De documentaire is gebaseerd op de controversiële tour die CSNY in 2006 deden. Het album dat nu is verschenen, bestaat uit een mix van CSNY klassiekers en meer recent anti-oorlog materiaal van Neil Young. Niet een echt CSNY-album dus.

In 2009 verschijnt er nieuw werk van CSN. Het wordt waarschijnlijk een album met nummers van anderen, waarvan de drie wilden dat zíj ze geschreven hadden. De oorspronkelijke lijst van 60 nummers is reeds teruggebracht tot 20 nummers.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het bericht over Madonna hebben we verwijderd, omdat deze niets te maken heeft met het onderwerp.

    Daarnaast leent deze blok zich niet voor het plaatsen van andere (hit)lijsten. Daar zijn genoeg andere sites voor.

    BeantwoordenVerwijderen