maandag 28 juli 2008

Coldplay weer beschuldigd van plagiaat

Coldplay: Viva la vida (10)

‘Viva la vida’ van Coldplay stijgt in de tweede week door naar de tiende plaats. Het is daarmee hun vierde top 10-notering, na ‘Clocks’ (#2 in 2003), ‘Speed of sound’ (#6 in 2005 en ‘Talk’ (#1 in 2005/2006).

plagiaat

Voor de tweede keer wordt Coldplay beticht van plagiaat, en beide keren gaat het om ‘Viva la vida’. De eerste keer was in juni toen zanger Andrew Hoepfner van de groep Creaky boards beweerde dat zanger Chris Martin zijn nummer ‘The songs I didn’t write’ gekopieerd heeft naar ‘Viva la vida’. In oktober 2007 bezocht Martin een concert van Creaky boards in New York, waarbij hij liet blijken die muziek wel te waarderen. Luister hier nog eens naar beide versies.

En nu is het weer raak. In 2003, twee jaar na haar #2-hit ‘Moi … lolita’, bracht de Franse zangeres Alizée het album ‘Mes counrants électriques’ uit met daarop de single ‘J’en ai marre’ geschreven door Mylène Farmer en Laurent Boutonnat. En volgens een vergelijking, blijkt ‘Viva la vida’ van Coldplay overeenkomsten te vertonen met het nummer van Alizée. In beide nummers is het tempo gelijk en duren de coupletten even lang.

Coldplay werd eerder ook al beschuldigd van plagiaat van het nummer ‘Clocks’, De in Italië wonende Nederlander Peter van Houten, beweerde dat het nummer gebaseerd was op zijn compositie ‘Caviar and champagne’ uit 1982. Luister hier en oordeel zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten