vrijdag 25 juli 2008

Hitflits: Vrouwen belagen Jan Smit

Die tweede week voor ‘Stilte in de storm’ in de Single Top 100 kan niemand Jan Smit meer afnemen. Het is echter de vraag of hij een derde week zal redden. Want ten opzichte van vorige week heeft hij flink moeten inleveren. Zijn overwicht is nog 19% tegenover 67% vorige week op Amy MacDonald met ‘This is the life’. En dat dankt zij dan weer aan haar download die terug naar #1 stijgt. Maar er zijn nog een aantal dames die Jan op de hielen zitten. Allereerst de 16-jarige Gabrielle Cilmi, want zij stijgt met ‘Sweet about me’ naar de vijfde plek (#2 in de Download Top 100). En zoals voorspeld is ‘I kissed a girl’ van de 23-jarige Katy Perry de hoogste binnenkomer. Alleen op basis van haar download (daar #6) komt het nummer op een achtste plaats binnen.

De zomerhit van 2008 is vooralsnog ‘All summer long’ van Kid rock. Het nummer stijgt terug naar de derde plek, waar het twee weken geleden ook al even stond. Madonna vorige week binnen op #3, zakt met ‘Give it to me’ naar de vierde plaats en kan een #1-hit nu wel vergeten. Wat met ‘Violet hill’ niet lukte, een top 10-hit scoren, lukt Coldplay nu wel met ‘Viva la vida’, dat naar #10 stijgt.

Het duurt nog even, maar in september vindt ‘Symphonica in rosso’ weer plaats, met als middelpunt Lionel Richie. ‘Face in the crowd’, het themalied gezongen door Lionel & Trijntje Oosterhuis, werd opnieuw (na ‘Rood’ voor Marco Borsato) geschreven door John Ewbank, en komt binnen op #23. In 1974 scoorde Carl Douglas een gigant van een hit met ‘Kung fu fighting’. 24 jaar later heeft DJ Nicky samen met Lorenzo een Nederlandse versie gemaakt (althans wat de coupletten betreft), getiteld ‘Kung fu fighting’ en komt daarmee binnen op #38.

Dankzij de download boeken een aantal nummers flinke winsten. Belle Perez gaat met ‘Dime que te quieres’ van 44 naar #16, Joyze met ‘Impossible’ van 46 naar #22, ‘Last laugh’ van State van 60 naar #30, Inge van Kemenade feat. Do met ‘On the topshelf’ van 59 naar #31 en ‘Doe de allogtoon’ van Reblaxxx crew feat. Geert Binders van 85 naar #43.

Onderin zien we onder meer de volgende binnenkomers. ‘Where’s your head at’ van Basement jaxx, nu gecoverd door de Duitser Jean Élan (op #60), David Guetta & Chris Willis vs Tocadisco met ‘Tomorrow can wait’ (#66), Antje Monteiro met ‘Jij zal altijd van me houden’ (#78), Sharam feat. Daniel Bedingfield met ‘The one’ (#83), Carla Bruni (inmiddels twee maanden zwanger) met l’amoureuse’ (#85), voormalig Raffish-zangeres Nora die in zee gaat met de Klubbheads als Captcha met ‘Close 2 me’ (#93) en Pete Philly & Perquisite met ‘Mystery repeats’ (#97).

In de Album Top 100 zomert het nog meer als in de Single Top 100. Coldplay blijft de lijstaanvoerder met ‘Viva la vida’, inmiddels voor de vijfde week. Twee binnenkomers zijn er in de top 10: ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis dat in de vijfde week van 13 naar #8 stijgt. En de soundtrack bij de film ‘Mamma mia – the movie!’, waar inmiddels al meer dan 150.000 mensen naar toe zijn geweest, boekt in de tweede week een winst van elf plaatsen en komt terecht op #9.

Zes albums gaan op herhaling, waarvan Leonard Cohen met ‘The essential’ op #12 het hoogste. Dit als gevolg van het concert dat hij onlangs gaf op het Westergasterrein in Amsterdam. Het enige echte nieuwe album in de Album Top 100 is eigenlijk ook een oudje. Het standaardalbum ‘Déja vu’ van Crosby, Stills, Nash & Yong (CSNY) uit 1970, kent nu ook een live uitvoering en komt binnen op #48. Het betreft een muzikale documentaire die onder andere gebaseerd is op de tour die het viertal deed in 2006.

Wij gaan nu de zon in en melden ons aanstaande maandag weer met een nieuwe Megaman. Fijn (zonnig) weekend!

4 opmerkingen:

  1. WEDEROM 'N WAARDELOOS VERSLAG !

    CILMI WORDT ZEKER GEEN #1 ...

    MADONNA VALT TEGEN ... ?
    JE BENT FF VERGETEN DAT GfK, GIVE 2 ME, DRIE WEKEN #1 ITUNES DOWNLOADS (NET ALS BIJ 4 MINUTES, DIE DAARDOOR OP #1 BINNENKWAM) NIET HEEFT MEEGETELD (DE TOP 40 WEL) EN ZIE DAAR HAAR; HAAR 5E #1 HIT ! EN DE 2E DIT JAAR VAN 'T ZELFDE ALBUM EN DAARMEE DE ZANGERES MET DE MEESTE NUMMER ÉÉN HITS. JA DAT VALT TEGEN ...

    EN OOK VALT DE OPVALLENDE DUIKELING VAN DE ZOVEELSTE KEER MANUPALATIEF BEWERKSTELLIGDE #1 HIT VAN VAN DER BOOM JE NIET OP !
    DIE DEZE WEEK VANAF #6 IN DE DOWNLOAD TOP 50 HELEMAAL UIT DE DOWNLOADLIJST ZAKT EN VAN 7 NAAR 37 IN DE TOP 100 IN SLECHTS DE 5 WEEK ! (VALT ECHT NIET OP) EN EEN HEEL NATUURLIJK VERLOOP VAN EEN ECHTE NUMMER EEN HIT... LAAT ME NIET LACHEN

    PTETTIG WEEKEND EN SLAAP LEKKER VERDER ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou dat lucht op zeker? Lang niet zo'n opbouwende reactie gehad. Welkom terug 'Anoniem'!

    Maar nu inhoudelijk. Je kunt appels niet met peren vergelijken. Dus ook niet de Single Top 100 en de Top 40. Vandaar dat we het daar nauwelijks over hebben. Maar nu je er toch over begint, even de feiten. De Top 40 leunt voor 50% op airplay en daar dankt Madonna haar #1-hit aan. Jan Smit mist die airplay op vooral 538 en daarmee zijn #1-hit en zal daar zeker het zijne van denken. Verkopen tellen slechts voor 35% mee in de Top 40. En dan is het nog de vraag welke verkopen, want begin deze maand heeft FRS de samenwerking beeindigd en daarmee de aanvoer van data. Blijven over downloadverkopen, maar dan ook maar marginaal. De Top 40 meet al jaren niet meer de verkopen, maar de populariteit van een nummer, en dat wordt voor een groot deel bepaalt door het subjectieve element, airplay.

    In dezelfde week dat Madonna naar #1 steeg, kwam de track binnen op #3 in de Single Top 100. De positie daarvoor (#8) was uitsluitend op basis van airplay, anders was het nummer al eerder naar #1 gestegen. Met andere woorden, de Top 40 heeft de downloadverkopen van Madonna niet eerder meeegeteld dan de Single Top 100.

    En wat Jeroen van der Boom betreft. Die hebben we, toegegeven, in deze Hitflits over het hoofd gezien. Maar aanstaande maandag is er ook nog een Megaman. Dus spaar je kruid nog even op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 26 Juli 2008 08:57: Herman Roggeveen

    Echt een verrassing is het niet: voor een tweede week voert Jan Smit de Single Top 100 aan met Stilte in de Storm. Hij is de concurrentie moeiteloos voorgebleven, al blijft Amy MacDonald een hardnekkige luis in de pels.
    Flop van de week is Jeroen van der Boom. De promotie/manipulatie van zijn nummer 1-hit Het is Over valt weg, waardoor het nummer in de vijfde week van notering van 7 naar 37

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Madonna staat terecht op 1 in de Top 40 want in de midweeks begint Jan Smit ook al flink in te leveren.
    Madonna staat nu met 68 % op 2, dat zou weleens kunnen betekenen dat ze in de Verkoop top 100 alsnog de 1 pakt al denkt een Megaman daar anders over. Jannes staat 3 dus die stijging naar 27 is ook begrijpelijk en ditmaal zonder verkooptruc

    BeantwoordenVerwijderen