zondag 20 juli 2008

Kate Ryan heeft het ook, maar niet hetzelfde als Ella

Kate Ryan: Ella elle l’a (10)

De clip bij ‘Ella elle l’a’ is leuk gevonden: Katrien Verbeeck, zoals Kate Ryan echt heet, speelt daarin alle personages. Iets wat je ook in de videoclip ‘Watch out’ van Alex Gaudino feat. Shena kon zien. Zoals je weet is ‘Ella elle l’a’ (Ella, zij heeft het), een ode aan jazzzangeres Ella Fitzgerald. Alleen in de clip van Kate Ryan lijkt het er meer op dat Káte het heeft. Het levert Kate wel mooi haar tweede top 10-notering op na ‘Désenchantée’ uit 2002, dat tot #4 kwam. Wat overigens ook een cover was, van Mylène Farmer.

‘Ella, elle l’a’ werd geschreven door Michel Berger, de toenmalige man van zangeres France Gall. Zij scoorde in 1987 in Frankrijk met ‘Ella, elle l’a’ een #1-hit; bij ons kwam het nummer een jaar later niet verder dan de 38ste plaats. In 2003 zong een andere Franse zangeres, Alizee (bekend van de hit ‘Moi lolita’) ‘Ella, elle l’a’, en bleef daarmee het dichtst bij het origineel van France Gall. Niet zo gek want het was in een programma rond France Gall.

Ella heeft het, ook volgens andere artiesten

Maar ‘Ella, elle l’a’ is niet het enige eerbetoon aan Ella Fitzgerald. Op ‘Sir Duke’ van Stevie Wonder uit 1976, dat een ode is aan Duke Ellington, worden ook Count Basie, Glenn Miller, Louis Armstrong én Ella Fitzgerald genoemd. In 1986 nam Frank Sinatra op zijn album ‘L.A. is my lady’, het nummer ‘Mack the knife’ op, waarin ook Ella wordt genoemd. Daarnaast zijn er diverse albums verschenen waarop Ella wordt bezongen. Onder andere van Dee Dee Bridgewater (‘Dear Ella’) en Patti Austin (‘For Ella’). Vorig jaar verscheen het album ‘We love Ella’, een eerbetoon ter gelegenheid van de 90ste geboortedag van Ella die op 15 juni 1996 op 81-jarige leeftijd overleed. Aan het album werd meegewerkt door onder meer Chaka Khan, Michael Bublé, Natalie Cole, K.D. Lang en Lizz Wright. Ook kreeg ze op 25 april 2007, haar 90ste geboortedag, postuum een eigen postzegel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten