dinsdag 5 augustus 2008

Kid rock bezingt het zomergevoel

Kid rock: All summer long (1) *** eerste week op #1 ***

Ah, dat is pas lekker. Zomerse temperaturen én een echte zomerhit. Daarvoor verantwoordelijk is Kid rock met ‘All summer long’ dat in de achtste week naar de eerste plaats stijgt van de Single Top 100. ‘All summer long’ leek twee weken geleden al even op de terugweg door te zakken van de derde naar de vijfde plaats. Maar vorige week steeg het nummer terug naar de derde plek en maakt deze week de sprong naar #1. Het is de download die hem aan die #1 helpt, want de cd-single verkoopt minder dan de helft van ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit, dat naar de derde plaats zakt. De verhouding download:fysiek ligt deze week op 78:22, oftewel, er worden bijna 4x zoveel downloads verkocht dan fysieke cd-singles. Waaruit blijkt dat de zomer (vakantie) nog volop aan de gang is. Want zeg nou zelf: als het buiten 25-30 graden is, dan ga je toch niet naar een cd-zaak?

Nederlandse zomerhit

Sinds vijf jaar staat er weer een echte zomerhit bovenaan de Single Top 100. Waarbij we zomerhit typeren als een nummer waarin in de titel op zijn minst het woordje zomer in voorkomt, al dan niet in een andere taal. ‘Dragostei din tei’ van O-Zone was in 2004 een #1-hit in de zomermaanden afkomstig uit Moldavië. Het nummer ging echter over ‘liefde in de lindebomen’ en had dus niets met de zomer te maken. We weten het is arbitrair, maar het schept wel duidelijkheid. Uitgaande van deze definitie, scoorde the Underdog project versus the Sunclub met ‘Summer jam 2003’, vijf jaar geleden de voorlaatste zomerhit.

Europese zomer(hit)

‘All summer long’ is een samensmelting van twee nummers: ‘Werewolves of Londen’ van Warren Zevon uit 1978 van zijn album ‘Excitable boy’ en ‘Sweet home Alabama’ van Lynyrd skynyrd uit 1974 van het album ‘Second helping’. Beide nummers waren geen hit in ons land. Na Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Ierland staat het nummer deze week ook op de eerste plaats van de Nederlandse en Britse hitparade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten