zondag 7 september 2008

Wat gaat er mis met de hits van Marco Borsato?

Marco Borsato: Stop de tijd (2)

‘Wit licht’ wist het nog twee weken vol te houden bovenaan de Single Top 100. ‘Stop de tijd’ moet echter al na één week het veld ruimen. In Vlaanderen kwam ‘Stop de tijd’ vorige week binnen op de derde plaats, maar zakt deze week naar de vierde plaats; ‘Wit licht’ kwam daar tot #3. Wat is er met de hits van Marco Borsato aan de hand? We zetten een aantal zaken op een rijtje:

(1) cd-single vs download
‘Wit licht’ moest het vooral hebben van de fysieke cd-single, met het zogenaamde opendisc gedeelte dat exclusieve toegang geeft tot extra’s. De cd-single van ‘Stop de tijd’ biedt behalve de instrumentale versie, geen extra’s, waardoor deze minder aantrekkelijk is. En dus kopen de fans eerder de download.

(2) videoclip
Van ‘Wit licht’ verscheen helemaal geen videoclip. Bij ‘Stop de tijd’ is wel een clip gemaakt, maar deze werd pas vorige week maandag vrijgegeven, toen het nummer al twee weken uit was.

(3) promotie
Ten tijde van ‘Wit licht’ zat Marco in Afrika voor de opnames van de film ‘Wit licht’, en was dus niet beschikbaar voor promotie. Hoewel hij nu wel in het land was, is er weinig promotie gedaan voor ‘Stop de tijd’. Er is dus nauwelijks geleerd van de fout die bij ‘Wit licht’ is gemaakt.

(4) het product
En dan tenslotte het nummer. ‘Wit licht’ was het eerste nieuwe werk van Marco sinds ‘Rood’, dat in 2006 de hit van het jaar werd. Het is echter geen specifiek Borsato nummer, maar het themanummer van de gelijknamige film, en is zeer gemengd ontvangen, ook door de fans. Zelfs John Ewbank, Marco’s vaste tekstschrijver, had grote moeite met het schrijven van het nummer. ‘Stop de tijd’ is gepresenteerd als een ouderwetse Borsato ballad, geschreven door John Ewbank. De vraag is echter of het publiek daar nog wel op zit te wachten.

Tiende keer

‘Stop de tijd’ is de tweede #1-hit van Marco die slechts één week op de eerste plaats doorbracht. In 1994 kwam ‘Waarom nou jij’ ook niet verder dan één week, maar bereikte die eerste plaats pas na negen weken en niet in de eerste week zoals ‘Stop de tijd’ deed. Van de 39 nummers die vanuit het niets op #1 binnenkwamen, is ‘Stop de tijd’ de tiende die al na één week zakt. Hier volgt het overzicht van alle tien hits die Slechts 1 week op #1 stonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten