zondag 19 oktober 2008

Album Top 100: Marco Borsato (tijdelijk) terug op #1

In de Album Top 100 stijgt Marco terug naar #1, zijn de 3Js tevreden met een vierde plaats, herleeft de Buena vista social club nog 1 keer en doen Monniken mee aan Idols.

Marco Borsato: Wit licht (1) *** terug op #1 / derde week ***
Het zat er natuurlijk dit in dat ‘Wit licht’ van Marco Borsato terug zou stijgen naar de eerste plaats. Met een verschil van 20% op ‘Oktober’ van Bløf neemt Marco weer bezit van de eerste plaats. Afgelopen weekend vonden de laatste concerten plaats van zijn concerttour ‘Wit licht’ in het Gelredome in Arnhem. En dus zullen de verkopen nog wel even doorlopen. De vraag is echter of hij bestand is tegen ‘Frans & Marianne’, het duettenalbum van Frans Bauer & Marianne Weber, dat afgelopen vrijdag is uitgekomen.

Keane: Perfect symmetry (3)
Het nummer ‘Spiralling’ is uitsluitend verkrijgbaar als download en scoorde in september niet hoger dan #29. De eerste echte single is dan ook ‘The lovers are losing’. En dus hebben de fans van Keane gewacht op het nieuwe album ‘Perfect symmetry’ opgenomen in Berlijn, Parijs en Londen. Het is hun derde album, voor het eerst door de band zelf geproduceerd, met hulp van Jon Brion (Dido) en Suart Price (the Killers). Als je even goed oplet, krijg je er ook nog een bonus DVD bij met de ‘the making of ‘Perfect symmetry’ documentary’, commentaar bij alle nummers en de nodige demo’s. Bij ons komt ‘Perfect symmetry’ binnen op #3, maar in de Britse hitparade op #1 binnenknalt en is daar hun derde #1-album, na ‘Hopes and fears’ (2004) en ‘Under the iron sea’ (2006). Ook bij ons bereikte laatstgenoemd album in 2006 de eerste plaats; ‘Hopes and fears’ kwam tot #3.

3js: De kamers van m'n hart (4)
“Als je in de week dat Keane een nieuw album uitbrengt, dan is het geen schande dat je album ‘ slechts’ op een vierde plaats binnenkomt”, vinden de 3Js. Hun album ‘De kamers van m’n hart’ scoort net onder ‘Perfect symmetry’ van Keane. Ze wisten sowieso wel dat ze zowel ‘Oktober’ van Bløf (#2) als ‘Wit licht’ van Marco Borsato (#1) niet konden kloppen. ‘De kamers van m’n hart’ is de opvolger van ‘Watermensen’, dat vorig jaar juli binnenkwam op een zesde plek. Dus daarmee vergeleken scoort hun huidige album al beter. ‘Watermensen’ staat 61 weken genoteerd en zakt deze week vier plaatsen naar #44.

Janine Jansen: Tchaikovsky (5)
Zo af en toe, met een beetje image building, kan er nog aardig gescoord worden door een klassiek artiest. Kijk bijvoorbeeld eens naar de violiste Janine Jansen, die deze week haar vijfde albumnotering scoort. Het vioolconcert van Tchaikovsky brengt haar voor het eerst in de top 10. Van de albums tenminste, want in de Single Top 100 stond ze zelfs al eens op #4 met ‘Nu dat jij er bent’, samen met Trijntje Oosterhuis en Carel Kraayenhof.

Buena vista social club: At Carnegie hall (35)
Meer dan tien jaar geleden, op 1 juli 1998, stonden de Cubaanse veteranen van de Buena vista social club op het toneel van de New Yorkse Carnegie hall. De meeste van deze groep rasartiesten zijn inmiddels overleden; Compay Segundo overleed in de zomer van 2003 op 95-jarige leeftijd, Rubén Gonzaléz volgde hem een half jaar later op z’n 84ste. Ibrahim Ferrer werd 78 jaar, hij overleed in 2005. Pío Leiva stierf ruim twee jaar geleden op 88-jarige leeftijd. Eliades Ochoa is ‘pas’ 62 jaar en de enige van de originele groep artiesten die nog in leven is.

Het Carnegie Hall-concert betekende hun Amerikaanse doorbraak. De groep had al bekendheid via het album dat Ry Cooder met hen opnam. Het optreden in New York werd het onderwerp van een documentaire door Wim Wenders. Vervolgens werden van het album acht miljoen stuks verkocht; het bestverkochte album met wereldmuziek ooit. Het Carnegy Hall-concert is nu – eindelijk – uit op dubbel-cd.

Kinderen voor kinderen: Buiten spelen (40)
Het is oktober en dus is er weer een nieuw album van Kinderen voor kinderen. Deel 29 inmiddels, getiteld ‘Buiten spelen’. Kinderen voor kinderen bestaat sinds 1980 toen televisiemaker Flory Anstadt op zoek was naar liedjes met onderwerpen die kinderen bezighouden in plaats van vertalingen van Engelse popliedjes. Daarop bedacht ze het concept Kinderen voor kinderen, om kinderen te laten zingen voor kinderen die het slechter hebben. Lees hier het hele verhaal over het ontstaan van Kinderen voor kinderen en alle hitnoteringen.

‘Buiten spelen’ is de opvolger van ‘De gamer’ uit 2007 dat tot #27 kwam, twee weken na de jaarlijkse tv-uitzending. Dit jaar is de special, die gepresenteerd wordt door Jack van Gelder & Ali B. opgenomen op 11 oktober en wordt uitgezonden op 8 november. We zijn dan ook benieuwd hoe hoog deel 29 dit jaar komt. De binnenkomst op #40 belooft veel!

Op ‘Buiten spelen’ staan elf liedjes, gezongen door 23 kinderen. De nummers zijn onder anderen geschreven door Jochem Fluitsma & Eric van Tijn (tevens producers), Daniël Lohues, Han Kooreneef, John Ewbank, Alain Clark en Maud Mulder. Ook koordirigente Babette Labeij levert een nummer. Daarnaast is er van elk liedje ook een soundmixversie.

Lucinda Williams: Little honey (57)
‘Little honey’ is het negende studioalbum van Lucinda Williams (Lake Charles, Lousinana, 26 januari 1953). Ze was er al vroeg bij: op haar zesde schreef ze haar eerste tekst en op haar twaalfde speelde ze gitaar. Op 17-jarige leeftijd vormde ze met een vriend een duo en deed ze
in Mexico City haar eerste optreden. In 1979 bracht ze ‘Ramblin’’, haar eerste album uit, dat echter niet breed werd opgepakt. Dat veranderde in 1988 met het album ‘Lucinda Williams’, waarvan het nummer ‘Passionate kisses’ opgenomen werd door Mary Chapin Carpenter, wat Lucinda een Grammy Award opleverde voor ‘beste country song’. Tot nu toe kreeg alleen ‘West’ een notering in onze albumlijst: #29 in 2007. ‘Little honey’, nieuw op #57, bevat 13 nummers en bevat bijdragen van ondermeer Elvis Costello en Susanna Hoffs.

Frédérique Spigt: Vreemd (71)
Deze week, op 23 oktober, start haar theatervoorstelling ‘Vreemd’ in de Leidse Schouwburg; het gelijknamige album scoort daaraan voorafgaand al in de Album Top 100. Na haar goedlopende album ‘Eén kus’ trok Fré zich terug op het Franse platteland om aan een nieuwe plaat te werken. Het resultaat: opnieuw een aantal chansons in een Nederlandse jas. Tot het eind van dit jaar zijn de nummers te horen in haar theatertournee.

Cistercian monks of Stift Heiligenkreuz: Chant – music for paradise (93)
Een Idols voor monniken? Het moet niet veel gekker worden… De Cisterciënzers van het Stift Heiligenkreuz deden mee aan zo’n zoektocht voor religieus muzikaal talent en ze wonnen nog ook. Hun Gregoriaanse gezangen zijn inmiddels wereldberoemd aan het worden. Toch mijden de monniken de publiciteit; hun enige optredens geven ze in hun eigen klooster. Het gaat hen financieel desalniettemin voor de wind: het klooster is al een bekende pleisterplaats voor toeristen; het trekt ruim honderdduizend bezoekers per jaar.

Bring me the horizon: Suicide season (99)
‘Suicide season’ is het tweede album van de Britse band Bring me the horizon. De Engelsen gingen een eind op stap voor de opnamen van hun album; ze weken helemaal uit naar het afgelegen Zweedse dorpje Arboga. Zanger Sykes: ‘Ons debuutalbum namen we op in hartje Birmingham. Daar waren we wel heel gemakkelijk afgeleid. Arboga is een dorpje waar helemaal niets is, behalve een klein winkeltje, en dat was het dan. We logeerden er in de studio, dus er was werkelijk niets om ons af te leiden.” Met dit metal-rock-album als resultaat.

2 opmerkingen:

  1. Hoi allemaal,

    Ik heb de-megaman.blogspot.com gevonden via Startpagina.
    Deze site ziet er goed en mooi uit!
    Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke programmas heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog kaal uit. :(

    Bedankt

    Tot snel vanuit A'dam
    Willy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi iedereen,

    Ik heb de-megaman.blogspot.com gevonden via Startpagina.
    Deze site ziet er goed en gezellig uit!
    Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke software heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog kaal uit. :(

    Bedankt

    Tot snel vanuit A'dam
    Willy

    BeantwoordenVerwijderen