maandag 24 november 2008

M.i.a. samplet the Clash

M.i.a.: Paper planes (94)

Eerst maar even een misverstand uit de weg helpen. M.i.a. is niet de Mýa van de #1-hit ‘Ghetto supastar that is what you are’ van Pras Michel featuring ODB & introducing Mýa uit 1998. De M.i.a van ‘Paper planes’ heet voluit Mathangi ‘Maya’ Arulpragasam, geboren op 17 juli 1977 in Hounslow, Londen. Ze stamt uit een familie van Tamils, en daardoor groeide ze grotendeels op in Sri Lanka. Haar vader was daar politiek actief en de oprichter van een militante groep. In die tijd nam hij de naam ‘Arular’ aan, wat de titel van het eerste album van M.i.a. zou worden in 2005. M.i.a. staat voor ‘missing in action’ en ‘missing in Acton’, een wijk in Londen. M.i.a. heeft haar eigen platenlabel N.E.E.T. Ze is niet alleen zangeres, componist en producer, maar ontwerpt ook hoezen, maakt documentaires en kleding, en muziekvideo’s.

‘Paper planes’ nam ze op in NewYork en Londen. In het koortje zijn kinderen uit Brixton te horen. Het nummer, afkomstig van haar tweede album ‘Kala’ dat vorig jaar verscheen, kreeg eind 2007 weinig airplay op de Amerikaanse radiostations. Pas in juli 2008 werd het breder opgepakt, vanwege het gebruik van het nummer in de trailer van de film ‘Pinepapple express’. De download zorgde er in september voor dat het de vierde plek bereikte van de Billboard Hot 100. Pas op 13 oktober verscheen ‘Paper planes’ op single en een maand later komt het nummer de Single Top 100 binnen op #94. Zeer bescheiden dus, maar dat gaat zeker veranderen. Niet in de laatste plaats vanwege de 3FM Megahit deze week.

Paper planes’ bevat een sample van ‘Straight to hell’, de b-kant van ‘Should I stay or should I go’ van the Clash uit 1982. Dankzij een creatieve geest kun je ook horen hoe M.i.a. het nummer van the Clash heeft gebruikt, in deze mashup.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten