maandag 22 december 2008

De kersthits van 2008 (een tussenstand)

Mariah Carey: All I want for Christmas (15)
Chris Rea: Driving home for Christmas (38)
Band aid: Do they know it’s Christmas (37)
Tessa: Christmas eve (I‘m missing you) (52)


Deze Single Top 100 is gedateerd op 20 december 2008, en dus de laatste voor de kerst. Echter de downloadverkopen lopen ongeveer een week achter op de fysieke verkopen, en zijn zeer bepalend voor de (kerst)hits dit jaar. Dus stellen we het overzicht van de kersthits nog even uit tot woensdag, wanneer de laatste Single Top 100 voor dit jaar wordt samengesteld, met de downloadverkopen tot en met afgelopen weekend. Dan nu over naar de nieuwe kersthits deze week. Nou ja nieuw…

‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey is niet alleen de hoogst genoteerde kerstplaat in de Single Top 100, maar ook het populairste kerstnummer volgens de luisteraars van SkyRadio en de mensen die gestemd hebben op de Winterse 50. Sinds deze peilingen worden gehouden, stond ‘Last Christmas’ van Wham! op de eerste plaats. Volgend jaar Chris Rea met ‘Driving home for Christmas’?

aanhouder wint

Daarover gesproken, dat nummer komt in de Single Top 100 binnen op #38 en dat is voor het eerst. Het nummer wat nu binnenkomt en al jaren met de kerst wordt gedraaid, is niet hetzelfde als Chris Rea in 1986 opnam. Toen verscheen het vinyl singletje ‘Hello friend’, met op de b-kant de eerste versie van ‘Driving home for Christmas’. Die versie bleek echter niet aan te slaan en dus werd er in 1988, in navolging van zijn single ‘Josephine’, een snellere versie van gemaakt. Met het gevolg dat het nummer sindsdien elk jaar veelvuldig wordt gedraaid met de kerst. En dit jaar voor het eerst een notering krijgt. Eindelijk. Leve de download! Het nummer is door anderen gecoverd, waaronder in 1993 door onze eigen Piet Veerman. Overigens nam Rea in 1987 nog een ander kerstnummer op : ‘Joys of Christmas’.

voor het goede doel

De volgende kersthit die op herhaling gaat is ‘Do they know it’s Christmas’ van Band aid. In 1984 nam Bob Geldof van the Boomtown rats het initiatief om geld in te zamelen voor hongerend Ethiopië, na het zien van een nieuwsitem over de hongersnood in Ethiopië op de BBC. Samen met Midge Ure van Ultravox schreven ze het nummer ‘Do they know it’s Christmas’ en namen dit op op 25 november 1984, met een keur van Britse en Ierse popartiesten en twee Amerikaanse. In vele landen kwam het nummer op de eerste plaats. In Groot-Brittannië was het dat jaar zelfs de bestverkochte single met een aantal van meer dan drie miljoen stuks. Bij ons kwam het op 15 december 1984 binnen op de eerste plaats. Die verkopen telden nog net mee voor de jaarlijst, die op de werkelijke verkopen is gebaseerd, en leverde een elfde plek op. In 1986 werd het nummer opnieuw uitgebracht en stond twee weken in de hitparade, met als hoogste plaats #49.

In 1989 kwam er een nieuwe versie, met andere artiesten op een paar na: Band aid II, dat tot #20 kwam. In 2004 kwam ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het nummer, weer een nieuwe versie uit met weer andere artiesten: Band aid 20, dat bij tot #3 kwam. Dankzij de download gaat de originele versie op herhaling op #37. Alle opbrengsten gaan nog steeds naar het speciaal opgerichte Band aid trust.

dubbele kersthit

De laatste kersthit is een nieuw nummer: Tessa met ‘Christmas eve (I’m missing you)’. Tessa Sunniva van Tol, werd op 26 oktober 2007 tweede in de finale van So you wanna be a popstar’; winnares werd Maaike. Een jaar geleden bereikte ‘I put my trust in you’ van Tessa de 39ste plek. Tessa is inmiddels zeventien jaar en komt dit jaar gelijk met twee kerstnummers: ‘Christmas eve (I’m missing you)’ en ‘Everybody’s happy (it’s Christmas)’. Begin volgend jaar komt Tessa met een nieuwe single en een album, opgenomen in augustus in Denemarken en in oktober in Lanzarote in Spanje.

Resten nog de kerstnummers die vorige week al een notering kregen:
#29 (89): Wham!: ‘Last Christmas’
#57 (98): Vinzzent: ‘Daddy’s Christmas song’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten