zondag 22 februari 2009

Album Top 100: 'Luister' binnen één week al platina

Nick & Simon: Luister (1) *** hoogste eersteweeks ***
Nog voordat het album ‘Luister’ in de winkels lag, had het al de gouden status bereikt: er waren meer dan 30.000 stuks van besteld. Afgelopen donderdag, 19 februari, was dit aantal boven de 60.000 gekomen. En dus kregen Nick & Simon tijdens de ‘Gouden uren’, uit handen van Radio 2 dj Daniël Dekker, een platina schijf uitgereikt. Als dank voor de vele aandacht door de TROS, en met name in het programma van Daniël Dekker, kreeg hij ook een platina plaat uitgereikt. Het zal je dan ook niet verbazen dat ‘Luister’ op de eerste plaats binnenkomt, met een gigantisch overwicht van bijna 85% op de #2, ‘19’ van Adele.
‘Luister’ is het derde album van het Volendamse duo en hun tweede #1-album. ‘Nick & Simon’ kwam precies twee jaar geleden, op 20 februari 2007, tot een zesde plek, in de 27ste week. ‘Vandaag’ deed het op 29 september 2007 sneller: in de eerste week kwam het binnen op #1. Sindsdien is het dubbelplatina, met een verkoop van meer dan 150.000 exemplaren. ‘Luister’ zal die kant ook wel opgaan. Het album is er in verschillende configuraties. Een enkele cd, een digipack met DVD met zes nummers. Daarnaast zit er bij de cd ook een extra dik boekje met alle teksten. Wie had dat gedacht van de twee jongens die op zestienjarige leeftijd voor het eerst samen optraden tijdens een kerstuitvoering op school (zie foto).

Gino Vannelli: A good thing (33)
‘People gotta move’ is nog steeds één van de beste én populairste nummers van de Canadese zanger Gino Vannelli (Montreal, Quebec, 16 juni 1952). Het nummer is afkomstig van zijn album ‘Powerful people’ uit 1974. Toch scoorde Gino er geen hit mee. Pas in 1985 brak hij op singlegebied door met ‘It hurts to be in love’, dat tot #9 kwam. Sinds het begin van deze eeuw heeft Gino twee werkadressen: eentje in Canada en eentje in Amersfoort. Het meerendeel van de teksten voor ‘A good thing’, zijn zestiende album, heeft hij dan ook hier geschreven. Naast de negen nummers krijg je er ook nog een bundel bij met 23 gedichten.

Morrisey: Years of refusal (52)
Op 22 mei wordt Steven Patrick Morrissey 50 jaar. In de jaren ’80 was hij de zanger van the Smiths. Vanaf 1987 hield hij het daar voor gezien en een jaar later kwam hij met ‘Viva hate’, zijn eerste soloalbum. ‘Years of refusal’ in inmiddels zijn tiende soloalbum, waarvan hij zelf zegt dat het zijn beste album is. Het album, waaraan zangeres Chrissie Hynde meewerkt, is eind 2007 gedurende zes weken opgenomen in de Conway studio’s in Los Angeles.

Armin van Buuren: Imagine – the remixes (56)
Vorig jaar verscheen het album ‘Imagine’ van Armin van Buuren, dat binnenknalde op de eerste plaats. Het album stond net geen halfjaar genoteerd. Armin komt nu met een remix van het album, ‘Imagine – the remixes’, en moet voorlopig genoegen nemen met een 56ste plaats.

Nog meer goed nieuws voor Armin. Hij is voor drie Edisons genomineerd: ‘beste artiest’, ‘Imagine’ – beste album’ en ‘In and out of love’, het duet met Sharon den Andel, voor ‘beste liedje’. Op 22 maart wordt de winnaar bekend gemaakt in het World Trade Center in Rotterdam. Stemmen kan op hier.

Maar het houdt niet op voor Armin. Want op 23 april zijn er weer de 3FM Awards. Met ‘In and out of love’ is hij daar genomineerd in de categorie ‘beste single’. Ook daarop kan nog gestemd worden.

Empire of the sun: Walking on a dream (70)
Het success van de single ‘Walking on a dream’ van het Australische duo Empire of the sun, blijft voor alsnog achter bij de verwachtingen. Het nummer zakt in de tweede week van 29 naar #70. De liefhebbers gaan waarschijnlijk liever voor het hele album van Luke Steele en Nick Littlemore.

Stef Ekkel: Lekker gezellig (73)
Hitsingles kunnen bepalend zijn voor het succes van een album. ‘Sierra madre’ van Stef Ekkel lijkt echter alweer op de terugweg, het nummer zakt deze week van 54 naar #91. Dus zal er binnenkort wel een nieuwe single uitkomen, waardoor zijn album ‘Lekker gezellig’ een langer leven gegund wordt. Voorlopig eersteweeks op #73.

Beirut: March of the Zapotec and real people Holland (93)
Twee jaar geleden, in 2007, maakten we voor het eerst kennis met Beirut, de band van Zachary Francis Condon (Santa Fe, 13 februari 1986). Toen kwam het album ‘The flying club cup’ tot #54. ‘March of the Zapotec and real people Holland’, nieuw binnen op #93, is eigenlijk geen album. Het is een dubbel-EP, die bestaat uit twee miniplaten. Op de eerste, ‘March of the Zapotec’ staat Mexicaanse volksmuziek uit de staat Oaxaca. Condon heeft een reis gemaakt door dit gebied, wat hem inspireerde tot het opnemen van deze EP. Het tweede deel, ‘Holland’ bevat voornamelijk elektronische muziek, dat op naam komt van Real people, een pseudoniem van Condon.

Autumn: Altitude (94)
Dit jaar beleeft de Friese band Autumn hun vijftien jaar. In 2002 bracht de band het eerste album, ‘When lust envokes the curse’, uit. Dat album redde het destijds niet. Beter ging het in 2004 met ‘Summer’s end’ dat een weekje op #60 stond. Twee jaar geleden kwam de groep van Marjan Welman (zang), Jan Grijpstra (drums), Jerome Vrielink (bas), Jens van der Valk (gitaar/zang), Mats van der valk (Grunt/gitaar) en Jan Munnik (toetsen), met het album ‘My new time’ dat twee weken genoteerd stond, met als hoogste plaats #72. Wij zien het dan ook donker in voor ‘Altitude’, het vierde album van Autumn, dat slechts binnenkomt op #94.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten