zondag 15 februari 2009

Junior zingt tekst van Senior

Jean Knipping Jr.: Naar de kroeg (71)

We vragen ons af of Jean Knipping Jr. het nummer ‘De fles’ kent, dat in de uitvoering van Jan Boezeroen een #11-hit was in 1970. In dat nummer wordt de drank niet opgehemeld zoals in ‘Naar de kroeg’, maar wordt juist de schaduwkant van drank bezongen: verslaving. Wij denken het niet, Jean Knipping Jr., is op 3 februari net 23 jaar geworden, dus ten tijde van de hit van Jan Boezeroen, was hij nog lang niet geboren. Zijn vader, Jean Marinus Hubertus Knipping Sr echter wel, die de tekst van ‘Naar de kroeg’ heeft geschreven samen met producer Rob Peters.

Jean Knipping Jr heeft zijn zangtalent van zijn vader, die in Nijmegen bekend staat als de NEC-zanger. Junior klom op zijn zestiende op het podium. De reacties waren positief, maar zelf zag hij dat nog niet in. Totdat hij in 2007 meedeed aan de grote talentenjacht op Koninginnedag, en daar de publieksprijs won. Vervolgens werd er met oom Reino een plan opgezet om hem meer in de picture te brengen. Vorig jaar nam hij het voetbalplaatje ‘Holland is het land’ op. In 2008 deed Jean mee met de TROS talentenjacht Sterren.nl, maar eindigde niet bij de beste drie. Judith Cornelissen won deze talentenjacht en scoort momenteel een hit met ‘Meer’, deze week op #88. Junior is schilder, maar zijn droom is van zingen zijn beroep te maken. Voorlopig is het nog een kwestie van die twee dingen combineren, want hij staat ook wel bekend als de zingende schilder!

nummer uit 1930

Zoals gezegd, ‘Naar de kroeg’ is een cover van ‘De fles’, waarvan de bekendste uitvoering die van Jan Boezeroen is. Jan schreef het echter niet zelf en ook Jack de Nijs niet (= wijlen zanger Jack Jersey), die veelvuldig als tekstschrijver wordt vermeld. ‘De fles’ is een compositie van Jan de Koning en de tekst is van de Amsterdamse zanger Henk Paauwe (1892-1942), die het pseudoniem Enrico Paoli gebruikte, en het in 1930 opnam. Limburger Sjeng Kraft bewerkte het nummer zoals we het kennen in de uitvoering van Jan Boezeroen. Daarna is het onder andere opgenomen door André Hazes & Herman Brood (in 1996), die beide zelf een drankverslaving hadden. Paauwe schreef zo’n 1500 liedjes, waaronder ‘De vlieger’, bekend geworden door André Hazes. Naast zingen was Paauwe ook conferencier en telepaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten