maandag 2 februari 2009

nieuwe #1 is al 15 jaar oud

Cidinho e Doca: Rap das armas (Quintino remix) (1) *** eerste week op #1 ***

De rappers Cidinho e Doca schreven ‘Rap das armas’ al in 1994, maar pas in 2009 wordt het een hit. Dat is dankzij de film ‘Tropa de elite’ van de Braziliaanse regisseur José Padilha uit 2007, waar het liedje in gebruikt wordt. De film gaat over het leven in de sloppenwijken van Rio de Janeiro en de strijd tegen de drugshandel die gevoerd wordt door de zogenaamde 'tropa de elite', in Rio de B(atalhão) de O(perações) P(oliciais) E(speciais) (BOPE) genaamd, het bataljon van de speciale eenheden. Op 17 februari 2008 won de film de ‘Gouden beer’ tijdens de 58ste editie van het filmfestival van Berlijn. Vervolgens ging de film verder de wereld over en daarmee ook ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca.

Veel dj’s raakten gefascineerd door het liedje en maakten hun eigen remix of namen het zelf op. Zoals de Duits/Nederlandse combinatie Rockstarzz feat. Antoine Montana & DJ Bo. Eind oktober 2008 kwamen zij met hun versie de Single Top 100 binnen en bereikten de 62ste plaats. Inmiddels is het nummer al voor de derde keer op herhaling en staat in de tiende week op #39. Ook andere dj’s gingen met het nummer aan de slag, al dan niet gevraagd. Daaronder Gregor Salto en Quintino. In totaal staan er 6 remixen op de cd-single van ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca. Het nummer kwam op 3 januari 2009 binnen op #33 en steeg via 9,8,5, deze week naar de eerste plaats van de Single Top 100.

verboden

Wat ook helpt aan het scoren van een hit, zijn verboden. Want dat wekt de nieuwsgierigheid. De verboden rond het nummer van Cidinho e Doca zijn: (1) de clip mag niet meer worden vertoond op de Braziliaanse tv en (2) het nummer is al na twee weken van de soundtrack van de film ‘Tropa de elite’ verwijderd. De reden is dat de tekst van ‘Rap das armas’ het gebruiken van drugs zou propageren en het geweld goed praat van de drugs dealers. Het lied bezingt het dagelijks leven in Rio de Janeiro, waar veel geweld heerst.

topper uit Brazilië

Je zou denken dat Cidinho e Doca de eerste Brazilianen zijn met een #1-hit in Nederland. Dat is maar ten dele waar. Als act klopt dat, als persoon niet. Er is namelijk één zanger, geboren in Brazilië, die als onderdeel van een groep, op #1 stond. We doelen hier op de groep Frankie goes to Hollywood en de #1-hit ‘Two tribes’ uit 1984. Zanger was Holly Johnson, geboren als William Johnson op 19 februari 1960 in Rio de Janeiro in Brazilië. Andere Braziliaanse hitmakers zijn Alessandra da Silva met ‘Dance dance dance’, met Jody Bernal (#45 in 2003), Liliana Chachion, zangeres van Negrocan met ‘Cada vez’ (#78 in 2000) en Lílian Vieira, zangeres van Zuco 103 met ‘Treasure’ (#83 in 2002) en ‘Futebol’ (#57 in 2004).

Aanvulling 3/2:
Vanzelfsprekend hoort Sergio Mendes ook in het rijtje Braziliaanse hits thuis. Van de drie hits die hij scoorde, kwam er eentje bijna op #1: ‘Mas que nada’, #2 in 2006, samen met Black eyed peas.

nog een aanvulling 4/2:
Cidinho e Doca is niet de tweede Braziliaanse act met een #1-hit in Nederland. Ze moeten de Franse groep Kaoma voor laten gaan. Kaoma scoorde in 1989 een wereldhit met ‘Lambada’, dat bij ons de bestverkochte single van het jaar werd. Zangeres van Kaoma was Loalwa Braz, en zij is (de achternaam geeft het al aan) geboren in Braz ilië!

Wederom bedankt voor het meedenken!

2 opmerkingen:

  1. What about Sergio Mendes?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Megaman,

    volgens mij nog 1: Kaoma was een Franse groep die #1 scoorde met Lambada, maar hun zangeres was de Braziliaanse Loalwa Braz. Telt die ook mee?

    groet
    Rudie

    BeantwoordenVerwijderen