zondag 1 februari 2009

Nighttrain is ook niet van Kadoc

D.o.n.s. & Dbn feat. Kadoc: The nighttrain (77)

‘The nighttrain’ was midden jaren ’90 een wereldhit voor Kadoc. Bij ons kwam het nummer in 1996 tot #8. In 2004 ging het nummer in de remix en bereikte ‘The nighttrain 2004’ nog een 64ste plaats. Sindsdien zijn er verschillende remixen gemaakt, maar geen haalde de hitparade. Tot deze week. Want op #77 komt weer een remix binnen. Nu gemaakt door twee Duitse producersgroepen. D.o.n.s. zijn Ollie Goedicke en Nils Kartsten. Ollie maakte al remixen van ‘Pump up the jam’ van Technotronic en ‘Big fun’ van Inner city. Djani Dzihan, Patrick Kroepels & Tobias Hahn noemen zich samen Dnb, en zijn het tweede producersclubje. Zangeres op de nieuwe versie van ‘The nighttrain’ is Terri Bjerre uit Columbia. Terri was de leadzangeres van 2 Eivissa, dat met ‘Oh la la la’ in 1997 een #30-hit scoorde. Afgelopen jaar bracht ze haar eigen album ‘The Terri green project’ uit. Kadoc is nooit opgeheven en bestaat uit de Spanjaarden José David Peñín Montilla en Juan Carlos Molina.

‘The nighttrain’ is echter niet geheel een eigen nummer. Er zit een sample in van ‘The nighttrain’ van James Brown uit 1962. Diezelfde sample gebruikte Public enenmy ook voor hun versie van ‘The nighttrain’ in 1991 op het album ‘Apocalypse 91 … The enemy strikes back’. Maar beide acts waren niet de eerste die het nummer opnamen.

‘The nighttrain’ is van origine een instrumentaal blues. De eerste opname stamt uit 1940 als ‘That’s the blues, old man’van Johnny Hodges. In 1946 gebruikte Duke Ellington het zelfde beginstukje voor zijn nummer ‘Happy-go-lucky local’. Vijf jaar later, in 1951, nam Jimmy Forest, die ook gespeeld had met Duke Ellington, het nummer op als ‘Night train’, waarmee hij een R&B #1-hit scoorde. De eerste tekstversie stamt ook uit 1952, en is geschreven door Lewis P. Simpkins, hoofd van United records (hetzelfde label van Jimmy Forest) en gitarist Oscar Washington. ‘Nighttrain’ is daarna door velen gecoverd, zowel instrumentaal als vocaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten