maandag 27 april 2009

Make you feel my love alleen #1 in Nederland

Adele: Make you feel my love (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week steeg ‘Make you feel my love’ van Adele onverwacht van #16 terug de top 10 in, naar een zevende plek. De reden: de aanloop naar twee uitverkochte concerten in die week in de Heineken Music Hall in Amsterdam en in de Oosterpoort in Groningen. In de aanloop daarnaar trok de verkoop van de single flink aan. De concerten zijn geweest en dus was een stijging nog wel te verwachten, maar niet naar de eerste plaats.

Nederlandstalige versie

Daaraan is Paul de Leeuw mede ‘schuldig’. Voor zijn programma ‘Mooi! Weer de Leeuw’ had hij een oproep gedaan voor een Nederlandstalige tekst. Meer dan 500 mensen hadden aan de oproep gehoor gegeven en samen met tekstschrijfster Coot van Doesburgh zocht Paul de beste drie uit. Vervolgens heeft Paul voor elk een versie ingezongen en deze winnaars kregen daarvan een cd mee naar huis. In de uitzending van 18 april, waarvan Adele een groot deel bij aanwezig was, zong hij samen met haar het lied dat het beste bij hem paste: ‘Zo puur kan liefde zijn’ van Gerrit Holstege. Als het aan Paul ligt komt zijn versie op single uit. In de dagen na de uitzending is ‘Make you feel my love’ van Adele massaal gedownload en schiet deze week naar de eerste plaats van de Single Top 100.

lange aanloop

‘To make you feel my love’ gezongen door Adele Laurie Blue Adkins, kwam op 29 november 2008 binnen op #63. Vervolgens steeg het via 15 naar #6. Op 3 januari stond het een weekje op #2, waarna het zakte. Maar op 7 februari steeg het opnieuw naar de tweede plek, waar het de week daarop ook verbleef. Daarna zakte het weer en op 7 maart deed het nummer weer een aanval op de eerste plaats, wederom zonder succes. Vervolgens zakte het nummer weer en nu harder: 6, 9, 13, 13 en 16. Vorige week steeg het opnieuw de top 10 in naar #7, om deze week de sprong naar #1 te maken. In de 22ste week! Zolang heeft nog geen enkele #1-hit er over gedaan. Zelfs als we de #63-notering niet meetellen en dus een vergelijking kunnen trekken met alle Top 50-lijsten vanaf juni 1978 (daarvoor was het een Top 30), is er geen act te vinden die er zolang overdeed om #1 te komen. De enige act die een beetje in de buurt komt is Treble met ‘Ramaganana’. Zij hadden er in 2004 achttien weken voor nodig (Top 50: vijftien weken). Een goede derde is Twarres met ‘Wêr bisto’ in 2001 dat er veertien weken overdeed om #1 te komen (Top 50: twaalf weken).

#1-cover

Helaas voor Adele is ‘Make you feel my love’ geen eigen nummer, maar een compositie van Bob Dylan. Hij schreef het nummer in 1997 voor zijn dubbelalbum ‘Time out of mind’. Volgens kenners één van zijn beste albums, beladen met drie Grammy awards, waaronder ‘beste album van 1998’. Het is de tweede keer dat een Bob Dylan compositie #1 komt in Nederland. De eerste keer was in 1989 toen Guns ’n roses zijn nummer ‘Knockin’ on heaven’s door’ opnam en daar zelfs de hit van het jaar mee scoorde. ‘Make you feel my love’ van Adele is hard daar naar onderweg. ‘Make you feel my love’ is door velen gecoverd, waaronder Kelly Clarkson, Billy Joel, Ronan Keating en Bryan Ferry. Alleen Billy Joel had een bescheiden notering in ons land: #99 in 1997. ‘Make you feel my love’ is de zestiende hit voor een Bob Dylan compositie. Klik hier voor alle zestien hits, al dan niet in de uitvoering van hemzelf. Volgende week komt de oude meester zelf met zijn 46ste studioalbum ‘Together through life’.

Nederland weer de eerste

Overigens is Nederland het enige land waar ‘Make you feel my love’ de eerste plaats bereikt. In de Britse hitparade kwam het nummer niet verder dan de 26ste plaats. Alleen in Noorwegen werd het een top 10-hit, met een vijfde plek als hoogste notering. Daar bereikte ‘Chasing pavements’ wel de eerste plaats. ‘Make you feel my love’ is de eerste #1 door een Britse zangeres sinds Amy MacDonald met ‘This is the life’ op 12 juli 2008. Ook daarmee liep Nederland voorop, want alleen bij ons bereikte dat nummer de eerste plaats.

Dubbelhit

Gelijktijdig met de #1-single, stijgt ook het album ‘19’ naar de eerste plaats van de Album Top 100. Inmiddels voor de vierde keer! Zie ook onder de albumsnippers. De laatste keer dat een act gelijktijdig #1 stond in de single en albumlijst, was op 3 januari van dit jaar. Marco Borsato steeg toen met zijn album ‘Wit licht’ terug naar de eerste plaats, terwijl zijn single ‘Dochters’ ook terug naar #1 ging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten