zondag 17 mei 2009

Jeff Buckley vs Leonard Cohen

Jeff Buckley: Halleluja (3)
Leonard Cohen: Halleluja (27)


In het kielzog van ‘Halleluja’ van Lisa (zie onder #1), komen nog twee versies van het nummer de Single Top 100 binnen. De beste coverversie, volgens velen, die van Jeff Buckley, belandt twee plaatsen onder de versie van Lisa, op #3. Volgens de fans, is de versie van Jeff Buckley heilig. Deze is echter niet geïnspireerd op het origineel van Leonard Cohen, maar op die van John Cale uit 1991, die het opnam voor het tribute album ‘I’m your fan’. Jeff nam het op voor zijn album ‘Grace’ uit 1994. Hij overleed op 29 mei 1997 op 30-jarige leeftijd.

De bekendheid voor het grote publiek met zijn versie kwam in 2008, toen Alexandra Burke het nummer zong en daarmee de Britse X-factor won. Volgens de fans was dat heiligschennis, en dus riepen zij iedereen op de versie van Jeff Buckley te gaan downloaden, en zo te voorkomen dat Alexandra #1 zou komen met haar versie. Tevergeefs, Alexandra Burke verkocht er meer, kwam #1 en had met bijna 900.000 verkochte exemplaren de hit van het jaar. Buckley moest genoegen nemen met een tweede plek en kwam tot #59 in het Britse jaaroverzicht.

200 versies

Pas op #27 komt de versie binnen van de man die het nummer schreef, de Canadees Leonard Cohen. Van Herman van Veen tot R.E.M., ze namen allen nummers van hem op, maar zelf stond hij nog niet eerder in de hitparade. Zijn succesvolste cover, in hitparadetermen, is ‘Suzanne’, dat bij ons in de Nederlandstalige versie van Herman van Veen in 1969 de derde plaats bereikte. Tot deze week dus, want ‘Halleluja’ in de versie van Lisa scoort twee plaatsen hoger: #1. Leonard Normen Cohen, geboren in Westmount, Quebec op 21 september 1934, nam ‘Halleluja’ in 1984 op voor zijn album ‘Various positions’. Sindsdien is het al meer dan 200 (!) keer gecoverd, met zo’n 5 miljoen verkochte exemplaren. Leonard Cohen schreef niet minder dan 15 tekstversies van ‘Halleluja’. Naast de studioversie zijn er ook diverse live uitvoeringen van. Op het album ‘Live in Londen’ zingt de meester het nummer zelf. Dat album stijgt deze week naar de tiende plaats van de Album Top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten