dinsdag 16 juni 2009

Peter Fox heeft hier meer succes dan in eigen land

Peter Fox: Haus am see (5)

Vraagje: wat hebben Alexander Ryback en Peter Fox gemeen? Antwoord: het winnen van een liedjeswedstrijd. Alexander nam dit jaar met ‘Fairytale’ deel aan het Eurovisie Songfestival en won deze voor Noorwegen. Peter won in februari voor de tweede keer de Bundesvision songcontest, dat juist een tegenreactie is op het Eurovisie liedjesfestijn. Dit werd vijf jaar geleden opgezet door Stefan Raab, die in 2000 zelf meedeed aan het Eurovisie Songfestival en vijfde werd. Zijn bedoeling nu met de Bundesvision songcontest, is nieuwe Duitse liedjes bij een groot publiek te introduceren. In 2006 won Peter Fox met zijn groep Seeed en het nummer ‘Ding’ en dit jaar alleen met het nummer ‘Schwarz zu Blau’. Naast deze overeenkomst is er nog een bijzonderheid tussen Alexander Ryback en Peter Fox. Peter stijgt met ‘Haus am See’ deze week naar de vijfde plek en daar stond Alexander vorige week nog met ‘Fairytale’!

groter succes hier dan thuis

Peter kan dus niet meer stuk in Duitsland. In tegenstelling tot dat wat we vorige week meldden, was het album ‘Stadtaffe’ niet het bestverkochte album van 2008. Dat was evenals bij ons ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Peter zijn album eindigde op #51. En nu we toch bezig zijn met het rechtzetten: ‘Haus am See’ heeft niet op de eerste plaats gestaan in een hitparade. Het nummer kwam in Duitsland niet verder dan de negende plek en in Oostenrijk was de zesde plek het hoogst. Maar wat wel waar is, dat het nummer bij ons deze week naar de vijfde plek stijgt en dus hoger staat dan in de Duitstalige landen! En het einde is nog niet in zicht. (met dank aan Jochen Tierbach). ‘Haus am See’ is de grootste Duitstalige hit sinds ‘Das kleine Krokodil’ van Joy Gruttmann alias Schnappi uit 2005, dat de eerste plaats bereikte.

Van de twee Nederlandse versies, eentje van Theresa en eentje van Peter Vos, is die van Vos nu ook te koop op de bekende legale downplatforms. Dus wellicht staat die versie binnenkort ook in de Single Top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten